Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ... ΑΡΓΟΜΙΣΘΙΑ



Οι απίστευτες δικαιολογίες, οι παρεμβάσεις των υπουργών, το κόλπο με τις κάρτες, οι κότες και τα κουνέλια   


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΟΥ
Είναι απίστευτο αλλά σε μια εποχή που η ανεργία στην Ελλάδα ξεπερνά το 27% στους δήμους υπάρχουν δεκάδες υπάλληλοι που αρνούνται πεισματικά να εργασθούν ενώ με διάφορα τερτίπια προσπαθούν και σε αρκετές περιπτώσεις εξασφαλίζουν την καταβολή  ενός μεγάλου μέρους του μισθού. Όπλο τους σε αυτή την ομολογουμένως περίεργη κατάσταση ήταν μέχρι τώρα οι απίθανες δικαιολογίες που προέβαλαν αλλά και το γεγονός πως  τα πειθαρχικά συμβούλια στελεχώνονταν κυρίως από εργαζόμενους στους δήμους και σε μεγάλο βαθμό εξέδιδαν απαλλακτικές αποφάσεις. Ωστόσο η νομοθετική αλλαγή για τη στελέχωση των πειθαρχικών συμβουλίων κυρίως από δικαστικούς αναμένεται να αλλάξει ριζικά την κατάσταση.

Αίσθηση πάντως προκαλεί σε όλους τους εμπλεκόμενους το γεγονός πως οι περισσότεροι από τους εγκαλούμενους  αρνούνται να απολογηθούν  δείχνοντας ότι  δεν τους ενδιαφέρει να εργαστούν. Άλλοι πάλι ως γνήσια παιδιά του πελατειακού κράτους επιστρατεύουν υπουργούς  για να παρέμβουν στους δημάρχους.
Η αντιδήμαρχος καθαριότητας στο  Περιστέρι Νεκταρία Ευσταθιάδου δηλώνει στα Παραπολιτικά: «κάποιοι ζουν ακόμη υπό τη θαλπωρή της μονιμότητας. Δεχόμαστε συνεχώς πολιτικές παρεμβάσεις  για να τους αφήσουμε ήσυχους. Υπάρχει περίπτωση φέτος που με έχουν πάρει τρεις υπουργοί..»
Σύμφωνα με την κ. Αντιδήμαρχο η συγκεκριμένη εργαζόμενη παρουσίασε χαρτί αναπηρίας με ποσοστό 25% από ιδιώτη γιατρό που την εμφανίζει όμως ικανή για εργασία. Παρότι το αίτημα της για πιο ελαφρά καθήκοντα έγινε αποδεκτό και μεταφέρθηκε στους οδοκαθαριστές   ζήτησε να μεταφερθεί στη μεσημεριανή βάρδια για προσωπικούς λόγους. Ο δήμος το αποδέχτηκε ωστόσο η εργαζόμενη δεν θέλησε να μετακινηθεί στην ανακύκλωση με άλλες υπαλλήλους αλλά επέμενε να μείνει στους οδοκαθαριστές. Λεπτομέρεια. Δεν υπάρχει μεσημεριανή βάρδια στους οδοκαθαριστές.
    Σε όλους τους  δήμους οι εργαζόμενοι αυτοί αποτελούν βραχνά. Σύμφωνα με  πληροφορίες 20 εργαζόμενοι έχουν παραπεμφθεί στο Δήμο Αθηναίων το 2012 ενώ ακολουθούν ο Πειραιάς με δεκάδες προφορικές επιπλήξεις ,η Θεσσαλονίκη με 15 και ο Δήμος Περιστερίου με 12.
Στο δήμο Αθηναίων μέχρι να τελεσιδικήσει  η υπόθεση οι υπάλληλοι αμείβονται με το 30% του μισθού. Στους άλλους δήμους εφαρμόζονται κυρίως ποινές στέρησης μισθού. Οι αντιδήμαρχοι χωρίζουν αυτές τις περιπτώσεις σε τρεις κατηγορίες: όσους  δηλώνουν εξωπραγματικές δικαιολογίες, εκείνους που επικαλούνται  προβλήματα υγείας  συγγενών   και σε όσους αρνούνται να εργασθούν για ψυχολογικούς ή ιδεολογικούς  λόγους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου