Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Η ΚΡΙΣΗ ΦΕΡΝΕΙ ΟΒΙΔΙΑΚΈΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ




Τα σκληρά μέτρα του μνημονίου και η άτσαλη εφαρμογή τους ενεργοποίησαν την οργή των πολιτών που με τη σειρά της "προκάλεσε" τις αποκαλύψεις για την διαφθορά των πολιτικών. Ολα αυτά  για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια ωρίμασαν το σκηνικό για αλλαγή του πολιτικού σκηνικού.
Από τα δεξιά προς τα αριστερά  έχουμε:  Βουλευτές του ΛΑΌΣ καλοβλέπουν μια επιστροφή στο ρετιρέ της Νέας Δημοκρατίας αριθμητικά δεν ξεπερνούν τους 5 αλλά εαν κάνουν το βήμα θα προκαλέσουν αίσθηση. Αντίθετη κατεύθυνση μπορεί να ακολουθήσουν 2 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αλλά και σημαντικός αριθμός επώνυμων πολιτευτών ή πρώην βουλευτών για να κερδίσουν κάποιο αξίωμα στις επερχόμενες εκλογές.
Από τη Νέα δημοκρατία 5 -9 βουλευτές και ευρωβουλευτές και ένας σημαντικός αριθμός μεσαίων στελεχών θα ήθελαν να ακολουθήσουν την Ντόρα Μπακογιάννη. Υπάρχει βέβαια προβληματισμός για την κατεύθυνση και σίγουρα η σκέψη δορυφοροποίησης  στο Πασοκ προκαλεί αλλεργία.
Στο Πασοκ τάσεις αποστασιοποίησης εκφράζει ένα μεγάλο κομμάτι του κόμματος αρνούμενο να δεχθεί τις νεοφιλελεύθερες ανατροπές που εφαρμόζει  και προωθεί μια ομάδα του εκσυχρονιστικού μπλοκ. Προς το παρόν δεν έχει βρεθεί κεντρικό πρόσωπο να εκφράσει την ομάδα αυτή που αριθμεί αρκετα μέλη στο εσωτερικό της ΚΟ αλλά ψηφίζει ακόμη λόγω Παπανδρέου.
Ασφαλιστικό και εργασιακό θα είναι τα κρίσιμα τεστ που θα επιταχύνουν τις εξελίξεις ίσως με ένα ντόμινο παραιτήσεων ή ανεξαρτητοποιήσεων ώστε να μην συνδεθούν με εκτρωματικές επιλογές συνδικαλιστών που για χρόνια πίστευαν τα ακριβώς αντίθετα ή πολιτικούς που θα έκανα τα πάντα για να προωθήσουν την καριέρα τους...  Από την άλλη άλλο κομμάτι των εκσυχρονιστών  θα ήθελαν επιστροφή Σημίτη υπό κυβέρνηση εθνικής ενότητας ή τεχνοκρατών και προς αυτό παρουσιάζεται μια έντονη κινητικότητα με την δημιουργία ομίλων προβληματισμού.
 Η αποχώρηση των ανανεωτών απο τον Συριζα με 4 βουλευτές και η συνεργασία με τπους οικολόγους πράσινους δημιουργεί ένα νέο πόλο ρευστότητας. Με δυναμικό εκτόπισμα κάποιοι μιλούν για νέα Εαρ που θα συνεργαστεί με το Πασοκ για να επηρρεάζει τις εξελίξεις άλλοι πάλι εκτιμούν πως θα αποδειχθεί μια δεξαμενή δυσαρεστημένων από την πολιτική Παπανδρέου και Τσίπρα.
Στον Συριζα τα πράγματα δυσκολεύουν ο Αλέξης Τσίπρας προτίμησε την κινηματική οργάνωση με τα καλά και τα προβλήματα που φέρνουν όλα αυτά τα στελέχη της ευρύτερης αριστεράς ενω θα έχει να αντιμετωπίσει τον ταλαντούχο Αλεκο Αλαβάνο που δεν έχει ξεχάσει το όραμα της μεγάλης κομμουνιστικής αριστεράς.
Το ΚΚΕ εμφανίζεται στην καλύτερη κατάσταση. Ωστόσο στο εσωτερικό υπάρχει έντονος προβληματισμός για την τακτική απειθαρχίας και συγκρούσεων που ακολουθεί η ηγεσία του κόμματος. Πέραν των επαγγελματικών στελεχών  που βλέπουν την πολιτική ως μια επαγγελματική εξασφάλιση οι υπόλοιποι που έχουν ιδεολογικούς δεσμούς νιώθουν βαριά την σκιά  και ασφυκτιούν. Εαν οι εξελίξεις στους όμορους πολιτικους σχηματισμούς το επιτρέψουν μην αποκλείεται νέα έξοδο από τον Περισσό.  
Πότε θα ολοκληρωθούν οι διεργασίες μάλλον θα ξεκινήσουν τις τελευταίες ημέρες τους Αυγούστου με καθαρό μυαλό και σίγουροι για τις εξελίξεις        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου