Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

ΠΡΟΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΓΙΑ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ

Σχέδιο επιμήκυνσης του πακέτου των μέτρων  που θα υποχρεωθεί δια νόμου να λάβει η Ελλάδα τουλάχιστον έως το 2015 εξετάζουν με καθεστώς άκρας μυστικότητας οι τεχνοκράτες της Τρόικας.


Η παράταση θα αυξήσει το κόστος των μέτρων πάνω από τα 12,77 δισ. ευρώ που είχε ζητήσει η Τρόικα για την τριετή προσαρμογή του 2012-2014. Στελέχη που παρακολουθούν τις διαπραγματεύσεις λένε με νόημα ότι πρόκειται για μία σκληρή συνδιαλλαγή η οποία  βρίσκεται ακόμη στο ξεκίνημά της.

Το πρώτο στάδιο θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή σε επίπεδο στελεχών και γενικών γραμματέων για να ξεκινήσει από τη Δευτέρα η διαπραγμάτευση κορυφής μεταξύ των αρμόδιων υπουργών και της ηγεσίας της Τρόικας. Δύο παράγοντες θα κρίνουν τις εξελίξεις:

* Οι αποφάσεις που τυχόν θα ληφθούν, ή έστω θα συζητηθούν, στη σύνοδο κορυφής της προσεχούς Παρασκευής. Οι δεσμεύσεις για συγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους που θα πρέπει να ακολουθούν τα κράτη – μέλη, θα κρίνει το πόσο θα «επιμηκυνθεί» και η ελληνική υποχρέωση για μείωση των ελλειμμάτων.

Το πρόβλημα μεταφέρεται στο χρέος της Ελλάδος. Η μείωσή του απαιτεί όχι μόνο έλλειμμα κάτω από το 2,6% του ΑΕΠ που βάσει σχεδίου επιτυγχάνεται το 2014, αλλά τον άμεσο μηδενισμό του και τη δημιουργία πλεονασμάτων που θα διατηρηθούν για πολλά χρόνια.

* Η κοστολόγηση των μέτρων που ήδη έχει λάβει η κυβέρνηση για το 2011 και τα επόμενα χρόνια, αλλά και των  αναπτυξιακών προοπτικών  της Ελλάδος που αναμένεται να επιδεινωθούν μεν από το νέο πακέτο μέτρων, αλλά μπορεί να ενισχυθούν από τη διεθνή ανάκαμψη και τη διέξοδο που θα προσφέρει τυχόν ισχυρή συμφωνία ευρωπαϊκής στήριξης. 

Προς το παρόν οι τεχνοκράτες της Τρόικας επεξεργάζονται  το σχέδιο επιμήκυνσης για έναν τουλάχιστο χρόνο. Δηλαδή ενώ το Μνημόνιο του Μαΐου του 2010 προέβλεπε μέτρα έως και το 2014 (παρά το ότι επισήμως λήγει το 2013) με την αιτιολογία ότι τότε θα επιτευχθεί η μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ (στο 2,6% του ΑΕΠ), τώρα στο μικροσκόπιο εισέρχεται και το 2015.

Αρμόδια στελέχη δικαιολογούν την «επιμήκυνση» λέγοντας ότι πρέπει να υπάρχει συνεχής εικόνα  για να διασφαλιστεί η προσαρμογή. Επιχειρούν να κατευνάσουν τις εντυπώσεις, εξηγώντας ότι δεν θα μιλάμε πλέον για νέα μέτρα αλλά και απόδοση των διαρθρωτικών παρεμβάσεων που θα έχουν θεσμοθετηθεί.

Ωστόσο, ακόμη το τελικό πακέτο δεν είναι γνωστό. Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο του 2010 είχε κοστολογηθεί σε 10,5 δισ. ευρώ περίπου, το Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου επαναυπολογίσθηκε στο αναθεωρημένο μνημόνιο σε 12,77 δισ. ευρώ και τώρα οι εκτιμήσεις γίνονται εκ νέου.

Η πιθανότητα επιμήκυνσης και του περιθωρίου για  μείωση του ελλείμματος (δηλαδή λόγω ύφεσης να δοθεί περιθώριο έως το 2015) θεωρείται μικρή και οικονομικά ασύμφορη, αφού θα χρειαστούν πιο πολλά μέτρα για να την  υποστηρίξουν, ενώ θα παραταθεί η αύξηση του χρέους που θα δυσκολέψει την επάνοδο της χώρας στις αγορές.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου