Πέμπτη, 30 Μαΐου 2013

ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΛΑ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ

Κάλλιο σπίτι στην Κυψέλη...
Η κρίση έκλεισε την ψαλίδα στα ενοίκια - Καλύτερη η σχέση κόστους - απόδοσης στις λαϊκές συνοικίες - Βουτιά ως και 40% στα μισθώματα στα ακριβά προάστια
Κάλλιο σπίτι στην Κυψέλη... 
 
Σημαντικές ανατροπές λόγω της οικονομικής κρίσης καταγράφονται στην αγορά ενοικίων των διαμερισμάτων με βάση την ποσοτική εικόνα που παρουσιάζουν έξι αντιπροσωπευτικές ως προς την πληθυσμιακή κατανομή και το εισοδηματικό επίπεδο περιοχές της Αττικής.

Σύμφωνα με μελέτη που διεξήγαγε η εταιρεία πιστοποιημένων εκτιμητών και συμβούλων ακινήτων GLP Values ΑΕ, σήμερα μπορεί κάποιος να νοικιάσει ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. με παλαιότητα 15 ετών: στην Κυψέλη από 250 ως 450 ευρώ, στο Περιστέρι από 350 ως 500 ευρώ, στη Γλυφάδα από 480 ως 680 ευρώ, στη Βούλα από 550 ως 750 ευρώ, στην Κηφισιά από 650 ως 900 ευρώ και στην  Εκάλη από 750 ως 1.050 ευρώ.

Το εύρος των παραπάνω ενοικίων είναι 30%-40% χαμηλότερα από τα ανώτερα επίπεδα του 2007-2008 και οι διαφορές που εντοπίζονται μέσα στην ίδια περιοχή αποδίδονται στην ποιότητα κατασκευής του διαμερίσματος, στην παλαιότητά του, στη θέση του, στη θέα του και σε άλλες υποδομές όπως θέρμανση, κλιματισμός, θέση στάθμευσης κτλ.

Το σχετικά απροσδόκητο που δημιούργησε η αγορά είναι το κλείσιμο της  ψαλίδας των ενοικίων σε περιοχές που στο παρελθόν φαινόταν αδύνατον να είναι τόσο κοντά η μία με την άλλη. Ετσι  σήμερα υπάρχουν περιοχές στη Γλυφάδα που μπορεί κάποιος να πληρώσει το ίδιο περίπου ενοίκιο με ένα διαμέρισμα καλής ποιότητας στο Περιστέρι. Αντίστοιχες περιπτώσεις μπορεί κανείς να βρει στην Κυψέλη και στη Γλυφάδα.

Tο φαινόμενο αυτό αποδίδεται κατά την GLP Values ΑΕ στο ότι οι τιμές των ακινήτων στα βόρεια και στα νότια προάστια υποχώρησαν περισσότερο από ό,τι στις πυκνοκατοικημένες και στις λεγόμενες «λαϊκές συνοικίες».

Το αποτέλεσμα είναι ότι, αν κάποιος ήθελε να δει ένα διαμέρισμα στις περιοχές αυτές ως «επένδυση εισοδήματος», δηλαδή να αγοράσει και να το νοικιάσει, με έκπληξή του θα διαπιστώσει ότι η υψηλότερη απόδοση από τις προαναφερθείσες περιοχές θα του δοθεί στην Κυψέλη. Οι αποδόσεις σε Κηφισιά, Εκάλη και Περιστέρι συγκλίνουν στο εύρος 4%-4,5%.Οι χαμηλότερες αποδόσεις προσφέρονται σε Γλυφάδα και Βούλα.Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι αποδόσεις αυτές είναι πριν από την επιβολή των φόρων (ΕΕΤΗΔΕ, ΦΑΠ, ΤΑΠ, αυτοτελής φόρος ενοικίων για το 2013).

Επίσης, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της GLP Values, οι τιμές των ενοικίων που διαβάζει ο ενδιαφερόμενος σε αγγελίες στο Internet και σε διάφορες εξειδικευμένες εφημερίδες του χώρου είναι 10%-20% μεγαλύτερες από αυτές που στις περισσότερες περιπτώσεις συμφωνούνται με τον ιδιοκτήτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου