Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

ΜΙΚΡΗ ΑΝΑΣΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ



Στην επόμενη φάση της αστυνομικής επιχείρησης « Ξένιος Ζεύς» για την αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης περνά το υπουργείο προστασίας του πολίτη με εντολή του υπουργού Νίκου Δένδια επτά μήνες μετά την έναρξη της. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές οι εκατοντάδες  στοχευμένες  δράσεις των αστυνομικών κλιμακίων  που υλοποιήθηκαν κυρίως στο κέντρο των Αθηνών όσο και την Παρέβρια περιοχή  αντίστοιχα,  εξελίχθηκαν  με θετικό πρόσημο  για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια. Ανώτερος αξιωματικός τονίζει στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ πως «Η επιχείρηση Ξένιος Ζευς  ξεκίνησε μετά από μήνες προετοιμασίας και χωρίς να διαρρεύσει το παραμικρό. Αυτό ήταν ένα από τα μυστικά της επιτυχίας της επιχείρησης. Είναι συνεχής, με αποτέλεσμα, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, το κέντρο της Αθήνας να έχει αλλάξει όψη σε πολύ μεγάλο βαθμό. Γεγονός που μας γεμίζει  με μεγάλη ικανοποίηση, καθώς και εμείς και τα παιδιά μας σε αυτή την πόλη ζούμε».

Σύμφωνα με τους αξιωματικούς της αστυνομίας το μεγάλο κέρδος πέρα από το σταδιακή ανάκτηση του ελέγχου της κατάστασης είναι η κωδικοποίηση των διαδικασιών. Με τη σχεδόν καθημερινή προσαγωγή στις αρμόδιες Υπηρεσίες Αλλοδαπών, διαχωρίζονται όσοι διαμένουν παράνομα στη χώρα από όσους έχουν νομιμοποιητικά έγγραφα  δημιουργώντας έτσι  μια πρώτη βάση πολύτιμων δεδομένων πριν προωθηθεί, ένας ικανός αριθμός μεταναστών  στα κρατητήρια για διοικητική απέλαση.  

Οι επιτελείς της Ελληνικής αστυνομίας εκτιμούν πως η συγκεκριμένη επιχείρηση « θα επεκταθεί σταδιακά στην επαρχία, ανάλογα με τις δυνατότητες φιλοξενίας που υπάρχουν και το μηχανισμό επιστροφών που στήνεται σε ολόκληρη τη χώρα». Εντυπωσιακά είναι τα στατιστικά στοιχεία για τα αποτελέσματα από την έναρξη της επιχείρησης «Ξένιος Ζεύς» και μέχρι σήμερα: προσήχθησαν (92.589) αλλοδαποί, (4.930) συνελήφθησαν διότι δεν πληρούσαν τις νόμιμες προϋποθέσεις παραμονής τους, και απελάθηκαν συνολικά (7.874) αλλοδαποί.
Αντίστοιχα σημαντικούς καρπούς  έχει αποδώσει  και η στεγανοποίηση των Ελληνοτουρκικών συνόρων λόγω του φράχτη (που ολοκληρώθηκε πρόσφατα) από όπου η Ελλάδα  δέχονταν πάνω από 300 χιλιάδες παράνομους μετανάστες από την Τουρκία ενώ τους τελευταίους μήνες η προσέλευση μειώθηκε κατακόρυφα και συνολικά δε ξεπερνά τις 20.000 άτομα.
 Ο Εγκληματολόγος Αγγελος Τσιγκρής μιλώντας στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ εκτιμά πως η κατάσταση έχει βελτιωθεί αρκετά και αποδίδει την εξέλιξη αυτή σε σημαντικό βαθμό στην αυστηροποίηση των ελέγχων. Ο κ. Τσιγκρής θεωρεί  πως «η Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον θελκτικό προορισμό για τα διεθνή κυκλώματα λόγω της οικονομικής κρίσης  και σταδιακά η χώρα μεταβάλλεται από μονοπάτι εισαγωγής μεταναστών σε περιοχή εξόδου». Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα της εξόδου αυτής βλέπει την αποχώρηση των μεταναστών που προήρθαν από χώρες των Βαλκανίων και κυρίως την Αλβανία.  
Αντίθετα εντατικοποίηση των μέτρων ζητούν κάτοικοι και καταστηματάρχες. Ο κ Τάσος Μοναστηριώτης ιδιοκτήτης εστιατορίου στο κέντρο θεωρεί πως «η κατάσταση δεν έχει αλλάξει δραματικά παρά τις συνεχιζόμενες προσαγωγές από την αστυνομία» και προσθέτει  «αναγκαζόμαστε να προσλαμβάνουμε  συνταξιούχους αστυνομικούς για περισσότερη αστυνόμευση». Σύμφωνα με τον κ. Μοναστηριώτη οι κλοπές και οι διαρρήξεις παραμένουν  στο επίκεντρο. Πρόσφατα μάλιστα  αλλοδαπός κακοποιός διέλυσε το θέατρο Αλάμπρα αλλά στην προσπάθεια του να πάρει ακόμη περισσότερα κλοπιμαία εγκλωβίστηκε και έμεινε για ώρες μέχρι να έρθει τελικά η αστυνομία και να τον συλλάβει.         
Παράλληλα σημαντικό ρόλο στην αλλαγή της εικόνας παίζουν και τα κέντρα υποδοχής  παρά το γεγονός ότι η προσπάθεια δημιουργίας νέων κέντρων κράτησης έχει σταδιακά ατονήσει,  στις έξι υφιστάμενες δομές φιλοξενούνται συνολικά 3872 άτομα ενώ υπάρχουν  δυνατότητες  για 5056 αλλοδαπούς.  
ΧΩΡΟΙ ΚΡΑΤΗΣΗΣ
ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ
ΑΜΥΓΔΑΛΕΖΑΣ
2.000
1.532
ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
540
423
ΞΑΝΘΗΣ
480
401
ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ ΔΡΑΜΑΣ
638
277
ΦΥΛΑΚΙΟΥ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ
374
220
ΚΟΡΙΝΘΟΥ
1024
1019
ΣΥΝΟΛΟ
5.056
3.872

Σύμφωνα με τους αστυνομικούς  ο αριθμός των κρατουμένων δεν είναι στατικός, αλλά μεταβάλλεται σε καθημερινά λόγω των  επιχειρήσεων,  απελάσεων και μετακινήσεων. Τα κέντρα υποδοχής  σύμφωνα με την αστυνομία λειτουργούν, με απόλυτη τήρηση των κανόνων ασφαλείας και υγιεινής,  με σεβασμό  στα ανθρώπινα  δικαιώματα, ενώ μοιράζονται, σε όλες τις γλώσσες που ομιλούν οι παράνομοι αλλοδαποί φυλλάδια με τα ατομικά τους δικαιώματα.
ΣΠΑΣΙΜΟ
Ν ΔΕΝΔΙΑΣ: Το κέντρο δεν είναι πλέον αποθήκη ψυχών.
Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας δηλώνει τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ότι η προσπάθεια της αστυνομίας για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2012 θεωρήθηκε ένα πρόσκαιρο και επικοινωνιακού χαρακτήρα μέτρο, μία «επιχείρηση- σκούπα» όμως επτά μήνες μετά έχει αποδειχτεί ότι είναι μία διαρκής  επιχείρηση. Και προσθέτει  ότι κατάσταση στο κέντρο της  Αθήνας, της  Πάτρας και της Κορίνθου έχει βελτιωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, όπως μπορεί κάποιος  να διαπιστώσει.
Ο κ. Δένδιας τονίζει ακόμη στη δήλωση του:
 «Χωρίς να είναι όλα τέλεια, σήμερα το κέντρο της Αθήνας δεν είναι πια μία «χωματερή» ανθρώπινων ψυχών, οι οποίοι αναγκάζονταν συχνά, μέσα στις συνθήκες ανέχειας που ζούσαν, να γίνονται όργανα συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος προκειμένου να επιβιώσουν. Μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί επίσης, ότι παρά την οικονομική κρίση, όλοι σχεδόν οι  δείκτες της εγκληματικότητας βρίσκονται από τότε σε πτώση.       
Ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της επιχείρησης «Ξένιος Ζευς» επίσης,    είναι  ότι σφραγίσαμε τα σύνορα της χώρας στον Έβρο. Από εκεί που πέρσι,  στις αρχές  Αυγούστου,  ένα ολόκληρο «χωριό μεταναστών», της τάξης των 400-500 ατόμων,  εισέβαλλε στη χώρα μας κάθε ημέρα, σήμερα η είσοδος είναι γύρω στο μηδέν! Σταμάτησε η σχεδόν ανεμπόδιστη είσοδος, όπως σταμάτησε παράλληλα η επίσης ανεμπόδιστη κάθοδος στην Αθήνα,  με την Πολιτεία να αρκείται μέχρι τότε σε ρόλο…  παρατηρητή!          
Βέβαια, δεν έχουν επιλυθεί ακόμη όλα τα προβλήματα στον τομέα της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης. Δεν υπάρχει για παράδειγμα η ίδια αποτρεπτική ικανότητα στην είσοδο  παράνομων μεταναστών από τα θαλάσσια σύνορά μας, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουμε και τη συνεργασία που έχουμε με τις Ένοπλες Δυνάμεις και το Υπουργείο Ναυτιλίας. Είναι ενδεικτικό όμως της μεγάλης προσπάθειας που καταβάλλουμε  ότι  όχι απλώς σταματήσαμε να είμαστε το «μαύρο πρόβατο» της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτό τον τομέα, αλλά  έχουμε κερδίσει πλέον την εμπιστοσύνη των εταίρων μας, όπως είχα και πρόσφατα την ευκαιρία να διαπιστώσω, κατά τη Σύνοδο των Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η βελτίωση στον τομέα της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης δείχνει και κάτι άλλο: ότι όταν υπάρχει πολιτική βούληση, όπως αυτή που έδειξε η κυβέρνηση Σαμαρά στον συγκεκριμένο τομέα, μπορούν να επέλθουν μεγάλες και θετικές αλλαγές στην καθημερινότητά μας. Ελπίζω, ότι σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση και τα άλλα Υπουργεία, θα γίνουν πράξη  και οι υπόλοιπες αλλαγές που είναι απαραίτητες, για τη συνολική αλλαγή της εικόνας της πρωτεύουσας. 
Εάν αυτό επιτευχθεί,  θα έχει θετικές επιπτώσεις και στην οικονομία, με την αύξηση της τουριστικής αλλά και της εμπορικής δραστηριότητας στο κέντρο της πρωτεύουσας. Και μακάρι, μαζί με τις υπόλοιπες χωροταξικές και κυκλοφοριακές αλλαγές που σχεδιάζονται για το 2014, οι οποίες  αφορούν το κέντρο της πρωτεύουσας, να αλλάξει τόσο η κατάσταση που να νομίζουμε σε λίγα χρόνια ότι ζούμε σε άλλη πόλη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου