Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2013

ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΤΕΛΟΣ

Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο άμεσης μισθολογικής μείωσης βρίσκονται 500.000 εργαζόμενοι καθώς την ερχόμενη Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου παύουν να ισχύουν 42 κλαδικές συμβάσεις. Κάτι που σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις κατ' εφαρμογήν του Ν.4046/12 θα έχουν το δικαίωμα να καταργήσουν επιδόματα συρρικνώνοντας τις αποδοχές. Εκτιμάται ότι η μείωση θα κυμανθεί μεταξύ 15 % ως 30% εάν βέβαια δεν υπογραφεί νέα κλασική σύμβαση. Ούτως ή άλλως θα υπάρξει ένα περιθώριο τριών μηνών, η μετενέργεια, μήπως και υπάρξει συμφωνία.

Εναλλακτικά, μπορούν να προτείνουν την υπογραφή νέων επιχειρησιακών ή ατομικών συμβάσεων με μειώσεις μισθών.
Ειδικοί της αγοράς εργασίας εκτιμούν ότι μετά τον Μάιο περίπου 1.100.000 εργαζόμενοι (63%) που δεν θα καλύπτονται πια από τις συλλογικές συμβάσεις θα γίνουν έρμαιο των ατομικών συμβάσεων, έχοντας ως μοναδικό δίκτυ ασφαλείας τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ. Υπάρχει διάχυτη η αίσθηση ότι οι συμβάσεις που υπογράφηκαν πρόσφατα (όπως του εμπορίου που καλύπτει 600.000 εργαζομένους) και λήγουν μετά την εκπνοή της μετενέργειας τον Οκτώβριο του 2013 δεν θα μακροημερεύσουν, αλλά θα λυθούν βίαια με τους νέους νόμους της τρόικας.

Η ισχύς της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας λήγει στις 31 Μαρτίου αφήνοντας στον αέρα περίπου 350.000 εργαζομένους που θα χάσουν αυτομάτως το επίδομα γάμου (10% του μισθού), ενώ θα κινδυνεύσουν να χάσουν και το χρονοεπίδομα που ενισχύει τον μισθό τους κατά 58,6 ευρώ κάθε τριετία και παραμένει σήμερα παγωμένο ώσπου η ανεργία μειωθεί κάτω του 10%.
Από την 1η Απριλίου, σύμφωνα με την υποχρέωση της χώρας (Ν.4046/2012), το ύψος του κατώτατου μισθού θα ορίζεται από την κυβέρνηση μέσω Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου, ύστερα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και επιστημονικούς φορείς. Ο μισθός θα διαμορφώνεται με άξονα την ανεργία και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, μεγέθη ρευστά για την επόμενη δεκαετία. Πάντως, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση, ο κατώτατος μισθός, τουλάχιστον έως το 2014, θα διατηρηθεί στα 586 ευρώ μικτά και αποκλείεται οποιαδήποτε περαιτέρω μείωσή του. Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στο newmoney.gr
Μόνο 22 κλαδικές συμβάσεις θα παραμείνουν σε ισχύ από 14 Φεβρουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου