Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΜΑΙΟΥ Η ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ

Μεταξύ 3-7 Μαΐου η Ελλάδα θα υποβάλλει αίτημα προς την ΕΕ και το ΔΝΤ να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης καθώς όπως διαπιστώθηκε η Ελλάδα δεν μπορεί να δανεισθεί υπό φυσιολογικές συνθήκες. Θα υπάρξουν διαβουλεύσεις και το πιθανότερο σενάριο είναι η Ελλάδα να λάβει 2,5 δις ευρώ από το ΔΝΤ με επιτόκιο 3,3% και 7,5 δις ευρώ από την ΕΕ με επιτόκιο κυμαινόμενο 3,7% ή σταθερό 5%.
Αν τα πράγματα εξελιχθούν χρονοδιαγραμματικά έτσι μέχρι τις αρχές Μαΐου  και δεν υπάρξει ανατροπή π.χ. η Ελλάδα ακολουθεί μια προσφιλή παρελκυστική πολιτική ενώ υποχρεωτικά θα οδηγηθεί στον μηχανισμό κάνει ότι είναι δυνατό ώστε να τον αποφύγει καθώς απλά δεν επιθυμεί τα σκληρά , τα πολύ σκληρά μέτρα που έρχονται και υποχρεωτικά θα εφαρμοστούν.
Αν η Ελλάδα προσφύγει  στο ΔΝΤ-ΕΕ τότε αναμένεται να υπάρξει μια άνοδος στο χρηματιστήριο από 5% έως 10%.
Βέβαια βασική παράμετρος είναι τις προσεχείς εβδομάδες να διατηρηθεί το ανοδικό momentum στα διεθνή χρηματιστήρια.
Αν όλα συμβούν με βάση το καλό σενάριο μια άνοδος έως 10% θεωρείται πιθανή.
Αυτό συνεπάγεται ότι θα μπορούσε να οδηγήσει την Εθνική στο εύρος μεταξύ 15-15,5 ευρώ και με βάση την αγοραστική διάθεση και υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να οδηγήσει την μετοχή στα 16 ευρώ.
Αναλογικά και στις άλλες τράπεζες.
Όσον αφορά το spread ένα εύρος μεταξύ 330-300 μονάδων βάσης είναι ρεαλιστικό.
Το spread δηλαδή μπορεί να κλείσει 70 έως 100 μονάδες βάσης λαμβάνοντας υπόψη το καλό σενάριο.
Πρακτικά θα υπάρξει μια βελτίωση της εικόνας της αγοράς αλλά όχι η μεγάλη η θεαματική βελτίωση καθώς 1)η Ελλάδα θα συνεχίσει να βρίσκεται υπό παρακολούθηση ως οικονομία και 2)δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί ο παράγοντας της συμπεριφοράς των διεθνών χρηματιστηρίων.

ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΝKINGNEWS.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου