Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

5 ΣΕΝΑΡΙΑ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ


Πέντε σενάρια θεωρεί ότι θα ακολουθηθούν για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και τη λύση του προβλήματος χρέους, ο Γ.Κοφινάκος, εκπρόσωπος της επενδυτικής τράπεζας Storm Harbour και CEO της Enolia Premium Capital.


Σύμφωνα με τον κ.Κοφινάκο, το πρώτο σενάριο είναι να αποπληρωθεί το δάνειο των 110 δισ. ευρώ κατά το πρόγραμμα που αποφασίστηκε τον Μάιο, όταν και υπογράφηκε το μνημόνιο. Αυτό είναι σχεδόν απίθανο, καθώς προϋποθέτει το δανεισμό ύψους 200 δισ. ευρώ ή και περισσότερα, μέσα σε λίγα χρόνια, από την Ελλάδα. Εάν γίνει αυτό τότε η χώρα πρέπει να δανειστεί με οποιοδήποτε επιτόκιο διαιωνίζοντας το πρόβλημα.


Το δεύτερο σενάριο είναι αυτό της επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ, ενώ είναι και πολύ πιθανή η μείωση του επιτοκίου του δανείου ώστε η εξυπηρέτηση να είναι ευκολότερη και πιο ασφαλής. Οι αγορές εγκρίνουν εν ολίγοις αυτό το σενάριο, καθώς θεωρούν ευκολότερο για μία χώρα, που ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ αναμένεται να φτάσει κοντά στο 150% να εξυπηρετήσει το χρέος της με ελαστικότερους όρους. Αξίζει εδώ να αναφερθεί για παράδειγμα ότι η Πορτογαλία, χωρίς τα προβλήματα της Ελλάδας, αντιμετωπίζει την έλλειψη εμπιστοσύνης των αγορών, με το δείκτη χρέους προς ΑΕΠ να είναι πολύ μικρότερος από το 100%.

Το τρίτο σενάριο θέλει την επιμήκυνση του συνόλου του χρέους της Ελλάδας. Αυτό το σενάριο θα είναι πολύ αποτελεσματικό, ιδιαίτερα εάν συνοδεύεται με μικρότερο επιτόκιο αναφορικά με το ποσό που πρέπει να αποπληρωθεί για το δάνειο των 110 δισ. ευρώ.

Σ' αυτό το σενάριο, η μείωση του επιτοκίου θα επιδράσει θετικά στο έλλειμμα του προϋπολογισμού, θα περιόριζε τις ανάγκες της χώρας για το βραχυπρόθεσμο δανεισμό, θα απαλάσσονταν οι τράπεζες από τις επιπτώσεις της μείωσης της έκθεσης τους σε ελληνικά ομόλογα, ενώ τέλος θα βελτίωνε τις συνθήκες δανεισμού και ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών.

Μία άλλη παραλλαγή αυτού του σεναρίου είναι η επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής του χρέους με ένα μικρό haircut. Είναι μία πιθανή εξέλιξη του σεναρίου, καθώς μειώνει το ποσό που πρέπει να πληρώσει το ελληνικό δημόσιο, ενώ παράλληλα η μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ θα ενισχύσει και την φερεγγυότητα της Ελλάδας.

Ωστόσο, οι αναλυτές θεωρούν ότι οποιαδήποτε μορφής μικρού haircut δε θα μειώσει πολύ το χρέος της Ελλάδας, ενώ πιθανό είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να ασκήσει το δικαίωμα να εξυπηρετηθεί πρώτο ως πιστωτής αφήνοντας έτσι τους υπόλοιπους πιστωτές να εξυπηρετηθούν μετά. Εάν ακολουθήσει την ίδια τακτική και η Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό θα σημάνει ένα πιθανό haircut της τάξεως του 15% και ένα haircut για τους υπόλοιπους πιστωτές της τάξεως του 25%.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ένα μικρό και εθελοντικό haircut στο ελληνικό χρέος δε θα θέσει σε κίνδυνο τις τράπεζες και δε θα τεθεί σε κίνδυνο η κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Τέλος, το πέμπτο σενάριο, κατά τον κ. Κοφινάκο, είναι ένα haircut μέσω της επαναγοράς του χρέους από την ελληνική κυβέρνηση, με τη βοήθεια κάποιου ευρωπαϊκού μηχανισμού. Αυτό το σενάριο είναι και το πιο πιθανό, ενώ η αγορά έχει δείξει ότι αποδέχεται αυτήν την εκδοχή.

Αυτό σενάριο έχει αρκετά πλεονεκτήματα:

-Επιτρέπει στην Ελλάδα να βελτιώσει τα επίπεδα χρέους της

-Δεν αποτελεί επίσημη χρεοκοπία, εξέλιξη που θα προκαλούσε πανικό στις αγορές

-Θα είναι περισσότερο αποδεκτή για την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη μία τέτοια εξέλιξη, και ιδιαίτερα για τη γερμανική.

Ένα από αυτά τα σενάρια, ή και συνδυασμός αυτών, θα ακολουθηθούν από την ελληνική κυβέρνηση, την ώρα που η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση. Η πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας πιθανό να βοήθησει την ανάκαμψη της ελληνικής, ενώ και η πολιτική σταθερότητα είναι ένα σημαντικός παράγοντας για την έξοδο της χώρας από την κρίση.



www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου