Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

ΤΙ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ

Ψυχρή εκλογική αριθμητική, πιέσεις από ομάδες συμφερόντων και ένα δημόσιο ταμείο που «διψάει» για έσοδα κρύβονται πίσω από τη διελκυστίνδα που έχει ξεκινήσει μεταξύ των τριών κομμάτων της συμπολίτευσης αναφορικά με τη διατήρηση και για φέτος του χαρατσιού στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Σήμερα το απόγευμα είναι προγραμματισμένη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών και το βασικό θέμα που ουσιαστικά παραμένει σε εκκρεμότητα ενόψει της άφιξης της τρόικας είναι η φορολογία των ακινήτων και πιο συγκεκριμένα η διατήρηση του χαρατσιού. Εντός της τρικομματικής κυβέρνησης έχουν διαμορφωθεί δυο τάσεις. Από τη μια είναι η Νέα Δημοκρατία και από την άλλη η Δημοκρατική Αριστερά η οποία συνεπικουρείται από το ΠΑΣΟΚ
.

Το χαράτσι και ο υπό διαμόρφωση ενιαίος φόρος ακινήτων φέρνουν περίπου το ίδιο εισπρακτικό αποτέλεσμα, αλλά έχουν μια πολύ σημαντική διαφορά. Το πρώτο επιβάλλεται σε συνολική αξία ακίνητης ιδιοκτησίας μόλις περίπου 450 δις ευρώ, ενώ ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα επιβληθεί σε αξία ακίνητης περιουσίας που ξεπερνά το 1,5 τρις ευρώ. Που οφείλεται αυτή η διαφορά; Το χαράτσι επιβάλλεται μόνο σε ορισμένες κατηγορίες ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων (κατοικίες, καταστήματα κα) ενώ ο νέος φόρος ακινήτων επιβάλλεται σε κάθε είδους ακίνητο ακόμη και στα αγροτεμάχια και την αγροτική γη.

Η διαφορά αυτή μεταξύ της φορολογικής βάσης των δυο φόρων βρίσκεται και πίσω από την μεγάλη καθυστέρηση στην επιλογή του φόρου ακινήτων που θα εισπραχθεί για το 2013. Η Νέα Δημοκρατία φέρεται να αντιδρά στην επιβολή του ενιαίου φόρου ακινήτων καθώς η φορολόγηση με αυτόν των αγροτεμαχίων και της αγροτικής γης εκτιμάται ότι θα προκαλέσει μεγαλύτερο ρήγμα στις σχέσεις με την με την παραδοσιακή εκλογική της βάση, αυτή των αγροτών. Και αυτό σε μια περίοδο που δημοσκοπικά δίνει μάχη σώμα με σώμα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη η Δημοκρατική Αριστερά έχει εκλογική επιρροή στα αστικά κέντρα και ιδίως στα μεσαία στρώματα τα οποία «ματώνουν» οικονομικά για την εξόφληση του χαρατσιού.

Μεταξύ αυτών των δυο αντικρουόμενων προτεραιοτήτων, παρεμβάλλονται ισχυρές πιέσεις συμφερόντων που με την κατάργηση του χαρατσιού και την επιβολή του ενιαίου φόρου θα κληθούν να βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη. Από την επιβάρυνσή τους θα προκύψει και το περιθώριο για την ελάφρυνση των χαμηλών και μεσαίων ιδιοκτησιών σε σχέση με αυτά που πληρώσουν σήμερα με το χαράτσι. Σε αυτούς που επωφελούνται από την διατήρηση του χαρατσιού είναι η εκκλησιαστική και μοναστηριακή περιουσία λόγω της σημερινής απαλλαγής της από τη φορολόγηση των εκτός σχεδίου εκτάσεων που διαθέτει, κατασκευαστικοί όμιλοι οι οποίοι έχουν αποθεματοποιήσει μεγάλο αριθμό επαγγελματικών ακινήτων τα οποία σήμερα είναι κενά και δεν ηλεκτροδοτούνται καθώς και μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων που αδυνατούν να εκμισθώσουν την ακίνητη περιουσία τους λόγω της μεγάλης ύφεσης στην αγορά.

Από τη ΔΗΜΑΡ εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι υπάρχει χρόνος για την επιβολή ενιαίου φόρου ακινήτων και σημειώνουν ότι μπορεί η αποστολή των εκκαθαριστικών του φόρου να γίνει σε δυο φάσεις με μια παρτίδα για τις εντός σχεδίου εκτάσεις και ακίνητα που έχουν ήδη καταγραφεί και μια δεύτερη με τα αγροτεμάχια όταν θα έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή τους. Από την άλλη η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει επαρκής χρόνος για την καταγραφή των αγροτεμαχίων και ότι η «πιο ρεαλιστική λύση», όπως λέει ο Γ. Στουρνάρας, είναι να διατηρηθεί το χαράτσι και για φέτος με κάποιες τροποποιήσεις. Μέσα σε όλα αυτά υπάρχει και η τρόικα η οποία τονίζει σε κάθε περίσταση στους επιτελείς του ΥΠΟΙΚ ότι η φορολογική βάση των ακινήτων πρέπει να διευρυνθεί αλλά θα δεχτεί οποιαδήποτε λύση εξασφαλίζει πως φέτος θα εισπραχθούν όσα έχουν προϋπολογισθεί από τη φορολογία ακινήτων, εκφράζοντας μια κατ’ αρχήν προτίμηση για το χαράτσι.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου