Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

Η ΚΙΝΟΥΜΕΝΗ ΑΜΜΟΣ ΤΩΝ ΜΜΕ


Σε μια από τις πιο κρίσιμες καμπές της 80χρονης ιστορίας του  βρίσκεται ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη, καθώς για πρώτη φορά προχωρεί σε μαζικές απολύσεις με στόχο τη μείωση δαπανών κατά 20%, δεδομένου ότι όπως είπε ο πρόεδρος Στ. Ψυχάρης σε συνάντηση που είχε τα σωματεία εργαζομένων του κλάδου και με τους  εκπροσώπους των εργαζομένων, ο Οργανισμός σημειώνει μείωση εσόδων κατά 16 εκατομμύρια ευρώ.

Οι περικοπές περιλαμβάνουν και απολύσεις προσωπικού –κυρίως απολύσεις- οι οποίες εμφανίζονται με τη μορφή «εθελουσίας εξόδου», δηλαδή απομακρύνσεων με αποζημιώσεις και ένα επιπλέον «μπόνους», για το προσωπικό που βρίσκεται κοντά στη σύνταξη. Ωστόσο, οι όροι του σχεδίου δεν ικανοποιούν τους εργαζόμενους, οι οποίοι εξωθούνται βίαια εκτός εργασίας, χωρίς τις απαραίτητες διασφαλίσεις, αρκετά χρόνια πριν τη σύνταξή τους και μάλιστα σε ηλικίες που είναι δύσκολο να βρουν άλλη απασχόληση ως τη συνταξιοδότησή τους.
Το κλίμα μεταξύ των εργαζομένων στο κτίριο του ΔΟΛ στην οδό Μιχαλακοπούλου είναι ήδη βαρύ τις τελευταίες εβδομάδες, όμως μετά την αρχική αμηχανία, σήμερα επικρατεί οργή και θυμός. Χαρακτηριστικό ήταν το κλίμα ανησυχίας που επικράτησε στις γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων τις τελευταίες εβδομάδες και αποτυπώθηκε στη συνεδρίαση του  Διασωματειακού οργάνου του Τύπου (δημοσιογράφων, τεχνικών, διοικητικών) την περασμένη Παρασκευή: η πίεση για απεργιακές κινητοποιήσεις ήταν διάχυτη. Μάλιστα για πρώτη φορά, στην πανελλαδική απεργία της προηγούμενης Τετάρτης, οι εργαζόμενοι στον ΔΟΛ συμμετείχαν με δικό τους πανό και σύνθημα "Όχι στις 'εθελούσιες' απολύσεις".
Πολλά θα κριθούν την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε η ΕΣΗΕΑ έχει καλέσει σε γενική συνέλευση όλους τους δημοσιογράφους από το Βήμα και τα Νέα. Την Τρίτη αναμένεται να  συνεδριάσει το ΔΣ της Ένωσης Συντακτών προκειμένου να αποφασίσει απεργία, για πρώτη φορά στον ΔΟΛ, ανάλογα και με τη στάση των εργαζομένων στη γενική συνέλευση.
Εάν ληφθεί απόφαση για απεργία, η αντιπαράθεση θα είναι σκληρή.

AΠΟ ΤΟ ΝΕWSTIME
ΓΡΑΦΕΙ Η ΑΓΓΕΛΑ ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου