Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

ΤΙ ΖΗΤΑ Η ΤΡΟΙΚΑ

Μαχαίρι σε παροχές ΕΟΠΥΥ, σε φοροαπαλλαγές, αλλά και πιο υψηλοί φόροι επί των ακινήτων από το 2014 είναι σύμφωνα με πληροφορίες ένα μέρος των παρεμβάσεων που ζητούν οι δανειστές για να κλείσει τμήμα της «τρύπας» για το 2013-2014 που οι ελληνικές αρχές φέρεται να υπολογίζουν σε 1,9 δισ. ευρώ. Η τρόικα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές φέρεται να επιμένει στην  επιβολή της εισφοράς 2 τοις χιλίοις μέσω ΟΑΕΕ από το 2014 σε όσες εταιρείες έχουν έστω έναν αυτοαπασχολούμενο (παλαιότερη δέσμευση κυβέρνησης στα μνημόνια που δεν εφαρμόστηκε), ενώ καταμετρούν και μία σειρά από μέτρα έκτακτης απόδοσης.

Αν όλα αυτά δεν φτάσουν και παραμείνει «κενό», σύμφωνα με τις ίδιες πηγές διαμορφώνουν και  μία σειρά από πρόσθετα μέτρα που θα δεσμευθεί η Ελλάδα γραπτώς –δια του νέου μνημονίου– να λάβει αργότερα... Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη το παραπάνω πλαίσιο διαπραγμάτευσης, που έχει διαμορφωθεί πριν από τον ανασχηματισμό, θα αποτελέσει την βάση εκκίνησης για τον νέο, δεύτερο, γύρο διαπραγματεύσεων με τους δανειστές που ξεκινά σε λίγα 24ωρα.


Το «καλό», αναφέρουν, είναι ότι το κλίμα που αποπνέει το πρόπλασμα της συμφωνίας είναι θετικό: υπάρχει αποδοχή ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τους στόχους (αν δεχτεί βέβαια τις νέες παρεμβάσεις) και ότι μπορεί να προχωρήσει η εκταμίευση των δόσεων ( έως 8,1 δισ. ευρώ μαζί με την συνεισφορά του ΔΝΤ). 

Ωστόσο, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, οι διαπραγματεύσεις  βρίσκονται στην «μέση». Πλέον σε πολλά κρίσιμα υπουργεία (πχ Υγείας) θα πρέπει να γίνουν υπό νέα ηγεσία...

Επίσης κομβικό σημείο είναι, επισημαίνουν, αν θα γίνει αποδεκτό κάποια από τα μέτρα να προσδιοριστούν ενδεχομένως αλλά να ληφθούν αργότερα (πχ μετά την αναθεώρηση του Σεπτεμβρίου) αν και εφόσον οι «τρύπες» παραμείνουν. Δηλαδή αν η τρόικα θα κάνει αποδεκτό το ελληνικό αίτημα να δοθεί το περιθώριο απόδοσης της μάχης κατά της φοροδιαφυγής, την ρύθμισης οφειλών προς το δημόσιο και της είσπραξης φόρων...

Στο μέτωπο του ΦΠΑ στην εστίαση, οι δανειστές φέρονται ιδιαίτερα φειδωλοί, έως αρνητικοί. «Αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα δεδομένων των προσδοκιών που έχουν δημιουργήσει πολιτικοί παράγοντες όλους τους προηγούμενους μήνες και από την πλευρά των δύο κομμάτων» αναφέρει κυβερνητική πηγή.

Ένα άλλο μέτωπο είναι η χρονική κλιμάκωση των μέτρων, αναφέρουν αρμόδια στελέχη: δηλαδή ποια θα οριστούν ως προαπαιτούμενα για την συμφωνία και θα πρέπει ψηφιστούν πριν από την απόφαση της τρόικας και ποια ενδεχομένως θα είναι «ορόσημα» καταβολής επί μέρους δόσεων το επόμενο διάστημα.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου