Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΖΑΡΙ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ

Με δημοσίευμα που επικαλείται ανώνυμες πηγές εντός των Βρυξελλών και του Βερολίνου, οι "Financial Times" αποκαλύπτουν το μεγάλο παζάρι που διεξάγεται στους κόλπους της Ε.Ε. αλλά και το σχέδιο του γαλλογερμανικού άξονα για την οικονομική ενοποίηση της ευρωζώνης. 


Το γαλλογερμανικό σχέδιο "στοχεύει στην οικονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης προτείνοντας ότι οι '17' και όσοι άλλοι θελήσουν θα συμφωνήσουν σε πέντε ή έξι θέματα κοινής πολιτικής για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας", αναφέρουν οι "Financial Times" και συμπληρώνουν: "Οι προτάσεις περιλαμβάνουν συμφωνίες στο πλαίσιο της ευρωζώνης, που θα αφορούν στα όρια συνταξιοδότησης, στην επιχειρηματική φορολογία και στο γερμανικό 'φρένο χρέους', στη συνταγματική κατοχύρωση δηλαδή του ανώτατου ορίου για το δημόσιο χρέος"

Σύμφωνα με τους "F.T.", η κ. Angela Merkel και o κ. Nicolas Sarkozy θα παρουσιάσουν το σχέδιο στην προσεχή σύνοδο κορυφής της Ε.Ε.
Η διαπραγμάτευση αυτή πραγματοποιείται παράλληλα "με το... μεγάλο παζάρι ως προς την επέκταση των 440 δισ. ευρώ του ταμείου στήριξης του ευρώ". 

Η ατζέντα για την Ελλάδα και την Ιρλανδία
Ως προς την Ελλάδα και την Ιρλανδία, οι διαπραγματεύσεις περιλαμβάνουν "την αναθεώρηση των συμφωνιών της Ιρλανδίας και της Ελλάδας με την παράταση του χρόνου αποπληρωμής και τη μείωση των επιτοκίων στις συμφωνίες δανεισμού". "Υπάρχει ευρεία συμφωνία επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, ειδικότερα ώστε η Αθήνα συγκεκριμένα να υπερβεί τον δανειακό σκόπελο του 2013", αναφέρει το δημοσίευμα και συμπληρώνει: "Πιο αντικρουόμενο είναι το θέμα των επιτοκίων"... καθώς ο κ. Olli Rehn τονίζει ότι δεν υπάρχει λόγος για τόσο υψηλά επιτόκια, δεδομένου ότι οι δύο κυβερνήσεις έχουν αποδείξει πολιτική βούληση λήψης μέτρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου