Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ ΣΤΑ ΜΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ

Ο χώρος των ΜΜΕ είναι ο πρώτος που καλείται να ευθυγραμμιστεί με το νέο τοπίο που επέφερε στη χώρα η προσφυγή στα δανεικά του ΔΝΤ.
Οι διαφημίσεις μειώθηκαν όπως και οι δυνατότητες για αρπαχτές μέσω προγραμμάτων, δημόσιων  έργων και εξυπηρετήσεων κάπως έτσι μια σειρά παθογενειών βγήκαν στην επιφάνεια ενώ μια ομάδα δήθεν ιδιοκτητών αποφάσισε να πετάξει τα άχρηστα οχήματα της διαπλοκής αδιαφορώντας για το προσωπικό που μένει χωρίς δουλειά.

Οι υπόλοιποι βρήκαν την χρυσή ευκαιρία  να λύσουν μια σειρά προβλημάτων.Το εξής ένα.Το μισθολογικό κόστος ρίχνοντας όλη τη ζημία στους εργαζόμενους. Προετοιμάστηκαν καλύτερα έβλεπαν καιρό τις εξελίξεις και σχετικά εύκολα κέρδισαν 3 γύρους περίπου αμαχητί.
Πρώτον  προχώρησαν σε αρκετές απολύσεις ( ίσως και 10%) χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Τα σωματεία του κλάδου πίστευαν ότι απλά είναι μικροδιευθετήσεις.
Δεύτερον η μάχη της προετοιμασίας χάθηκε για τα σωματεία που μέσα στην άνεση των προηγούμενων χρόνων για τα μέλη του  ΔΣ ουδείς έβλεπε την καταιγίδα
Τρίτον όταν τα σωματεία πήραν χαμπάρι τι έρχεται ήταν πια αργά. Αρχισαν τα συνδικαλιστικά κόλπα με τους εκδότες. Πιο έμπειροι αυτοί ως επιχειρηματίες κέρδισαν άνετα τις πρώτες μάχες κάνοντας παράλληλα πλάκα στον κυρ Πάνο και τους υπόλοιπους.
Στον προέδρο μάλιστα τα μηνύματα ήταν σαφή. Απόλυση του γιού του στην Ημερησία, μείωση μισθού  στον ανηψιό του στον Σκαι...Ούτε στην καφετέρια δεν του επέτρεψαν να πάει στην ίδια επιχείρηση σε πρόσφατη επίσκεψη.
Το πρώτο βήμα ανατροπής έγινε στην πρόσφατη απεργία. Η ξεπερασμένη γενιά των συνδικαλιστών αντιμετώπισε το χλευασμό των εργαζομένων -αν και με άκομψο τρόπο- ήταν το  γεγονός που τους οδήγησε σύντομα να δώσουν την πρωτοβουλία των κινήσεων στην επόμενη γενιά συνδικαλιστών
Οι πρώτες δειλές κινήσεις έφεραν κάποια αποτελέσματα. Στο "βήμα" ανακλήθηκαν έστω και προσωρινά παρά την δυσμενέστατη κατάσταση οι απολύσεις.
Μόλις ανακοινώθηκε η 48 ωρη απεργία βρέθηκε ηγετική ομάδα για τους εκδότες που αγνοούνταν για εβδομάδες με στόχο να μην υπογραφεί συλλογική σύμβαση εργασίας . Ο κίνδυνος να μην βγούν τα κυριακάτικα οδηγεί σε διαπραγματεύσεις αλλά και παλιούς εχθρούς ( Χατζηνικολάου- Αναστασιάδη) και νυν νεόκοπους εκδότες σε ανακωχή των αιώνιων αντιπαραθέσεων τους... Η συνέχεια επί της οθόνης... για δημοσιογράφους, εκδότες και επαγγελματίες επαναστάτες...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου