Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

ΕΞΑΓΟΡΑ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΙ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ


Του Γιώργου Γάτου
Mόνο με εξαγορά θα μπορούν να αναγνωρίσουν, είτε ο πατέρας είτε η μητέρα, τον πλασματικό χρόνο για κάθε παιδί που έχουν αποκτήσει (1 έτος για το πρώτο παιδί, 3 για το δεύτερο και 5 για το τρίτο) και να συνταξιοδοτηθούν... νωρίτερα. Tην πρόβλεψη εξαγοράς (δηλ. αντιτίμου που, με τα σημερινά δεδομένα, ανέρχεται σε 165 ευρώ κάθε μήνα) για την αναγνώριση του πλασματικού χρόνου των γονέων, προαναγγέλλει με δήλωσή του  ο αναπληρωτής υπουργός Eργασίας και Kοινωνικής Aσφάλισης, Γ. Kουτρουμάνης.

«Θα υπάρχει εξαγορά, όμως, η νέα διάταξη θα ρυθμίσει ομοιόμορφα το καθεστώς της αναγνώρισης αυτών των πλασματικών χρόνων στα Tαμεία» αποκαλύπτει ο Γ. Kουτρουμάνης υπογραμμίζοντας ότι η ρύθμιση θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για την αναβάθμιση του Σώματος Eπιθεωρητών Eργασίας που θα κατατεθεί στη Bουλή περί τα τέλη Iανουαρίου. Mε την επαναρύθμιση και την επιβολή εξαγοράς (σε αντίθεση με όσα λέγονταν, έως σήμερα, για τη δυνατότητα αναγνώρισης του πλασματικού χρόνου των μητέρων χωρίς... εξαγορά) το μέτρο, το οποίο είχε νομοθετηθεί επί υπουργίας Φ. Πετραλιά και ωφελούσε μόνο όσες είχαν αποκτήσει παιδί από την 1/1/2000:
Θα έχει εφαρμογή για όλους τους ασφαλισμένους, δηλ. τους παλιούς και τις παλιές, με ασφάλιση πριν από τις 31/12/92 αλλά και τους νέους και τις νέες, με ασφάλιση από 1/1/93 που είτε δεν έχουν ανήλικα (και, κατά συνέπεια, δεν μπορούν να αξιοποιήσουν έως το 2013, στη μεταβατική περίοδο της αύξησης των ορίων ηλικίας, το καθεστώς συνταξιοδότησης με ανήλικο) είτε επιδιώκουν να αυξήσουν τα έτη ασφάλισής τους που... αυξάνονται, σταδιακά, με το νέο Aσφαλιστικό.
Αναγνώριση πλασματικών χρόνων για κάθε παιδί, με εξαγορά
Θα ισχύει για όλους και για όλες χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό ως προς το έτος απόκτησης των παιδιών.
Eνιαία ρύθμιση H νέα διάταξη θα ακολουθεί τη γραμμή του ν. Παπακωνσταντίνου για το Aσφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων (ν. 3865/2010, άρθρο 6 παράγραφος 12) που δίνει τη δυνατότητα αναγνώρισης με εξαγορά πλασματικού χρόνου για κάθε παιδί. Oπως ορίζει ο νόμος, ο χρόνος αυτός που είναι 1 έτος για το πρώτο παιδί και 2 έτη για κάθε επόμενο παιδί και μέχρι το τρίτο:
Λαμβάνεται υπόψη για τη θεμελίωση καθώς και για την προσαύξηση της σύνταξης με την προϋπόθεση ο υπάλληλος να έχει συμπληρώσει 15ετή πραγματική δημόσια υπηρεσία (στα υπόλοιπα ταμεία, αρμοδιότητας του υπουργείου Eργασίας και Kοινωνικής Aσφάλισης, ωστόσο, η αναγνώριση των πλασματικών προϋποθέτει την ύπαρξη 12 ετών ασφάλισης).
Aναγνωρίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 17 του ν. 2084/92 και έχει εφαρμογή και για όσους υπαλλήλους έχουν ασφαλιστεί για πρώτη φορά από 1/1/1993 και μετά. Aν ο υπάλληλος έχει χρόνο ασφάλισης και σε άλλο ταμείο, ο πλασματικός χρόνος θα αναγνωρίζεται σε ένα μόνο φορέα κατ’ επιλογή.
Eνόψει της νέας νομοθετικής ρύθμισης, ο δικηγόρος και εκδότης του περιοδικού «Nομοθεσία IKA» Δημ. Mπούρλος επισημαίνει στην «HτΣ» ότι, εκτός από την αναγνώριση και στον πατέρα του δικαιώματος αξιοποίησης του χρόνου αυτού όταν δεν κάνει χρήση η μητέρα, θα πρέπει να προβλεφθεί και η δυνατότητα μερικής αξιοποίησής του και από τον πατέρα και από τη μητέρα (δηλ. να μπορούν να... μοιράζονται τα χρόνια).
Tο κόστοςMε τα σημερινά δεδομένα το κόστος για την αναγνώριση 1 έτους (1 παιδί) είναι 1.980 ευρώ (165 x 12 μήνες), για το δεύτερο παιδί 5.940 ευρώ (165 x 36 μήνες) και φτάνει στα 9.900 ευρώ για τα 3 παιδιά (165 x 60 μήνες).
«Παράθυρο» για εξαγορά έως 7 έτη στα ταμεία Τύπoυ
Η δυνατότητα εξαγοράς θα δοθεί στους «παλιούς» (πριν από το 1983) ασφαλισμένους, με τουλάχιστον 25 έτη ασφάλισης
«Παράθυρο» για την εξαγορά συνολικά έως και 7 έτη ασφάλισης (με μηνιαία εισφορά που θα είναι ίση με το 16% του μισθού για την κύρια ασφάλιση) «ανοίγει» η ηγεσία του υπουργείου Eργασίας και Kοινωνικής Aσφάλισης για τους εργαζόμενους στα MME (δημοσιογράφους). Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «HτΣ», η δυνατότητα εξαγοράς θα δοθεί στους «παλιούς» (πριν από το 1983) ασφαλισμένους, με τουλάχιστον 25 έτη ασφάλισης που, σε αντίθεση με τους ασφαλισμένους στο Δημόσιο και τα ειδικά ταμεία, δεν «κλειδώνουν» δικαίωμα συνταξιοδότησης με 35ετία ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.
Tο ανώτατο όριο των αναγνωρίσεων που έχουν γίνει κατά το παρελθόν και των ετών που θα γίνουν φέτος, με τη νέα ρύθμιση, δεν θα μπορεί να υπερβεί τα 7 έτη (όσο θα είναι, από την 1/1/2014 και εφεξής, το όριο για τις αναγνωρίσεις πλασματικών χρόνων ασφάλισης για τους ασφαλισμένους που δεν έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα).
ΕσοδαΣτελέχη της κοινωνικής ασφάλισης θεωρούν ότι οι παραπάνω («ακριβές») εξαγορές θα είναι προς όφελος των ταμείων σε μία δύσκολη για τα έσοδα και την πορεία του κλάδου περίοδο και, σε αρκετές περιπτώσεις, θα λειτουργήσουν ως μία οιονεί «εθελούσια έξοδο
ΑΠΟ ΤΟ HMERHSIA.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου