Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

«ΑΛΛΑΞΑΝ» ΤΑ ΦΩΤΑ ΤΗΣ ΣΤΑ ΦΕΣΙΑ ΟΙ ΚΡΑΤΙΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ




Οι  κρατικοί οργανισμοί  αυξάνουν τις οφειλές και προκαλούν πονοκεφάλους στη ΔΕΗ.


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΟΥ
Σε άτυπη στάση πληρωμών προς την ΔΕΗ έχουν προχωρήσει δεκάδες δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί που καθυστερούν χαρακτηριστικά  να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ανεβάζοντας  μήνα –μήνα τα συνολικά  χρέη σε δυσθεώρατα ύψη εκατομμυρίων ευρώ. Η  πρακτική αυτή είναι πλέον αρκετά διαδεδομένη και στραγγαλίζει την ρευστότητα  της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού προκαλώντας με τη σειρά της σημαντικά λειτουργικά  προβλήματα. Η κατάσταση λόγω της κρίσης επιδεινώνεται διαρκώς και  στους οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές οι οποίοι μπαίνουν στον κύκλο όσων καθυστερούν μόνιμα τις πληρωμές προκαλώντας  οικονομική ασφυξία  στην επιχείρηση. Μέσα στο 2013 τα συνολικά φέσια προς τη ΔΕΗ εκτοξεύτηκαν σημαντικά  και από τα 770 εκατομμύρια  ευρώ ξεπέρασαν το ένα δισεκατομμύριο κατά τουλάχιστον 50 εκατομμύρια ευρώ. Μεσοσταθμικά μέσα σε μόλις 12 μήνες  η αύξηση των οφειλών αγγίζει πλέον το 25%.
Σημαντική αυξητική τάση υπάρχει στα χρέη  τόσο από τους οικιακούς και εμπορικούς καταναλωτές ( μικρομεσαίες επιχειρήσεις και βιοτεχνίες) ενώ για τον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα όσο και τις βιομηχανίες καταγράφεται  μικρή αποκλιμάκωση κυρίως από τις πληρωμές των υπουργείων.
Ο διευθυντής επικοινωνίας της ΔΕΗ Κίμων Στεργιώτης παραδέχεται μιλώντας στα   Παραπολιτικά ότι « λόγω της κρίσης έχουν αυξηθεί οι συνολικές οφειλές παρά τις διευκολύνσεις σε πάνω από 1.200.000 καταναλωτές από τους οποίους οι  550.000 έχουν ενταχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο και χιλιάδες άλλοι στις πρόσφατες διευκολύνσεις για την επανασύνδεση ή την πληρωμή της οφειλής σε 40 δόσεις».

ΟΙ ΜΠΑΤΑΚΤΣΗΔΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Παράλληλα την τακτική του «δεν πληρώνω»  φαίνεται να έχουν υιοθετήσει πολλές κρατικές επιχειρήσεις και οργανισμοί  που εξακολουθούν να οφείλουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ παρά τις συνεχείς  κυβερνητικές εξαγγελίες για την αποπληρωμή των οφειλών. Τα Παραπολιτικά αποκαλύπτουν σήμερα πως  πρωταθλητής των χρεών είναι η εταιρεία ΣΤΑΣΥ Α.Ε. που στο τέλος του 2013 χρωστούσε  25 εκατομμύρια ευρώ όταν το  2012  όφειλε μόλις 18 εκατ ευρώ και 15 το Δεκέμβριο του 2011. Η διαφορά είναι 7 εκατ ευρώ ή 30% αύξηση μέσα σε 12 μήνες.
 Στη δεύτερη θέση με χρέος που ξεπερνά τα 17 εκατομμύρια ευρώ από 10,4 εκατ ευρώ το 2012 κατέχουν οι δημόσιες επιχειρήσεις ύδρευσης και Αποχέτευσης όταν στο τέλος του  2011  τα χρέη αυτά  δεν ξεπερνούσαν τα 6,2 εκατ ευρώ. Ποσοστιαία ετήσια αύξηση 30%.
Σημαντική ανοδική τάση στους καθυστερούμενους λογαριασμούς εμφανίζουν  τα νοσοκομεία με συνολικές  οφειλές 17 εκατομμυρίων ευρώ  στο τέλος του 2013 από  7,9 το 2012 και 4,7 εκατ. ευρώ το 2011. Αύξηση 53% μέσα σε ένα χρόνο.
Στην επόμενη θέση με δυναμική αυξητική τάση βρίσκονται  τα ΑΕΙ και ΤΕΙ όλης της χώρας που οι οφειλές τους αγγίζουν  το συνολικό ποσό των 15,3 εκατ. ευρώ από 11 το 2012  και 4,1 εκατ. ευρώ το 2011. Αύξηση 38% μεσοσταθμικά.
Πιο κάτω στην λίστα των κρατικών επιχειρήσεων και οργανισμών που καθυστερούν να πληρώσουν  τις οφειλές τους χωρίς όμως να περνούν την αντίστοιχη ταλαιπωρία με τους οικιακούς καταναλωτές που οφείλουν ασύγκριτα λιγότερα χρήματα βρίσκονται  τα περίφημα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα. Με συνολικά χρέη 3 εκατ. ευρώ έναντι 700 χιλιάδων ευρώ το 2012 σημειώνουν  εντυπωσιακή αύξηση της τάξης του 330% μέσα σε δώδεκα μήνες. Απόρροια ίσως των πληροφοριών ότι η επιχείρηση θα έκλεινε μετά από το σχετικό αίτημα της τρόικας.
Πιο πίσω βρίσκονται τα αθλητικά σωματεία με συνολικές οφειλές  3 εκατ. ευρώ από 3,4 στο τέλος του 2012 και  2,1 το 2011. Παραμένουν ψηλά στην σχετική λίστα παρά το γεγονός ότι είναι από τους ελάχιστους καταναλωτές που συγκριτικά έχουν ρίξει τα χρέη τους. Μείωση κατά μέσο όρο 9%. Καλή χρονιά ήταν το 2013 και για τον  Δημόκριτο με οφειλή 2,5 εκατ. ευρώ από 2,4 το 2012 και 1,3 το 2011.  
 «ΟΦΕΙΛΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ»
 Οι μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές από δημόσιους οργανισμούς και επιχειρήσεις προκαλούν συχνά «πονοκεφάλους»  στη διοίκηση της ΔΕΗ. Ο διευθυντής επικοινωνίας της επιχείρησης Κίμων Στεργιώτης τονίζει ότι « όπως όλοι χρωστάνε, χρωστά και ο δημόσιος τομέας. Η  μακροχρόνια τάση  είναι ανοδική αλλά πιστεύουμε  ότι θα αλλάξει όταν ολοκληρωθεί η πληρωμή του τέλους ακινήτων (ΕΤΤΗΔΕ)».   Ο κ. Στεργιώτης γνωρίζει καλά ότι η τάση μείωσης της κατανάλωσης σε όλη την Ευρώπη ακόμη και τη Γερμανία υφίσταται και στην Ελλάδα όμως εδώ τα τα χρέη αυξάνονται καθώς στην λίστα των κακοπληρωτών προστίθενται συνεχώς νέα μέλη.
Ετσι στο μακρύ κατάλογο έχουν ακόμη προστεθεί  κρατικοί οργανισμοί όπως το Μέγαρο Μουσικής με 1,3 εκατ. ευρώ από πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ το 2012 με  μεσοσταθμική αύξηση 130%. Οι νομαρχίες και οι περιφέρειες με 900 χιλιάδες ευρώ από 500 χιλιάδες ευρώ. Αύξηση 80%. Ακόμη το Κέντρο διάδοσης Επιστημών και Τεχνολογίας με 400 χιλιάδες, Κρατικό θέατρο Βορείου Ελλάδος 300 χιλιάδες ευρώ αύξηση 180%, και ακολουθούν με παρόμοια ποσά Σύνδεσμος Κοινοτήτων Νέστου αύξηση στα χρέη 250%, Μετοχικό Ταμείο Στρατού, Εθνικό κέντρο θαλάσσιων ερευνών αύξηση 95% . Χαμηλότερα ποσά αλλά με εξίσου υψηλά ποσοστά αυξήσεων ακολουθούν οι Εθνική Πινακοθήκη 300%  ΙΖ εφορία κλασικών αρχαιοτήτων με 170% και ο ΟΑΕΔ  με 80%.
 Αντίθετα σημαντικές μειώσεις στις καθυστερήσεις και τα ποσά που οφείλουν έχουν επιτύχει κρατικοί οργανισμοί όπως ο Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων νομού Αττικής, η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το ΑΣΕΠ και το υπουργείο Πολιτισμού.       


     ΠΙΝΑΚΑΣ 1
ΟΦΕΙΛΕΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ
ΟΝΟΜΑ       2013(ΣΕ ΕΚΑΤ ΕΥΡΩ)    ΑΥΞΗΣΗ ΑΠΟ 2012   ΑΥΞΗΣΗ ΑΠΟ 2011     
ΣΤΑΣΥ ΑΕ           25                                          30%                             70%    
ΔΕΥΑΠ                17                                           30%                             280%                            
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ   17                                          53%                   330%                          
ΑΕΙ –ΤΕΙ              15,3                                         38%                       350%                    
Ε.Α.Σ.                    3                                              330%                            
ΑΘΛ.ΣΩΜΑΤΕΙΑ  3                                              -10%                     30%
ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ      2,5                                            - 3%                    100%
Μέγαρο Μουσικής  1,3                                             130%              
ΝΟΜΑΡΧΙΕΣ          0,9                                               80%                                                                
ΚΔΕΤ                       Ο,4                                                100%                   -----
ΚΘΒΕ                       0,3                                              180%                                          
ΣΚ ΝΕΣΤΟΥ                     0,3                                                         250%

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου