Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

CITI: ΑΝΑΔΙΑΘΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ 2013

Ακόμη και μετά την διάσωση, η Ελλάδα «ταλαντεύεται» και απέχει πολύ από το να ορθοποδήσει, όπως σημειώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup, Willem H Buiter, κι έτσι επιμένει για μία ακόμη φορά, πως η αναδιάρθρωση του χρέους με σημαντικό haircut είναι εξαιρετικά πιθανή και μάλλον θα συμβεί τον Μάιο- Ιούνιο του 2013 όταν λήξουν το EFSF και το πρόγραμμα διάσωσης. Αυτό όμως θα γίνει μόνο εάν η Ελλάδα συνεχίζει να ακολουθεί την συμφωνία του προγράμματος που έχει κάνει με την τρόικα.


Σε ότι αφορά το ευρωπαϊκό ταμείο χρηματοδότησης, EFSF, o Buiter τονίζει πως είναι εξαιρετικά μικρό έτσι ώστε να μπορέσει ποτέ να εμποδίσει τις πιέσεις των κερδοσκόπων στις αγορές ομολόγων της περιφέρειας. Οπως σημειώνει, δεν αρκεί πιθανότατα ούτε για να χρηματοδοτήσει την Ισπανία. Αυτή τη στιγμή και μέχρι το 2013, οι χρηματοδοτικές ανάγκες των χωρών του Νότου είναι τεράστιες. Η Πορτογαλία χρειάζεται 72 δισ. ευρώ, η Ισπανία 467 δισ. ευρώ. Και εάν συμπεριληφθούν η Ιταλία και το Βέλγιο, τότε το συνολικό ποσό των χρηματοδοτικών αναγκών των τεσσάρων αυτών χωρών, εκτοξεύεται στο ιλλιγιώδες 1,549 τρις ευρώ.
Ο Buiter εκτιμά πως σύντομα θα αναγκαστεί και η Πορτογαλία να προσφύγει σε πρόγραμμα χρηματοδότησης. Η Ισπανία ίσως μπορεί προς το παρόν να το αποφύγει, με καθοριστικό παράγοντα να αποτελεί ο τραπεζικός της κλάδος. Εάν ωστόσο αναγκαστεί και η Ισπανία να προσφύγει σε βοήθεια, λόγω των τεράστιων ζημιών στις τράπεζές της, της απογοήτευσης από την ανάπτυξη ή/και της αποτυχίας της δημοσιονομικής προσαρμογής, τότε τα κεφάλαια των ΔΝΤ/ΕFSF/EFSM δεν αρκούν για τη χώρα και θα χρειαστεί περαιτέρω χρηματοδότηση από την ΕΚΤ ή πρόωρη αναδιάρθρωση του χρέους της.
Ο Buiter καταλήγει στο ότι η κρίση χρέους της Ευρώπης θα παραμείνει το μέγα θέμα του 2011 και μάλιστα εκτιμά πως το 2012 το αργότερο θα απασχολήσει σημαντικά τόσο τις ΗΠΑ όσο και την Ιαπωνία.
ΑΠΟ ΤΟ REPORTER.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου