Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΠΑΙΓΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΟ ΕΥΡΩ

TOY AΓΓΕΛΟΥ ΣΤΑΓΚΟΥ 
Αφού πρώτα μας έπρηξε τα συκώτια, ο πανίσχυρος υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, τα είπε σταράτα στους συμπατριώτες του. Επιτέλους, γιατί είχαμε αρχίσει να τσιμπιόμαστε μήπως και οι ορθολογιστές γερμανοί είχαν πάρει διαζύγιο από την λογική. Ας ελπίσουμε τώρα ότι αυτά που λέει, τα ακούει και η Φράου Μέρκελ, ή ακόμη καλύτερα, ότι τα λέει απηχώντας και τις δικές της απόψεις.

Στην λαϊκίστρια «Μπιλντ», την εφημερίδα με την μεγαλύτερη κυκλοφορία στη Γερμανία έδωσε συνέντευξη ο Σόϊμπλε και είπε ουσιαστικά τρία πολύ σημαντικά, αλλά και εύλογα, πράγματα. Πρώτον, ότι το ευρώ έχει ωφελήσει και ωφελεί την χώρα του, ενώ το μάρκο θα ήταν τόσο ανατιμημένο που θα επηρέαζε αρνητικά τις πολύτιμες εξαγωγές της. Δεύτερον ότι η Γερμανία δεν πρέπει να φύγει από την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση, γιατί η δημιουργία της και αυτή του ευρώ συμβάλλουν στην παγκόσμια ειρήνη. Τρίτον, καμία χώρα μικρή ή μεγάλη της Ευρωζώνης δεν μπορεί διωχθεί από το ευρώ γιατί οι συνέπειες θα μπορούσαν να ήταν πολύ μεγάλες, όχι μόνο για την ίδια, αλλά και για τις υπόλοιπες.
Έτσι ακριβώς είναι τα πράγματα, με βάση την λογική, τα συμφέροντα και την ιστορία και όσοι κατά καιρούς είχαμε φοβηθεί ότι θα μπορούσαν να ήταν διαφορετικά, παραλογιζόμασταν. Η κρίση μας επηρεαζόταν ήταν από λανθασμένες και ρηχές εκτιμήσεις, είτε από φόβο και ανασφάλεια, είτε επειδή διαβάζαμε με παράλογο σεβασμό αυτά που σέρβιραν υπερεκτιμημένοι ανόητοι ή και πονηροί διεθνείς «αναλυτές». Η πραγματικότητα είναι ότι ούτε η Γερμανία μπορεί να έχει καλύτερο μέλλον έξω από την Ευρωζώνη και ακόμη χειρότερα, εξω από την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση, αλλά ούτε και η Ευρωζώνη μπορεί να υπάρχει δίχως την Γερμανία. 
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, ο Ρομάνο Πρόντι έγραψε προχθές ένα άρθρο στους «Financial Times» στο οποίο επισημαίνει, με παράδειγμα την Ιταλία, ότι πριν από το Ευρώ, ότι η Γερμανία δεν είχε πλεόνασμα, ή είχε πολύ λίγο, γιατί οι άλλοι εταίροι κατάφερναν να παράγουν και να εξάγουν ανταγωνιστικά προϊόντα των γερμανικών, υποτιμώντας διαρκώς τα νομίσματά τους. Άρα είναι προφανές το όφελος που έχει η Γερμανία από το ευρώ και ο Σόϊμπλε το τονίζει αυτό στην συνέντευξή του στην «Μπιλντ». Για οικονομικούς λόγους λοιπόν η κυβέρνηση του Βερολίνου αποκλείεται να φύγει από το ευρώ.
Αλλά και για πολιτικούς λόγους δεν την παίρνει να φύγει. Η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση ιδρύθηκε για να ενσωματωθεί η Γερμανία στην Ευρώπη και να επικρατήσει ειρήνη και ασφάλεια στην Ευρώπη. Αυτό έγινε το 1951 όταν ιδρύθηκε η ΕΚΑΧ, που έγινε μετά ΕΟΚ και τώρα Ευρωπαϊκή ΄Ενωση. Ούτε να σκεφθεί δεν μπορεί η Γερμανία να φύγει. Θα αναβιώσουν μνήμες, ανασφάλειες, φόβοι και οι πρώτοι που θα της επιτεθούν θα είναι οι αγγλοσάξονες, ενώ η Γαλλία θα τρέμει από τα ρίγη και τα μήντια σε όλο τον κόσμο που ελέγχονται από εβραίους θα ρίχνουν χολή. 
Επομένως και για πολιτικούς λόγους δεν θα φύγει η Γερμανία από την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση. Γι΄ αυτό και ο Σόϊμπλε είπε «οι νεαρότεροι ίσως δεν αντιλαμβάνονται τον βαθμό που η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση και το ευρώ έχουν συμβάλει στην παγκόσμια ειρήνη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο». Προσθέτοντας, «δεν πρέπει να σπαταλήσουμε την ιστορική ευκαιρία μία κοινής Ευρώπης». 
Τέλος, υπογράμμισε ότι «ακόμα και αν μία χώρα έφευγε «από το ευρώ» οι συνέπειες θα ήταν απρόβλεπτες». Άρα μπορούμε να αισθανόμαστε σχετικά ασφαλείς, ως έλληνες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας, ή ότι θα μας αφήσουν να ζούμε όπως πριν. Γενικό συμπέρασμα: είμαστε αναγκασμένοι να ζούμε με την Γερμανία και εκείνη είναι υποχρεωμένη να ζει μαζί σας, ίσως και να μας κουβαλάει. Το ξέρει και δεν θέλει να είμαστε μεγάλο βάρος γι΄ αυτήν.
ΑΠΟ ΤΟ REPORTER.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου