Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΠΑΝΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΕΙ Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ


Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κάνει και άλλους… λογαριασμούς λόγω της υστέρησης των εσόδων. Περικοπή ή κατάργηση των φοροαπαλλαγών απο ένα εισοδηματικό όριο και πάνω, αύξηση των χαμηλών συντελεστών του ΦΠΑ, φορολόγηση αναψυκτικών και φυσικού αερίου, νέο κύμα περαίωσης και ένταξη αγροτεμαχίων στη μεγάλη ακίνητη περιουσία είναι μεταξύ των ρυθμίσεων που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Ακόμη και στο αφορολόγητο των παιδιών που αυξάνει το γενικό όριο των 12.000 ευρώ, εξετάζει να βάλει «μαχαίρι» η κυβέρνηση, ανάλογα με εισοδηματικά κριτήρια και τεκμήρια διαβίωσης, στο πλαίσιο της ριζικής αναθεώρησης των φοροαπαλλαγών, που στόχο έχει να αυξήσει κατά 2 δισ. τα έσοδα από φόρους, επιβαρύνοντας όμως πολύ περισσότερο εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά. Το οικονομικό επιτελείο μελετά να υιοθετήσει ως μαξιλάρι ένα ποσό μεταξύ εξήντα κι εβδομήντα χιλιάδων ευρώ, το οποίο όμως θα προκύπτει ως σύνολο από την πρόσθεση του ετήσιου εισοδήματος και τεκμηρίων διαβίωσης.
Στο επισπευσμένο, λόγω υστέρησης εσόδων, πακέτο φορολογικών μέτρων, μαζί με τις περικοπές φοροαπαλλαγών, έδαφος κερδίζουν το ενδεχόμενο νέας περαίωσης, μόνο για όσους είχαν εξαιρεθεί από την προηγούμενη, η αναπροσαρμογή των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ, η επιβολή μεγαλύτερων φόρων σε μη αλκοολούχα ποτά και στο φυσικό αέριο, η αύξηση των τελών κυκλοφορίας και η θέσπιση αυστηρότερων τεκμηρίων διαβίωσης που θα αυξήσουν τους φόρους για τους έχοντες. Με τα σημερινά δεδομένα, το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο που εκτείνεται ως το 2015 προβλέπει επιπλέον έσοδα από φόρους τουλάχιστον 8 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Την ίδια στιγμή, το οικονομικό επιτελείο καλείται να τρέξει και τις αποκρατικοποιήσεις, με τον χρόνο να μετράει αντίστροφα, καθώς η τρόικα αναμένεται στην Αθήνα σε δύο εβδομάδες για τα 2 δισ. ευρώ και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, ενώ σε περίπου 45 ημέρες ακολουθεί το «νέο τεστ» για την έγκριση της επόμενης δόσης του δανείου που λαμβάνει η χώρα μας από την τρόικα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου