Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΣΗΕΑ

Πρόταση εξόδου απο το αδιέξοδο θα φέρει η δημοσιογραφική ενότητα ώστε να λήξει η πολύμηνη ομηρία του κλάδου:
Η πρόταση αναλυτικά:
Την παραίτηση και των 11 μελών του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ – ή τουλάχιστον 6 εξ αυτών –, θα προτείνει η «Δημοσιογραφική Ενότητα», δια του εκπροσώπου της Δημήτρη Κουμπιά, ούτως ώστε ο κλάδος να οδηγηθεί σε εκλογές για ξεπεραστεί το οκτάμηνο αδιέξοδο της ακέφαλης και υπολειτουργούσας Ένωσης Συντακτών. Και πρέπει να παραιτηθούν 6, ώστε με τους 5 εναπομένοντες να μην υπάρχει απαρτία για να λειτουργήσει το Συμβούλιο και να εκλέξει προεδρείο μειοψηφίας.
Η πρόταση θα υποβληθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ – όποτε… αποφασίσει να το συγκαλέσει ο προεδρεύων – με «μοναδικό θέμα τη συγκρότηση προεδρείου», εφόσον και η συνεδρίαση αυτή αποβεί άκαρπη. Η «Δημοσιογραφική Ενότητα», αντιλαμβανόμενη την ευθύνη της έναντι των συναδέλφων που στήριξαν και ψήφισαν τους υποψηφίους της και στην ΕΣΗΕΑ και στην ΠΟΕΣΥ, αλλά και συνολικά όλων των συναδέλφων, δηλώνει την απόλυτη, πλήρη και καθολική αντίθεσή της σε όσα συμβαίνουν – και κυρίως δεν συμβαίνουν, λόγω της αδυναμίας συγκρότησης προεδρείου – στην Ένωση Συντακτών.
Στην Ένωση Συντακτών, η οποία περνάει κρίση πρωτόγνωρη στην 96χρονη ιστορία της. Όχι μόνο είναι ανήμπορη να αντιμετωπίσει τα συνεχώς διογκούμενα προβλήματα του κλάδου, αλλά αντιμετωπίζει πλέον και ... ταμιακά προβλήματα!
Σύμφωνα με Υπηρεσιακό Σημείωμα προς τα μέλη του Δ.Σ. στις 11/01/2010, εκκρεμούν από πέρυσι πληρωμές ύψους 36.511,02 ευρώ, ενώ έχει λήξει και το ασφαλιστήριο συμβόλαιο του κτιρίου της ΕΣΗΕΑ. Στο ταμείο υπάρχουν διαθέσιμα μόνο 45.000 ευρώ και φυσικά είναι αδύνατο να καταβληθεί το χριστουγεννιάτικο βοήθημα στους ανέργους. Επισημαίνεται ότι το συγκεκριμένο βοήθημα δεν θα είναι δυνατό να καταβληθεί ούτε από τη Διοίκηση που θα διοριστεί μετά τις παραιτήσεις, αφού αυτή – πέρα από τη διενέργεια εκλογών, θα έχει περιορισμένες αρμοδιότητες.
Σε μια εποχή έντονης κρίσης, με απρόβλεπτες ακόμη συνέπειες για το εργασιακό παρόν και μέλλον όλων μας και των οικογενειών μας, δεν μας ταιριάζει ο εύκολος δρόμος των «αυτοματοποιημένων αντιδράσεων» και των «εξαρτημένων αντανακλαστικών», που επιλέγουν όσοι δεν αντιλαμβάνονται ότι σε εποχές κρίσης οι συνάδελφοι αναζητούν παρατάξεις λύσεων και όχι διαμαρτυρίας.
Δεν μας εκφράζουν πρακτικές και αντιλήψεις όσων ονειρεύονται ταξικές ανατροπές, με «καύσιμη ύλη» την υπαρκτή επαγγελματική ανασφάλεια και αβεβαιότητα χιλιάδων συναδέλφων, παίζοντας παιχνίδια μικρομματικού ανταγωνισμού, με τελικό και βέβαιο θύμα το παρόν και το μέλλον των δημοσιογράφων και δεν μας αφορούν οι ενδοπαραταξιακές συγκρούσεις τους, για μια «κούφια ηγεμονία». Είναι απελπιστικά πίσω από τις ανάγκες της εποχής και αποτελούν θρυαλλίδα στα θεμέλια του πολλαπλώς δοκιμαζόμενου συνδικαλιστικού μας φορέα. Υποσκάπτουν και υπονομεύουν το ηθικό φρόνημα των συναδέλφων.
Δυναμιτίζουν τις προοπτικές για μια άλλη, συντεταγμένη, φερέγγυα και αποτελεσματική δράση της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ, με μοναδικό γνώμονα τα πραγματικά συμφέροντα των δημοσιογράφων.
Βρισκόμαστε, στη δίνη μιας μεγάλης κρίσης αντιπροσώπευσης και οι προσπάθειές μας, με αλλεπάλληλες προτάσεις, για εξεύρεση λύση στο πρόβλημα της ΕΣΗΕΑ παραμένουν άκαρπες. Η θλιβερή συνδικαλιστική εικόνα του κλάδου δεν προκαλεί μόνον αποστροφή, αλλά υπονομεύει ευθέως και τα συμφέροντα των δημοσιογράφων.
Η απεργία της 17ης Δεκέμβρη ανέδειξε πολλά ζητήματα και το πώς πραγματικά επιθυμούν οι συνάδελφοι να αντιμετωπίσουν η ΠΟΕΣΥ και η ΕΣΗΕΑ τα οξυμένα προβλήματα του κλάδου. Η «Δημοσιογραφική Ενότητα» παρά τους ενδοιασμούς της υπερψήφισε την απεργία, στηρίζοντας το «μέτωπο» κατά της εκπεσούσης διοίκησης Σόμπολου καιΤσαλαπάτη, με στόχο να συντηρήσει για λίγο ακόμη την ελπίδα ότι μπορεί να συγκροτηθεί προεδρείο, από τις δυνάμεις που προεκλογικά είχαν επαγγελθεί την αλλαγή στην Ένωση Συντακτών.
Κόντρα σε παρατάξεις που με τη στάση τους, η καθεμία με τον τρόπο της, μπλοκάρουν τη λειτουργία της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ, ενώ όλα τα ζητήματα είναι ανοιχτά: Απολύσεις και ανεργία, ελαστικές μορφές εργασίας και μπλοκάκια, αγγελιόσημο στη διαδικτυακή διανομή του Τύπου σε συνδυασμό με την ασφάλιση στο Ταμείο μας των εργαζομένων σε portals ή ειδησεογραφικά sites, Συλλογικές Συμβάσεις, ασφαλιστικό, περικοπές παροχών, ΕΡΤ, δημοτικά ραδιόφωνα, συμβασιούχοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου