Πέμπτη, 9 Μαΐου 2013

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

Η πρόταση να μειωθούν οι έλληνες βουλευτές από 300 σε διακόσιους βρισκόταν στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας πριν από τις εκλογές και ένας "γαλάζιος" βουλευτής θέλησε να φέρει στην επιφάνεια αυτή την υπόσχεση του κυβερνώντος κόμματος.

Ο λόγος για τον βουλευτή Καρδίτσας, Παύλο Σιούφα από τη Νέα Δημοκρατία, ο οποίος κατάθεσε πρόταση νόμου για τη μείωση των αριθμών των βουλευτών από 300 σε 200, στην οποία προβλέπεται και ασυμβίβαστο της βουλευτικής με την υπουργική ιδιότητα.


Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση αυτή του κ. Σιούφα δεν είναι σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο ωστόσο δεν έχει αντιδράσει επίσημα μιας και ο σχεδιασμός του κ. Σαμαρά είναι στο άμεσο χρονικό διάστημα να προχωρήσει σε αναθεώρηση της πολιτικής ζωής του τόπου, προκειμένου να μειωθεί το χάσμα εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτικών και των πολιτών.

Όπως αναφέρει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας το άρθρο του Συντάγματος ορίζει πως ο αριθμός των βουλευτών καθορίζεται με νόμο και δεν μπορεί να είναι μικρότερος των διακοσίων ούτε μεγαλύτερος των τριακοσίων. Έτσι με αυτό τον τρόπο ο κ. Σιούφας προτείνει τη μείωση των βουλευτών σε 200, κάτι που δεν χρειάζεται καμία Αναθεώρηση του Συντάγματος.

Μάλιστα, στην πρόταση νόμου ο κ. Σιούφας ζητά να υπάρχει ασυμβίβαστο μεταξύ υπουργών και βουλευτών. Επισημαίνει χαρακτηριστικά πως "όλες οι κυβερνήσεις είχαν για μέλη τους (Υπουργούς & Υφυπουργούς) κυρίως βουλευτές, κάτι που κατά την άποψή μου είναι απαράδεκτο, αφού γίνεται ανεπίτρεπτη μίξη της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας, οι οποίες κατά το Σύνταγμα πρέπει να λειτουργούν ανεξάρτητα η μία απ' την άλλη. Κάθε μέρα και περισσότερο διαπιστώνεται, ότι στην Ελληνική κοινωνία έχει ωριμάσει η ιδέα για σημαντικές και δραστικές αλλαγές στο Πολιτικό Σύστημα της χώρας, είτε με μεταρρύθμιση διατάξεων του Συντάγματος είτε με νομοθετική πρωτοβουλία όπου μπορεί αυτό να γίνει". Αυτό σημαίνει πως προβλέπεται το ασυμβίβαστο της βουλευτικής με την υπουργική ιδιότητα και εάν οριστεί βουλευτής υπουργός θα πρέπει να παραιτηθεί προηγουμένως από τη βουλευτική

Σύμφωνα με την πρόταση νόμου, προβλέπεται εκτός από τους 200 βουλευτές ότι οι οκτώ βουλευτές θα είναι Επικρατείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου