Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

ΠΟΙΟΙ ΕΦΤΑΙΞΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ;


Του Γιάννη Mαυρή
ΑΠΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Τα περισσότερα από τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση δεν φαίνεται να εξασφαλίζουν την κοινωνική υποστήριξη.

Με βάση την πρόσφατη έρευνα της Public Issue, για λογαριασμό της «Κ» και του ΣΚΑΪ, ο βαθμός αποδοχής για δύο από αυτά (πάγωμα των συντάξεων και αύξηση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα) περιορίζεται μόλις σε 20%, ενώ η αύξηση του ΦΠΑ και οι περικοπές του 13ου και του 14ου μισθού συγκεντρώνουν, αντιστοίχως... μόλις 23% και 28%. Με εξαίρεση την επιβολή φόρου σε είδη πολυτελείας (γίνεται αποδεκτή σε ποσοστό 82%), ένα μέτρο όμως που αφορά λίγους και ελάχιστα προσδοκώμενα έσοδα (μόλις 100 εκατ. ευρώ), καθώς και την αύξηση του φόρου κατανάλωσης στα ποτά και στα τσιγάρα (αποδεκτή σε ποσοστό 65%), απέναντι σε όλα τα υπόλοιπα μέτρα καταγράφεται μια ισχυρότατη κοινωνική αντίδραση. Η αντίδραση αυτή σε γενικές γραμμές εκτιμάται, προσεγγιστικά, περίπου στο 65% - 70% της κοινής γνώμης. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι 6 στους 10 ερωτηθέντες (62%) θεωρούν το ενδεχόμενο κοινωνικής έκρηξης στην Ελλάδα μέσα στους προσεχείς 12 μήνες, «πολύ» και «αρκετά» πιθανό.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, τίθεται το ερώτημα εάν το υπάρχον κομματικό σύστημα είναι σε θέση να διαχειριστεί την κρίση που κλιμακώνεται. Και η πρώτη παράμετρος που συνηγορεί σε αρνητική απάντηση είναι ότι η κοινή γνώμη το θεωρεί μέρος του προβλήματος. Συγκεκριμένα, σχεδόν 4 στους 10 Ελληνες πολίτες (36%) αποδίδουν την ευθύνη για τη συσσώρευση του σημερινού χρέους και του ελλείμματος της χώρας, αδιακρίτως, και στα δύο κόμματα εξουσίας, που κυβέρνησαν τη χώρα μεταπολιτευτικά. Ταυτοχρόνως, μεταξύ των δύο κομμάτων εξουσίας, η Ν.Δ. συγκεντρώνει σε μεγαλύτερο βαθμό την μήνιν των πολιτών: το 32% (1 στους 3 ερωτηθέντες) αποδίδει στις μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις της (ουσιαστικά στην τελευταία) τη μεγαλύτερη ευθύνη, ενώ στο ΠΑΣΟΚ το αντίστοιχο ποσοστό περιορίζεται στο 27%. Είναι εμφανές, ότι η εσωτερική συνοχή και των δύο κομμάτων έχει και αυτή, επίσης, διαρραγεί. Πάνω από το 1/4 της σημερινής εκλογικής τους βάσης (26% στη Ν.Δ. και 27% στο ΠΑΣΟΚ) αποδίδει σε αυτά ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση. Στοιχείο που αποδεικνύει σαφώς την κρίση των κομματικών ταυτοτήτων.
Ιστορικό ενδιαφέρον, τέλος, παρουσιάζει και ο αναλυτικότερος επιμερισμός των ευθυνών μεταξύ όλων των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων 1974 - 2010: Περισσότερο υπεύθυνες για τη σημερινή δημοσιονομική κατάρρευση θεωρούνται οι κυβερνήσεις του Κώστα Καραμανλή (2004 - 2009). Από την άλλη πλευρά, οι κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου (1981 - 1989 και 1993 - 1996) και οι κυβερνήσεις του Κώστα Σημίτη (1996 - 2004) φαίνεται να χρεώνονται από την κοινή γνώμη με σχετικά ισοδύναμα μερίδια ευθύνης (14% και 12% αντιστοίχως).  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου