Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

H KΡΙΣΗ ΤΣΑΚΊΖΕΙ ΜΜΕ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ


Σε στενωπό χωρίς διαφαινόμενο τέλος εισέρχονται ολοένα και περισσότερο οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ όσο και τα ίδια τα μέσα. Ολες οι ενδείξεις είναι εξαιρετικά αρνητικές σε μια περίοδο που συνδικαλιστικά η ΕΣΗΕΑ βρίσκεται ελέω Σόμπολου σε χειμερία νάρκη και η κρίση δείχνει πλέον τα δόντια της  δημιουργώντας  ένα τσουνάμι δυσάρεστων εξελίξεων που θα αλλάξει οριστικά το τοπίο των ΜΜΕ.

Η κυβέρνηση ενώ (σωστά) αποφάσισε να περιορίσει τις χαριστικές ρουσφετολογικές συμβάσεις το έκανε όχι στους ισχυρούς και υψηλόμισθους  αλλά διαλύοντας κυρίως τα γραφεία τύπου των οργανισμών κλείνοντας τα κενά προσωρινά με άσχετους υπαλλήλους..
Στην ΕΡΤ οδεύουν προς νέο ψαλίδισμα μισθών  ώστε το πλαφόν να πιάσει τόπο αφήνοντας ωστόσο κραυγαλέες περιπτώσεις στο απυρόβλητο. Την ίδια ώρα μεθοδεύεται λόγω κρίσης η απόλυση όλων των συμβασιούχων
Στην κυβέρνηση εξετάζουν ακόμη την δημιουργία διευθυντηρίου για την κρατική διαφήμιση
 Στόχος είναι, μέσω του ελέγχου της διαδρομής του κρατικού χρήματος, από την κατάρτιση της προκήρυξης και την επιλογή της διαφημιστικής και την εκταμίευση στις διαφημιστικές εταιρείες, στα media shops κι από εκεί στα ΜΜΕ, να αποφευχθεί η σπατάλη των τελευταίων χρόνων, να αξιοποιηθούν καλύτερα τα κονδύλια για την προβολή του δημοσίου αλλά και να αποφορτιστούν κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές από την ασφυκτική πίεση που τους ασκούν ιδίως λαθρόβια αλλά και “φίλα προσκείμενα” έντυπα, ζητώντας διαφημιστικές καταχωρήσεις.
Αν και η κυνέρνηση δεν ανοίγει ακόμη τα χαρτιά της, πληροφορίες αναφέρουν ότι πρωτοβουλία έχει αναλάβει ο υπουργός Εσωτερικών Γ.Ραγκούσης, με τη βοήθεια ενδεχομένως και της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας – Ενημέρωσης.
Στα ΜΜΕ τώρα στον Αlpha αναμένονται σαρωτικές αλλαγές στις εκπομπές και περικοπές από παρουσιαστές μέχρι πάνελ. Πρώτο θύμα ο Σωτήρης Καλυβάτσης και δεύτερο ο Σάββας Πουμπουρας ενώ ακολουθεί το πάνελ του κους-κους.
Ενώ στην Ελένη Μενεγάκη προτάθηκε ανανέωση συμβολαίου με... έκπτωση 50 % της αμοιβής της.
Στο alter οι περικοπές είναι πασιφανείς ειδικά στον ενημερωτικό τομέα. Στους ρεπόρτερ δίνονται ρεπό αντί σαββατοκυριακάτικα..Για τις εκπομπές  οι περισσότεροι παρουσιαστές έχουν ήδη ενημερωθεί ότι μετά το καλοκαίρι θα αποτελέσουν παρελθόν όπως έγινε πρόσφατα με τον  Βασίλη Δρυμούση.
Στον ant θα ακολουθήσουν το φετινό format με reality και σατυρικές εκπομπές μικρού κόστους.Παραμένουν τα οικονομικά προβλήματα στις ενημερωτικές εκπομπές και τα δελτία όπου η πολιτική λιτότητας είναι παραπάνω από εμφανής.
Στο mega η συνταγή του alpha, λίγα σήριαλ πολλά riality είναι το νέο δόγμα ενω τα κορυφαία στελέχη κλήθηκαν από την διοίκηση για μια υπόθεση τους ( επαναδιαπραγμάτευση μισθών)
Αρκετοί στοιχηματίζουν ότι για τους ίδιους λόγους θα σπάσει το πρωινό δίδυμο
Στον Σκαι παρά το low budget ο προβληματισμός παραμένει εξαιτίας  και των αποτελεσμάτων στο τεστ της agb. Οι αψιμαχίες με την Ελληνοφρένεια δείχνουν το δρόμο..
Στα έντυπα η κατάσταση είναι μάλλον χειρότερη και πέρα από την κρίση στον άλλοτε κραταιό ΔΟΛ και την Ελευθεροτυπία,  τα λέει όλα η αντικατάσταση του Τιτου Αθανασιάδη στην Απογευματινή  από την Γιώτα Αντωνοπούλου της Βραδυνής που θύμιζε τελευταία όλο και περισσότερο copy paste από δελτία τύπου..    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου