Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

ΦΑΓΟΠΟΤΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ



   ΤΗΣ ΣΤΕΛΛΑΣ ΝΟΒΑΚΗ
Εντυπωσιακές όσο και ατελείωτες είναι οι πρακτικές που χρησιμοποιούν τα τρωκτικά που λυμαίνονται το χώρο της υγείας αποκομίζοντας υπέρογκα κέρδη και από την τροφοδοσία των νοσοκομείων. 
Σήμερα έρχονται στο φως της δημοσιότητας νέα εντυπωσιακά στοιχεία για την κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος.
Εως και 200% πάνω  πληρώνουν κάποια από τα  νοσοκομεία τα τρόφιμα και τα είδη παντοπωλείου που προμηθεύονται για τη σίτιση των ασθενών, μέσα από τη νόμιμη οδό των διαγωνισμών,  διαδικασία που  όπως φαίνεται έχει μια τεράστια γκάμα προσαρμογών … ανάλογα με την  περίπτωση.


ΚΕΝΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Προκαλεί απορία πώς είναι δυνατόν η ντομάτα κονκασέ  στο σούπερ μάρκετ να τιμολογείται  2,99 ευρώ τα 3 κιλά και ίδια ποσότητα να κοστίζει στο  νοσοκομείο μέσω του προμηθευτή 6,37 ευρώ τα 3 κιλά ή 7,25 με ΦΠΑ τελική τιμή.
Κι ο κατάλογος δεν έχει τέλος... Η ατομική συσκευασία για το βούτυρο-μαργαρίνη. Στο εμπόριο πωλείται προς 0,06 ευρώ, ενώ ο προμηθευτής το χρεώνει  0,15 ευρώ ή 0,17 με ΦΠΑ. Σχεδόν τριπλάσια τιμή αν και οι ποσότητες στην περίπτωση των νοσοκομείων είναι πολλαπλάσιες από αυτές που θα αγοράσει ο μέσος καταναλωτής
Γιατί συμβαίνει αυτό;
Μέχρι πριν από λίγα χρόνια το τμήμα Εμπορίου της Νομαρχίας  εξέδιδε δελτία τιμών και μετά ήλεγχε τις τιμές στα τιμολόγια ειδών διατροφής. Αυτό όμως πλέον έχει περιοριστεί μόνο στα φρέσκα οπωρολαχανικά, στο ελαιόλαδο, στα κρέατα και τα ψάρια.  
Συνεπώς δημιουργήθηκε ένα κενό ελέγχου στα είδη παντοπωλείου και τα γαλακτοκομικά τα οποία όμως αποτελούν το κύριο μέρος της δαπάνης  στην προμήθεια τροφίμων.
                         
                               ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΚΑΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
Η τιμή του προϊόντος που προορίζεται για τα Νοσοκομεία, προσδιορίζεται από τη Μέση Λιανική Τιμή, που είτε λαμβάνεται από την Περιφέρεια, είτε από την επιτροπή ελέγχου που θα πρέπει σε κάθε  προκήρυξη  διαγωνισμού να κάνει έλεγχο τιμών.
Τι γίνεται όμως με τα υπόλοιπα προϊόντα, τα είδη παντοπωλείου; Οι επιτροπές κάθε Νοσοκομείου είναι πλέον υποχρεωμένες να πραγματοποιούν τον έλεγχο.
Η έρευνα εντόπισε περιπτώσεις ωστόσο, που η επιτροπή δεν υπήρχε καν, είτε ήταν σε αδράνεια και είχε να κάνει ελέγχους από το 2003…

Σύμφωνα  με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ, ο τρόπος κατακύρωσης στον μειοδότη του διαγωνισμού ποικίλει ανάλογα με το νοσοκομείο. Παρότι ο νόμος λέει, ότι η κατακύρωση γίνεται είτε με την πιο συμφέρουσα προσφορά, είτε με την χαμηλότερη τιμή,  τα τρωκτικά της υγείας ανακάλυψαν και άλλους τρόπους .
Υπάρχουν  νοσοκομεία που  διενεργούν τον διαγωνισμό με κριτήριο κατακύρωσης το μεγαλύτερο ποσοστό έκπτωσης επί της Μέσης Λιανικής Τιμής. Μάλλον θα πρόκειται για νέα διάταξη καθώς  πρώην διοικητές νοσοκομείων δεν γνωρίζουν την συγκεκριμένη πρακτική.
Ποιους όμως ευνοεί αυτή η μέθοδος;
 Όταν η έρευνα αγοράς δείχνει ότι ένα προϊόν κοστίζει από 0,48 ευρώ έως 4 Ευρώ, τότε η Μέση Λιανική Τιμή ορίζεται στα 2 Ευρώ. Αυτή την τιμή παίρνει ως δεδομένο  το Νοσοκομείο στο διαγωνισμό του. Αυτομάτως αποκλείονται όσοι προμηθευτές έχουν προϊόντα που κοστίζουν άνω των 2 ευρώ και κάτω από 0,48 για να διαφαλιστεί η ποιότητα. Αναζητώντας το μεγαλύτερο ποσοστό έκπτωσης στη ΜΛΤ των 2 ευρώ, ευνοημένος βγαίνει ο προμηθευτής που πουλάει το προϊόν με 0,50 ευρώ, αφού θα μπορέσει να κάνει την μεγαλύτερη έκπτωση π.χ. 50%. Δηλαδή, θα πουλήσει στο νοσοκομείο το προϊόν του για 1 ευρώ! Ωστόσο, παρά την  κολοσσιαία έκπτωση, θα πουλήσει στη διπλή τιμή!!!
Ο τρόπος για να θωρακιστεί αυτή η διαδικασία είναι να λαμβάνεται υπ’ οψιν η χαμηλότερη κι όχι η Μέση Λιανική Τιμή.
Από την πλευρά τους οι διοικητές των νοσοκομείων που ακολουθούν την συγκεκριμένη μέθοδο, είτε δεν είχαν απαντήσεις  για το πώς καταλήξαμε  και αν προβλέπεται ο συγκεκριμένος τρόπος διαγωνισμού, είτε δήλωναν ξεκάθαρα «δεν θα απολογηθούμε εμείς για κάτι που κάνουν πολλά νοσοκομεία και δεν είναι παράνομο».
Μπορεί η πρακτική αυτή να μην είναι παράνομη αλλά αφενός υπάρχει περιθώριο να δημιουργηθούν παρανοήσεις  αφετέρου κινούνται στα όρια της νομιμότητας παρέχοντας το υπόβαθρο για διαφθορά και συναλλαγή.  
To αλαλούμ με τους διαγωνισμούς συνεχίζεται καθώς υπάρχουν Νοσοκομεία που πραγματοποιούν κατακυρώσεις με:

α) Ποσοστό έκπτωσης επί σταθερής τιμής (ΧΤ) και ποσοστό έκπτωσης από τις κάθε φορά διαμορφούμενης μέσης λιανικής τιμής.

β) Μεγαλύτερο ποσοστό έκπτωσης επί της εκάστοτε τιμής λιανικής πώλησης

γ) Τη χαμηλότερη τιμή που προκύπτει από το ποσοστό έκπτωσης επί τοις εκατό, επί της μέσης διαμορφούμενης κάθε φορά λιανικής τιμής.

δ) Τη χαμηλότερη τιμή από οικονομικής άποψης προσφορά

ε) Τη χαμηλότερη τιμή και σε παρένθεση … το μεγαλύτερο ποσοστό έκπτωσης επί της Μέσης Λιανικής Τιμής.

Όπως είναι φανερό ο τρόπος επιλογής γίνεται «λάστιχο» ώστε να μένουν όλοι ικανοποιημένοι κατά το γράμμα όχι όμως και το πνεύμα του νόμου.

Τυφλές … υπερτιμολογήσεις
Χαρακτηριστικό παράδειγμα στις αποκλίσεις τιμών και  υπερτιμολογήσεων είναι η περίπτωση του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Βέροιας.
Σύμφωνα με  δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας  Μακεδονική  συγκρίνοντας τις τιμές στα τιμολόγια  με αυτές της αγοράς διαπιστώθηκε ότι το νοσοκομείο πληρώνει τα προϊόντα παντοπωλείου, έως και 200%  ακριβότερα σε κάποιες περιπτώσεις.
Τα αποτελέσματα από την έρευνα αγοράς και τα τιμολόγια του προμηθευτή είναι συγκλονιστικά

Προϊόν                                    Τιμή Μονάδας Τιμολογίου     Μέση Λιανική Τιμή

Ντομάτα Κονκασέ      6,37 ευρώ/3 κιλά                     2,45-2,99 ευρώ/3κιλά με ΦΠΑ

Μαργαρίνη ατομική    0,15 ευρώ/τεμάχιο                  0,06-0,07 ευρώ/τεμάχιο με ΦΠΑ

Ρύζι Καρολίνα                        3,80 ευρώ/κιλό                        2,00-2,80 ευρώ/κιλό με ΦΠΑ

Ελιές Καλαμών           6,38 ευρώ/κιλό                        4,20-5,90 ευρώ/κιλό με ΦΠΑ

Κομπόστα Ροδάκινο   2,19 ευρώ/λίτρο                      1,10-1,30 ευρώ/λίτρο με ΦΠΑ


Τι απαντά ο Διοικητής του Νοσοκομείου Βέροιας
«Λειτουργούμε με τιμές … Παρατηρητηρίου»
Ο διοικητής του Νοσοκομείου Βέροιας Ν Χατζηδημητρίου,
δήλωσε ότι η επιτροπή υπήρχε πάντα, κι ότι μάλιστα ανανεώθηκε  και στη νέα επιτροπή, θα συμμετάσχει και ο ίδιος για να εξασφαλίσει ότι θα γίνονται σωστά οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι. Όσον αφορά τον τρόπο ανάθεσης στο μειοδότη, ο κ. Χατζηδημητρίου, περιέγραψε ως … ντιρεκτίβα και μπούσουλα, το γεγονός ότι γίνεται η ανάθεση στον προμηθευτή που θα κάνει την μεγαλύτερη έκπτωση.
«Γίνεται μια έκπτωση επί της τιμής. Εμείς την έκπτωση αυτή και την τιμή που προκύπτει εφόσον προβλέπεται από το Παρατηρητήριο Τιμών την αποδεχόμαστε και  δεν κρίνουμε τον διαγωνισμό ασύμφορο». Ο κ. Χατζηδημητρίου, επιμένει ότι είναι μια διαδικασία καθ’ όλα νόμιμη και δεν επιβαρύνει το νοσοκομείο.
Παιχνίδια εταιριών «βλέπει» πίσω και από τις προμήθειες τροφίμων ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών  Γ. Πατούλης,  εκτιμώντας ότι οι περιπτώσεις σπατάλης με τα αναλώσιμα δεν απέχουν πολύ από τις προμήθειες τροφίμων.
Από την έρευνα πάντως ,σε πολλές περιπτώσεις, εταιρείες τροφίμων έχουν «μοιράσει» μεταξύ τους τα Νοσοκομεία και σε συνεργασία ή μη  με άλλους παράγοντες  προσδιορίζουν από πριν τον μειοδότη.
 Η υπόθεση δεν σταματάει εδώ, καθώς εντοπίστηκαν περιπτώσεις, όπου όταν επρόκειτο να δοθούν για την προμήθεια τροφίμων  ποσά άνω του 1 εκατ. ευρώ, ξαφνικά δήλωνε παραίτηση ο μειοδότης στον οποίο είχε κατακυρωθεί η προμήθεια, ακόμη και αποκλεισμοί εταιρειών που μειοδότησαν και να κατακυρώνεται τελικά ο διαγωνισμός σε γνωστή μεγάλη εταιρεία τροφίμων.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου