Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΣΠΑΤΑΛΗ-ΠΡΟΚΛΗΣΗ




Τριπλασιάζει το κόστος των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων ο Δήμος Αθηναίων
ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΒΛΑΧΟΥΤΣΑΚΟΥ
Χρυσάφι πρόκειται να κοστίσουν στους δημότες του Δήμου Αθηναίων οι εορταστικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια των γιορτών των Χριστουγέννων, καθώς ο δήμαρχος της πόλης, Γιώργος Καμίνης, αποφάσισε να δαπανήσει περίπου 600.000 ευρώ! 
Σε μια περίοδο που η μέση ελληνική οικογένεια «λυγίζει» από τα οικονομικά βάρη και δυσκολεύεται να εξασφαλίσει ακόμα και τα «προς το ζην», ο δήμαρχος Αθηναίων αποφάσισε να φανεί γαλαντόμος -με τα χρήματα των. φορολογουμένων. Από την εισηγητική έκθεση για τις εκδηλώσεις των Χριστουγέννων, η οποία βρίσκεται στη διάθεση των «Παραπολιτικών», αναδύονται εικόνες που παραπέμπουν σε εποχές που έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Τότε που «λεφτά υπήρχαν» και οι αιρετοί άρχοντες ξόδευαν αφειδώς χρήματα προκειμένου να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις.
Μετά λοιπόν τα τενεκεδάκια που κρεμάστηκαν στις νεραντζιές της πλατείας Συντάγματος τον Δεκέμβριο του 2011 και τις σκαλωσιές που τοποθετήθηκαν πέρυσι μπροστά στο κεντρικό σιντριβάνι, ο κ. Καμίνης αποφάσισε να «ξαναφέρει τα Χριστούγεννα στην πρωτεύουσα» διαθέτοντας τρεις φορές (!) περισσότερα χρήματα από αυτά που δαπανήθηκαν πέρυσι. Από τα 120.000 ευρώ του 2011 και τα 200.000 ευρώ πέρυσι, το κόστος εκτινάχθηκε ξαφνικά στα 600.000 ευρώ, ποσό που πρόκειται να διαχειριστεί η «Τεχνόπολις».


Προϋπολογισμός πρόκληση

Με μια πρώτη ματιά στην εισηγητική έκθεση για τις εκδηλώσεις (η οποία τελικά εγκρίθηκε), ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι φέτος, οι δημότες θα κληθούν να «βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη».
Σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα, ο Δήμος Αθηναίων πρόκειται να δώσει:
 -          25.000 ευρώ για τον κλασσικό στολισμό πλατειών (καράβι και αστέρια)
 -          90.000 ευρώ για το εορταστικό πρόγραμμα που θα γίνει στο Θησείο την παραμονή της πρωτοχρονιάς
 -          110.000 ευρώ για τον χριστουγεννιάτικο στολισμό των πλατειών της Αθήνας
 -          14.000 ευρώ για τους έκτακτους μουσικούς
 -          30.000 ευρώ για τα παιδικά καλλιτεχνικά εργαστήρια
 -          20.000 ευρώ για το σπιτάκι και την εξωτερική εξέδρα (κατασκευή/μεταφορά/απεγκατάσταση) της πλατείας Συντάγματος

-          40.000 ευρώ για το συναυλιακό πρόγραμμα (αμοιβές καλλιτεχνών και παραγωγή)
 -          40.000 ευρώ για την εγκατάσταση της σκηνής και της εξέδρας στην πλατεία Συντάγματος
 -          25.000 ευρώ για εκτυπώσεις
 -          55.000 ευρώ για φύλαξη και ασφάλεια
 Στελέχη της αντιπολίτευσης του Δήμου της Αθήνας, μιλώντας στην εφημερίδα κάνουν λόγο για ποσά που προκαλούν ίλιγγο προσθέτοντας ότι «σε εποχές που είναι πολύ δύσκολες για τους έλληνες πολίτες, δεν γίνεται μέσω της σύμβασης να δίδονται στην 'Τεχνόπολις' 489.000 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), την ώρα που πέρσι είχαν δοθεί 200.000 ευρώ. Κάποιος που διαβάζει την εισηγητική έκθεση βλέπει ότι πολλά πράγματα δεν αποσαφηνίζονται. Για παράδειγμα αναφέρεται ότι ο Δήμος θα συνδράμει στις εκδηλώσεις με οποιοδήποτε τεχνικό μέσο ή υπηρεσία, χωρίς όμως να εξηγεί τι ακριβώς εννοεί». 
Μεροκάματο 152 ευρώ
 Πολλά είναι τα σημεία της έκθεσης τα οποία προκαλούν αίσθηση και εγείρουν πλήθος ερωτημάτων αναφορικά με τα ποσά που πρόκειται να δαπανηθούν. Ένα από αυτά είναι το σημείο στο οποίο αναγράφεται το κονδύλι που εγκρίθηκε για την φύλαξη και την ασφάλεια των εκδηλώσεων, το οποίο προσεγγίζει τις 55.000 ευρώ.
 Με δεδομένο αυτό, μόνο ως. ιδιαιτέρως τυχεροί μπορούν να χαρακτηριστούν οι υπάλληλοι της εταιρείας security που θα αναλάβει την φύλαξη, καθώς, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο έγγραφο και με πρόχειρους μαθηματικούς υπολογισμούς, το μεροκάματο τους θα ξεπερνά τα 150 ευρώ!
 Επιπλέον, εντύπωση προκαλεί και το χρηματικό ποσό που πρόκειται να διαθέσει ο Δήμος Αθηναίων για τις εκδηλώσεις που θα γίνουν στο Θησείο. Με δεδομένο το γεγονός ότι σε αυτές δεν θα συμμετάσχουν γνωστά ονόματα του καλλιτεχνικού χώρου, οι 90.000 ευρώ που πρόκειται να δοθούν, φαντάζουν ως ποσό «εκτός πραγματικότητας».
 Οι καλά γνωρίζοντες τα πράγματα εξηγούν ότι «τόσο τα χρήματα που προβλέπονται για την ασφάλεια, όσο και αυτά για τις εκδηλώσεις στο Θησείο είναι 'εξωπραγματικά'. Δεν γίνεται ένας υπάλληλος φύλαξης να παίρνει μεροκάματα περίπου 150 ευρώ. Όσον αφορά στο Θησείο, πρόκειται για μια πλατεία πολύ μικρότερη από αυτή του Συντάγματος, για τον οποία απαιτούνται μικρότερα ηχεία, μικρότερη σκηνή και μικρότερες εξέδρες. Από την στιγμή μάλιστα που δεν θα συμμετάσχουν γνωστά καλλιτεχνικά ονόματα, οι 55.000 ευρώ είναι κάτι παραπάνω από υπερβ0λή. Το ίδιο ισχύει και με τις παιδικές παραστάσεις. Ο Δήμος θα δώσει 30.000 ευρώ για παραστάσεις στις οποίες δεν συμμετέχουν ηθοποιοί αλλά ζογκλέρ και κλόουν. Βγαίνει περίπου 800 με 900 ευρώ η παράσταση. Μιλάμε για εξωπραγματικά πράγματα».
 «Θέλουν να καλύψουν τις τρύπες της Τεχνόπολις»
 Στελέχη της αντιπολίτευσης του Δήμου της Αθήνας, μιλώντας στα «Παραπολιτικά», εκφράζουν την άποψη ότι αυτό που στην ουσία επιδιώκει ο δήμαρχος Αθηναίων μέσω του υπερκοστολογημένου προγράμματος, είναι να καλύψει τις οικονομικές τρύπες που έχει η «Τεχνόπολις».
 Συγκεκριμένα, επισημαίνουν ότι ο κ. Καμίνης προσπαθεί μέσω των χρημάτων που εγκρίθηκαν για τις εκδηλώσεις των Χριστουγέννων, να καλύψει τα κενά και να την παρουσιάσει ως μια υγιή και κερδοφόρο εταιρεία.
 «Επειδή η 'Τεχνόπολις' είχε οικονομικά κενά, οι γιορτές είναι μια καλή ευκαιρία ώστε να καλύψει τις τρύπες της και να δείξει ότι έχει έσοδα. Γι' αυτό οι εκδηλώσεις υπερκοστολογήθηκαν. Η αντιπολίτευση έχει ζητήσει επανειλημμένα να της προσκομίσουν τις εκθέσεις των ορκωτών λογιστών που έχουν ασχοληθεί με την οικονομική διαχείριση της. Ο Δήμος όμως δεν ανταποκρίνεται. Το ίδιο συμβαίνει και με τις εκδηλώσεις. Ενώ έχουν τεθεί ερωτήματα σχετικά με τα κονδύλια που εγκρίθηκαν ακόμα απαντήσεις δεν έχουν δοθεί».
 Από την μεριά του, ο δήμαρχος Αθηναίων, φέρεται να υπεραμύνεται του προγράμματος που ενέκρινε η παράταξή του, υποστηρίζοντας ότι οι εκδηλώσεις θα είναι φαντασμαγορικές και θα προσδώσουν στην πρωτεύουσα την «μαγεία» και την «λάμψη» που απαιτούν οι ημέρες των εορτών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου