Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩΝ ΚΑΙ ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑ



Σε ένα απίστευτο όργιο οικονομικής αδιαφάνειας εξακολουθούν να λειτουργούν τα 6 ιδρύματα των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Σημίτη, Κώστα Μητσοτάκη  Κωνσταντίνου Καραμανλή, Γεωργίου Παπανδρέου, Ανδρέα Παπανδρέου και Ελευθερίου Βενιζέλου.
Αν και η πλουσιοπάροχη  κρατική επιχορήγηση κόπηκε με την έλευση του μνημονίου επί υπουργίας Αννας Διαμαντοπούλου, ουδέποτε οι υπεύθυνοι των ιδρυμάτων απέδωσαν αναλυτικό απολογισμό για τα 3.850.000 ευρώ συνολικά  που εισέπραξαν από το κράτος τη διετία 2007-8. Πόσο μάλλον να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία για λόγους διαφάνειας και ενημέρωσης των πολιτών. 

Παράλληλα  λείπει ο θεσμοθετημένος έλεγχος για τις πηγές χρηματοδότησης  όσο και το κόστος των δράσεων. Αιτία; Τα ιδρύματα αυτά βάσει των καταστατικών τους «απολαμβάνουν διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας, και έχουν πλήρη διαχειριστική αυτονομία». Ουσιαστικά εισέπρατταν μόνο με προυπολογιστικά στοιχεία. Για την περίοδο 2007-2009 τα πέντε ιδρύματα Βενιζέλου, Γ. Παπανδρέου, Κ. Καραμανλή, Α. Παπανδρέου και Κ Μητσοτάκη     έλαβαν από τα κρατικά ταμεία από 725.000 ευρώ το καθένα. Το ίδρυμα Κ. Σημίτη έλαβε 225.000 ευρώ.
 Ακόμη και σήμερα δεν είναι ξεκάθαρο εάν και ποια από τα ιδρύματα των πρώην πρωθυπουργών αποστέλλουν κανονικά τον απολογισμό ή τη λίστα δραστηριοτήτων  στα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Παιδείας αν και έχουν ζητηθεί ρητά από το 2010.
Χαρακτηριστική είναι η κατηγορηματική δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταικούρα στα Παραπολιτικά «Δεν γνωρίζω τίποτε για τους απολογισμούς των πολιτικών ιδρυμάτων. Δεν έχω ακούσει κάτι, ούτε μας έχει απασχολήσει ποτέ η υπόθεση. Ουδέποτε έφτασε κάτι σε εμένα ή στο γραφείο μου».                      

ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΚΑΙ «ΡΟΥΣΦΕΤΙΑ»
Χωρίς ουσιαστικό έλεγχο από την πολιτεία έχοντας μια προκλητική  φορολογική ατέλεια εν μέσω μιας πρωτοφανούς  φορολογικής καταιγίδας που πλήττει όλους τους Ελληνες τα ιδρύματα μπορούν να εμπλακούν σε μια σειρά δραστηριοτήτων χωρίς ιδιαίτερο κόστος . Τι σημαίνει αυτό;  Σύμφωνα με τον ν.1610/86, τα ιδρύματα αυτά απαλλάσσονται από τον φόρο κληρονομιών και δωρεών, τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων, ακινήτου περιουσίας, εισοδήματος για τα έσοδά τους από κάθε πηγή και γενικά από κάθε φόρο, τέλος χαρτοσήμου, δασμούς, δικαιώματα, εισφορές, κρατήσεις, παράβολα. Τις ίδιες απαλλαγές απολαμβάνουν και οι ιδρυτές.
Συνεπώς μπορούν να τους μεταβιβάζονται περιουσιακά στοιχεία αφορολόγητα και χωρίς κανείς να γνωρίζει την προέλευση τους. Γεγονός το οποίο προκαλεί συνεχόμενες καταγγελίες στο ΣΔΟΕ για έρευνα.

 Ακόμη πιο εντυπωσιακό όμως είναι το γεγονός πως το πολιτικό σύστημα  αθόρυβα και μεθοδικά «προικοδότησε» τα ιδρύματα με κτίρια για να στεγάσουν τις δραστηριότητες τους παρά το σκηνικό  αδιαφάνειας.
Στον Κεραμεικό βρίσκεται  το ακίνητο των ιδρυμάτων Γ. και Α. Παπανδρέου. Ένα ξεχωριστό νεοκλασικό κτίριο επί των οδών Πειραιώς 83 και Σαλαμίνος  το οποίο παραχώρησε  δωρεάν το υπουργείο Πολιτισμού τον Ιούνιο του 1991 επί κυβερνήσεως Κ. Μητσοτάκη και υπουργίας του Τζαννή Τζαννετάκη. Λίγα χρόνια αργότερα ήταν η σειρά του Ευάγγελου Βενιζέλου και της κυβέρνησης  ΠΑΣΟΚ να ανταποδώσει. Το 2001 παραχωρήθηκε χωρίς τίμημα  από τον τότε υπουργό Πολιτισμού Ευ. Βενιζέλο κτίριο επί της οδού Ψαρομηλίγκου 30 στο οποίο στεγάσθηκε το Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης». Το 2002 έγινε και δεύτερη παραχώρηση στο Ίδρυμα, διπλανού οικοπέδου επί της οδού Ψαρομηλίγκου 32 για να χρησιμοποιηθεί ως αυλή του  ιδρύματος. Αίσθηση προκαλεί ακόμη ότι η περιοχή αποτελούσε χώρο αρχαιολογικών ερευνών.  Έτσι, όταν το 2007 το ίδρυμα υπέβαλε αίτημα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο με το οποίο ζητούσε και ένα ακόμα διπλανό δημόσιο οικόπεδο επί της οδού Σαλαμίνος 4 για να επεκτείνει τις εγκαταστάσεις του το ΚΑΣ συμφώνησε και ακολούθησε η παραχώρησή του επί υπουργίας Γ. Βουλγαράκη  από το υπουργείο Πολιτισμού.
Το 2004 η κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη με υπουργό οικονομικών τον Νίκο Χριστοδουλάκη αποφάσισε να παραχωρήσει στο ίδρυμα Παπανδρέου το ξενοδοχείο «Ξενία Καλεντζίου» στην Αχαΐα. Η απόφαση δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης  μόλις ενάμισι μήνα πριν από τις Εκλογές.
Την υπόθεση πήγε στη βουλή με  ερώτηση το 2010 ο βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος.  Ο τότε Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε απαντήσει βασιζόμενος σε κρατικό έγγραφο που τόνιζε: «…η εκ του νόμου παραχώρηση του «Ξενία Καλεντζίου» στο Ίδρυμά μας ουδόλως απετέλεσε μορφή αθέμιτης εύνοιας προς αυτό. Απεναντίας, υπαγορεύθηκε, αφενός από την βούληση του νομοθέτη να απαλλάξει την τότε «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε.», από το μάλλον επαχθές φορτίο μιας οριακής βιώσιμης, οπωσδήποτε δε ελάχιστα παραγωγικής και απρόσφορης να ιδιωτικοποιηθεί ξενοδοχειακής μονάδας και αφετέρου, από την ανάγκη να διατηρηθεί η μονάδα αυτή σε λειτουργία, για λόγους προεχόντως ιστορικούς, συναρτώμενους με τη θέση της».
Τελικά 30 μήνες αργότερα και αφού το ξενοδοχείο είχε περίπου εγκαταλειφθεί ο Γιώργος Παπανδρέου πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ιδρύματος παραχώρησε το κτίριο στο Δήμο  Ερυμάνθου. Η συμφωνία παραχώρησης προέβλεπε   την υποχρέωση της ανακαίνισης και τον εκσυγχρονισμό των κτιριακών εγκαταστάσεων και της λειτουργίας του ξενοδοχείου.  Δηλαδή μεταβιβάστηκαν και οι όποιες κοστοβόρες υποχρεώσεις είχε  αναλάβει το ίδρυμα μετά την παραχώρηση από τα «Τουριστικά Ακίνητα». Άλλοι  πάντως εκτιμούν ότι καταλυτικός παράγοντας ήταν το υψηλό τέλος ακινήτων που έπρεπε να πληρωθεί. Σε κάθε περίπτωση βουλευτές της περιοχής θεωρούν ότι το ακίνητο θα έπρεπε να περάσει στην περιουσία του ΤΑΙΠΕΔ για ιδιωτικοποίηση καθώς το 2010 η αξία του ξεπερνούσε το 1,5 εκατ ευρώ . Τι έκανε το ακίνητο ο δήμος; Ετοιμάζει  ένα Αναπτυξιακό Σχέδιο (MASTER PLAN), προσανατολισμένο προς την Αειφόρο Ανάπτυξη που θα μεταβάλει το  τον Δήμο Ερυμάνθου σε  «μοντέλο» και «πρότυπο» εφαρμογής πολιτικών (Βιολογική Γεωργία και Κτηνοτροφία, Τυποποίηση, Τοπικά Παραδοσιακά προϊόντα, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, κλπ.) που θα προωθούν την πράσινη οικολογία και ανάπτυξη.
  Όλα αυτά έρχονται σε μια εποχή που τα συγκεκριμένα ιδρύματα έχουν μειώσει δραστικά τις όποιες δραστηριότητες τους ελλείψει χρηματοδότησης και έχουν απολύσει το προσωπικό δημιουργώντας σε κάποιους την αίσθηση ότι παρουσίαζαν έργο μόνο και μόνο  για να νέμονται την κρατική επιχορήγηση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου