Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Συνοριακοί φύλακες.. σε ρόλο Φιλιππινέζας !!




ΤΗΣ ΝΑΝΤΙΑΣ ΑΛΕΞΙΟΥ
Την ώρα που η ηγεσία της ΕΛΑΣ απορρίπτει αιτήματα για μετακίνηση συνοριακών- αστυνομικών από την Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής σε άλλες Αστυνομικές Υπηρεσίες στο κέντρο πόλης, λόγω … υποχρεωτικής 5ετους παραμονής τους (βάσει ΦΕΚ), «κλείνει το μάτι» στους συνοριακούς που υπηρετούν στην περιφέρεια. Επιτρέπει τις πολλαπλές μετακινήσεις τους, μακριά από τα σύνορα στο …κέντρο πόλης (!) απογυμνώνοντας τις Υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης, υποκύπτοντας στις «πιέσεις» με τις παρεμβάσεις Βουλευτών της περιφέρειας και τοπικών παραγόντων, για να εξυπηρετήσουν «τα δικά τους παιδιά».

Η δολοφονία του 43χρονου Υπαρχιφύλακα Ηλία Κωστένη, στην πρόσφατη επιχείρηση στη Φλώρινα, με τους μόλις τρεις Συνοριακούς Φύλακες να αναζητούν τους δράστες, ανέδειξε με τον πιο τραγικό τρόπο τις ελλείψεις οι οποίες ..αφαιρούν ανθρώπινες ζωές «κατά την τέλεση του καθήκοντος». Η δολοφονία από τους Αλβανούς κακοποιούς, προκάλεσε την σύγκληση κοινής σύσκεψης Συνδικαλιστικών παραγόντων, Δημάρχων της μεθορίου Καστοριάς , Φλώρινας και Ιωαννίνων,  για την εγκληματικότητα από τους αλλοδαπούς. Κατά τη σύσκεψη, παρουσίασαν και προτάσεις για την αστυνόμευση και την ενίσχυση των Υπηρεσιών Συνοριακής Φύλαξης. Ωστόσο οι αποφάσεις τις οποίες έλαβαν, εξετάζονται με δυσπιστία από τους ενστόλους των Υπηρεσιών Συνοριακής Φύλαξης, οι οποίοι θέτουν το ερώτημα «αν δεχθούμε ότι οι αποφάσεις υλοποιηθούν, θα προβούν ξανά στο ατόπημα να ζητήσουν την απομάκρυνση και πάλι των συνοριακών από τα χωριά προς τις πόλεις, γιατί δε βολεύονται κάποιοι από τους συναδέλφους» ;;;
Χωρίς Συνοριακούς τα σύνορα!!
Συνδικαλιστές των Ενώσεων Συνοριακών Φυλάκων, καταγγέλλουν, ότι το προσωπικό που έχει παράτυπα μετακινηθεί τα τελευταία 3χρόνια, με τις παραινέσεις για «χάρες» σε τοπικούς Βουλευτές, Δημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους, προς τις περιφερειακές Αστυνομικές Διευθύνσεις έχει ενισχύσει την αύξηση των λαθρομεταναστευτικών ροών και της εισερχόμενης εγκληματικότητας. Το οξύμωρο στις «παρεμβάσεις» είναι ότι σήμερα, οι ίδιοι Δήμοι, καταγγέλλουν τις ελλείψεις και ζητούν επιτακτικά την  ενίσχυση των ΤΣΦ και επιστροφή των αστυνομικών από τον Έβρο(!)
Ευθύνες –όπως καταγγέλλουν και οι ίδιοι- για την κατάσταση, έχουν και οι Συνοριακοί- Αστυνομικοί που προσλήφθηκαν ως συνοριακοί και σήμερα με δικές τους παρεμβάσεις, ζητούν να μετακινούνται σε άλλες κεντρικές Υπηρεσίες απογυμνώνοντας  τα ΤΣΦ. Στο σχετικό ΦΕΚ  προβλέπεται ξεκάθαρα η υπηρεσιακή δομή και λειτουργία της Υπηρεσίας Συνοριακής Φύλαξης. «Παρά τη σχετική πρόβλεψη για το αμετάθετο αυτών των Υπηρεσιών, παρατύπως και παρανόμως έχει «μετακινηθεί σιωπηρά» το 50-70% του προσωπικού σε άλλες Υπηρεσίες της ΕΛΑΣ, πριν καλά καλά «κλείσει» η 5ετία της υποχρεωτικής παραμονής των αστυνομικών- Συνοριακών Φυλάκων, στις Υπηρεσίες τους», αναφέρουν Συνδικαλιστές των Ενώσεών τους. Ευθύνες ωστόσο, αποδίδονται και στους συναρμόδιους Υπηρεσιακούς παράγοντες, οι οποίοι επιτρέπουν τις μετακινήσεις παρόλο που γνωρίζουν τους «περιορισμούς». Ενώ σε κάποιες περιπτώσεις Συνδικαλιστές, με παρεμβάσεις τους, ανέχονται και πολλές φορές ωθούν τις «εξυπηρετήσεις» για τους συναδέλφους τους, για ψηφοθηρικούς λόγους.
Χωρίς προσλήψεις από το 2002
«Από το 2002», καταγγέλλουν οι τοπικές Ενώσεις, και η Ομοσπονδία των Συνοριακών Φυλάκων, «δεν έχει προσληφθεί ούτε ένας νέος συνοριακός φύλακας»(!) Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από τις Υπηρεσίες στις οποίες λειτουργούν τμήματα Συνοριακής Φύλαξης και Δίωξης Λαθρομετανάστευση, σε όλη τη χώρα, σήμερα, υπηρετούν λιγότεροι από 2500 αστυνομικοί- συνοριακοί.
Η σύσταση της Υπηρεσία Συνοριακής Φύλαξης το 1999, αποσκοπούσε στην «φραγή» των μεταναστευτικών ροών από την Αλβανία, μετά τη διάνοιξη των συνόρων. Έως τότε, «μεταβατικά  αποσπάσματα» ένστολου προσωπικού της ΕΛΑΣ επιχειρούσε στην ελληνοαλβανική μεθόριο «προς αποτροπή διέλευσης προς το εσωτερικό της χώρας, Αλβανών λαθρομεταναστών». Από το 1999- 2002, με προκήρυξη της ΕΛΑΣ, προσελήφθησαν 4500 άνδρες και γυναίκες, για τη νεοσύστατη Υπηρεσία Συνοριακών Φυλάκων και τη Δίωξη Λαθρομετανάστευσης στη συνέχεια. Και παρά τη σαφή πρόβλεψη για το «αμετάθετο» των υπηρετούντων, μετά τα πρώτα 3-4χρονια, η φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. -με τους εκάστοτε Αρχηγούς -, θέλησαν να χρησιμοποιήσουν τους Συνοριακούς Φύλακες και σε άλλα καθήκοντα τόσο στην περιφέρεια όσο και σε κεντρικό επίπεδο, εκτός της συνοριακής φύλαξης. Με εσωτερικές διαταγές, συνοριακοί φύλακες κάλυπταν και «οιαδήποτε υπηρεσιακή ανάγκη» -ως τροχονόμοι, σε γραμματειακή υποστήριξη- με «αθόρυβες» μετακινήσεις, ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας(!) χωρίς τα κενά στις Υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης στα σύνορα, να καλύπτονται από νέο προσωπικό.
Η δημιουργία του τείχους στον Έβρο (2012), για την ανάσχεση των λαθρομεταναστευτικών ροών και ενίσχυση της FRONTEX, κινητοποίησε το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, και με υπηρεσιακές διαταγές, αποφασίστηκε η μετακίνηση συνοριακών- αστυνομικών στην περιοχή, με 6μηνη απόσπαση «προς κάλυψη των Υπηρεσιακών αναγκών», με αποτέλεσμα εκτός από τα κενά τα οποία προϋπήρχαν, να αποδυναμωθούν κι άλλο τα ΤΣΦ στις ακριτικές περιοχές.
Χαρακτηριστικά στο νομό Πέλλας- στα ελληνοσκοπιανά σύνορα, σε μια μεθοριακή ζώνη πάνω από 80χλμ-  δεν επιχειρεί κανένα περιπολικό, όλο το 24ωρο, αν και εδρεύει στην περιοχή Υπηρεσία Συνοριακής Φύλαξης. Ενδεικτικό της κατάστασης, η καταγραφή όπως αποτυπώνεται στα υπηρεσιακά έγγραφα της Συνοριακής Φύλαξης, κατακόρυφης αύξησης των αφρασιατών οι οποίοι κατέκλυσαν έως και το περασμένο έτος το κέντρο της Αθήνας.
Στα Γιάννινα, σήμερα, υπηρετούν περισσότεροι από 500 Συνοριακοί- Αστυνομικοί, και σε όλο το Νομό μαζί με τους Αστυνομικούς, ξεπερνούν τα 1000 άτομα ένστολο προσωπικό. Ωστόσο οι ανάγκες στο Νομό Ιωαννίνων, για τη Συνοριακή φύλαξη, στην Ελληνοαλβανική μεθόριο, δεν καλύπτονται από το εν δυνάμει προσωπικό, με απομακρυσμένα χωριά να βλέπουν περιπολικά της Συνοριακής Φύλαξης και Αστυνόμευση.. στα δελτία ειδήσεων.
Η απομάκρυνση στρατιωτικών μονάδων από τα σύνορα της χώρας όπως στην ελληνοαλβανική μεθόριο, σε συνδυασμό -λόγος έλλειψης προσωπικού- με τη μείωση των περιπολιών, «άνοιξε το δρόμο» πρόσβασης και διέλευση  των αλβανών κακοποιών, καθώς και  εισαγωγή ποσοτήτων ναρκωτικών, από την ελληνοαλβανική μεθόριο προς την χώρα μας, με εξαίρεση οι ελάχιστες ειδικές ομάδες Συνοριακής Φύλαξης, οι οποίες επιχειρούν μέχρι σήμερα.
Ευρωπαϊκή Συνοριακή Αστυνομία.
Από την ίδρυσης της Συνοριακής Φύλαξης, μέχρι σήμερα, οι ροές έχουν γίνει ορδές. Το λαθρομεταναστευτικό ζήτημα, από Ελληνικό έχει μετατραπεί σε Ευρωπαϊκό. Με τους λαθρομετανάστες, καθημερινά κατά δεκάδες- στην καλύτερη- εκατοντάδες σε άλλες περιπτώσεις να εισέρχονται στον Ελλαδικό χώρο, εκτός από τα χερσαία σύνορα, και από τα θαλάσσια, και τελικό προορισμό την Ευρώπη, χωρίς να επιτυγχάνουν το σκοπό τους, αφού στις περισσότερες των περιπτώσεων .. μένουνε Ελλάδα.
Η Ευρώπη, αναγνωρίζοντας –αν και με καθυστέρηση- το πρόβλημα, πλέων θέτει ευθέως προς το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, τη θέση για ίδρυση ενιαίας συνοριακής αστυνομίας στην οποία θα περιλαμβάνεται και η Ελλάδα. Η απόφαση ελήφθη με τη διαπίστωση, ότι παρά τις όποιες ενέργειες στις αρχές της περασμένης δεκαετίας, τα σύνορα παραμένουν αφύλακτα και χωρίς ουσιαστική αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου