Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

ΟΛΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Ελαφρύνσεις για τους φορολογούμενους με ένα ακίνητο αντικειμενικής αξίας μέχρι 150.000 ευρώ προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την εφαρμογή του ενιαίου φόρου ακινήτων το 2014. Αντίθετα από τις 150.000 ευρώ και μέχρι τις 400.000 ευρώ προκύπτουν μεγάλες επιβαρύνσεις σε σχέση με το ισχύον καθεστώς.
Δηλαδή ιδιοκτήτης ενός ακινήτου αντικειμενικής αξίας:
• μέχρι 150.000 ευρώ θα πληρώσει λιγότερους φόρους σε σχέση με το ειδικό τέλος ακινήτων. Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών το 75% των ιδιοκτητών ακινήτων έχουν μόνο ένα ακίνητο η αξία του οποίου δεν ξεπερνά τα 100.000 ευρώ.
• Από 150.000 ευρώ έως 400.000 οι φόροι θα αυξηθούν σημαντικά και θα ξεπεράσουν ακόμα και το ειδικό τέλος ακινήτων που καταβάλλεται σήμερα.
• Από 400.000 ευρώ και πάνω προκύπτουν μειώσεις. Συγκεκριμένα,  ιδιοκτήτης ακινήτου αντικειμενικής αξίας 500.000 ευρώ θα πληρώσει μικρότερο φόρο κατά 300 ευρώ σε σχέση με τον ειδικό φόρο που πληρώνεται σήμερα και τον ΦΑΠ.

Σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείο Οικονομικών φόρος θα υπολογίζεται με ευρώ ανά τετραγωνικό για τα κτίσματα ενώ θα συνυπολογίζονται και τα χαρακτηριστικά του κάθε ακινήτου όπως για παράδειγμα η τιμή ζώνης, η παλαιότητα κ.λ.π.  Αντίστοιχα θα φορολογούνται τα αγροτεμάχια (ευρώ ανά στρέμμα) ακόμα και αυτά που χρησιμοποιούν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Στον ενιαίο φόρο ακινήτων δεν προβλέπεται αφορολόγητο όριο ενώ θα εξαιρεθούν από τον φόρο οι μακροχρόνια άνεργοι και οι φορολογούμενοι που έχουν εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας (6.591 ευρώ).
Σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείου Οικονομικών:
-Ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα εφαρμοσθεί το 2014 επί όλων των ακινήτων (κτίσματα, οικόπεδα και αγροτεμάχια).
-Θα εξαιρεθούν από το φόρο οι μακροχρόνια άνεργοι και όσοι έχουν εισοδήματα που δεν ξεπερνά το όριο της φτώχειας.
-Δεν θα υπάρχει αφορολόγητο όριο.
-Στα εντός σχεδίου κτίσματα και οικόπεδα ο φόρος θα ξεκινά από 1,9 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και θα κλιμακώνεται με βάση τα χαρακτηριστικά του κάθε ακινήτου όπως τιμή ζώνης, παλαιότητα,πρόσοψη κ.λ.π. Συνολικά θα υπάρχουν 33 συντελεστές και δεν αποκλείεται ο φόρος να φθάνει 32 ευρώ το τετραγωνικό για τα ακριβά ακίνητα με τιμή ζώνης άνω των 8.500 ευρώ.
-Στις εκτός σχεδίου εκτάσεις γης ο φόρος θα επιβάλλεται ανά στρέμμα που θα ξεκινάει από το 1 ευρώ και θα ξεπερνάει ακόμη και τα 60 ευρώ ανά στρέμμα στις ακριβές περιοχές και όταν υπαρχει οίκημα. Εφόσον το αγροτεμάχιο ενοικιάζεται ο φόρος θα διπλασιάζεται και θα φθάνει ακόμα και τα 120 ευρώ ανα στρέμμα.
-Ο νέος φόρος θα επιβάλλεται και στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις γης που ανήκουν στους κατ΄ επάγγελμα αγρότες αλλά η φορολόγησή τους θα είναι χαμηλή π.χ. 1 (π.χ. ορεινά) ή 2 ευρώ (ημιορεινά) ανά στρέμμα. Το ποσό του στρεμματικού φόρου θα κλιμακώνεται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του αγροτεμαχίου (ορεινό, ημιορεινό, καλλιεργούμενο ή μη κ.λ.π.).
- Για τους αγρότες που είναι ιδιοκτήτες άνω των 50 στρεμμάτων θα υπάρχουν συντελεστές απομείωσης.
Ο ενιαίος φόρος θα υπολογισθεί πιθανόν με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες τόσο για τα εντός σχεδίου όσο και για τα αγροτεμάχια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου