Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΩΡΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ
Από το 2011 θα ισχύσουν δύο σημαντικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό: η επιβολή μεγαλύτερου «πέναλτι» για όσους βγαίνουν πρόωρα στη σύνταξη στο Δημόσιο, καθώς και η βελτίωση του θεσμού της διαδοχικής σύνταξης.
Η «ποινή» στις πρόωρες θα ακολουθήσει τη ρύθμιση για τη... διαδοχική ασφάλιση που έχει στόχο να περιοριστούν οι απώλειες για τους δημοσίους υπαλλήλους. Παράλληλα κλειδώνει ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων από το 2018 σε όλα τα Ταμεία, η οποία αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση συντάξεων κατά 20%. Ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας για το νέο Ασφαλιστικό προβλέπει τις παρακάτω δύο αλλαγές που θα ισχύσουν από το 2011:
Για τους δημοσίους υπαλλήλους το ποσό της μείωσης στην πρόωρη θα αυξηθεί από το 4,5% στο 6% για κάθε έτος... ταχύτερης εξόδου στη σύνταξη (δηλαδή μείωση 30% την πενταετία). Στην ουσία επεκτείνεται η ποινή για τις πρόωρες από τον ιδιωτικό τομέα και στο Δημόσιο.
Θα τεθεί σε ισχύ η νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας στο πρόβλημα των χαμηλών συντάξεων που καταβάλλουν τα Ταμεία (και το Δημόσιο) σε όσους έχουν ασφαλιστεί διαδοχικά σε περισσότερα του ενός Ταμεία (διαδοχική). Η εκτίμηση είναι ότι η τελική σύνταξη (θα παρέχεται από το τελευταίο Ταμείο όπως σήμερα) θα είναι αυξημένη έως και 20% σε σύγκριση με το ισχύον καθεστώς.
Τι προβλέπει το τελικό σχέδιο
Το τελικό σχέδιο στο οποίο κατέληξε το υπουργείο Εργασίας προβλέπει την προσαύξηση των μισθών επί των οποίων γίνονταν οι κρατήσεις εισφορών με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή πλέον ενός ποσού ωρίμασης (συντελεστής 1,8%) ώστε το τμήμα της σύνταξης που θα απονέμει κάθε Ταμείο να είναι υψηλότερο σε σχέση με ό,τι ισχύει έως και σήμερα, χωρίς όμως να υποχρεώνει τα Ταμεία να καταβάλλουν ποσά τα οποία θα απέχουν πολύ σε σχέση με τις καταβληθείσες εισφορές. Με την ενδιάμεση αυτή λύση (που απέχει από το αρχικό σχέδιο, με βάση το πόρισμα Μπούρλου το οποίο είχε εισηγηθεί οι συντάξεις να χορηγούνται από το Ταμείο με τα περισσότερα έτη ασφάλισης και με τις δικές του προϋποθέσεις) υπολογίζεται ότι οι νέες συντάξεις με διαδοχική ασφάλιση θα είναι πιο ανταποδοτικές σε σχέση με τις εισφορές και δικαιότερες, τόσο για τους ασφαλισμένους όσο και για τα Ταμεία.
Ειδικό θέμα για το Δημόσιο και την ΑΔΕΔΥ αποτελεί ωστόσο το γεγονός ότι στις συντάξιμες αποδοχές επί των οποίων υπολογίζεται το ποσό της σύνταξης δεν περιλαμβάνονται βασικά επιδόματα, με αποτέλεσμα οι καταβαλλόμενες συντάξεις στους διαδοχικά ασφαλισμένους να είναι χαμηλότερες έως και κατά 30% σε σχέση με όσες καταβάλλονται σε όσους ήταν ασφαλισμένοι σε ένα μόνο Ταμείο κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου.
Σημειώνεται ότι η έκδοση της σύνταξης με διαδοχική ασφάλιση καθυστερεί σημαντικά και φθάνει και τα 2 έτη. Στο καθεστώς της διαδοχικής ασφάλισης, δηλαδή της ασφάλισης σε 2 και 3 Ταμεία, υπάγεται σήμερα το 40% των μισθωτών, δηλαδή περίπου 2 εκατ. εργαζόμενοι.
Νέος τρόπος υπολογισμού
Ωστόσο η μεγάλη τομή στο νέο Ασφαλιστικό θα είναι η καθιέρωση νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων από το 2018, μέτρο που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε μείωση των συντάξεων κατά 20%. Για το θέμα αυτό γίνονται συσκέψεις στο υπουργείο Εργασίας. Σε πρώτη φάση θα λαμβάνεται υπόψη η καλύτερη δεκαετία, ενώ μέχρι το 2030 ο υπολογισμός θα γίνεται με βάση το σύνολο του ασφαλιστικού βίου. Η βασική σύνταξη θα χορηγείται με 15 έτη υπηρεσίας και με τα σημερινά δεδομένα θα μπορούσε να είναι 360 ευρώ. Το ποσό αυτό θα δικαιούνται και ανασφάλιστοι, εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια που θα τεθούν. Εκτός από τη βασική σύνταξη, οι ασφαλισμένοι θα παίρνουν και ένα δεύτερο ποσό που θα αναλογεί στα έτη δουλειάς. Το ποσό αυτό θα υπολογίζεται με διαφορετικούς συντελεστές, οι οποίοι θα αυξάνονται ανά πενταετία και μέχρι τη συμπλήρωση 40 ετών εργασίας. Οι συντελεστές υπολογισμού των συντάξεων θα είναι 0,9% (για λίγα χρόνια) έως 1,6% και θα κλιμακώνονται ανά πενταετία σε συνάρτηση με τις αποδοχές του ασφαλισμένου. Παράλληλα εξετάζεται η σταδιακή εφαρμογή του νέου Ασφαλιστικού, ώστε να μην προκύψουν μεγάλες απώλειες για όσους συνταξιοδοτηθούν το 2018 έχοντας διανύσει τον περισσότερο χρόνο ασφάλισής τους με το ισχύον καθεστώς.
Το νέο Ασφαλιστικό αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Απριλίου- αρχές Μαΐου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου