Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

18 ΕΚΑΤ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ



Κίνδυνος  να χαθούν ζωές τουριστών από τα μεγάλα κενά στα κέντρα υγείας των νησιών
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΟΥ
Μπορεί  οι εμπλεκόμενοι στο χώρο του τουρισμού να πανηγυρίζουν για την επερχόμενη άφιξη-ρεκόρ  18 εκατομμυρίων τουριστών στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες, που δημιουργεί μια ανάσα αισιοδοξίας στην οικονομία, ωστόσο  την ίδια ώρα προκαλεί «απογοήτευση» και έντονη ανησυχία στο Υπουργείο Υγείας καθώς πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση στην ανοικτή πληγή των δεκάδων κέντρων υγείας.
 Στις περισσότερες τουριστικές περιοχές και ειδικότερα στα απομακρυσμένα νησιά τα κέντρα υγείας πλέον υπολειτουργούν  καθώς έχουν αποψιλωθεί από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό  και η καθημερινή λειτουργία τους εξαρτάται ουσιαστικά από έναν-δύο γιατρούς . Συχνά –πυκνά οι γιατροί αυτοί πρέπει να δώσουν βοήθεια και στο κοντινό νοσοκομείο  στις εφημερίες δημιουργώντας ένα απίστευτο αδιέξοδο για τις επόμενες εβδομάδες. Χρονικό διάστημα  όπου αναμένεται σε πολλές περιπτώσεις να πενταπλασιαστεί ο πληθυσμός της περιοχής και θα κληθεί το προσωπικό να σηκώσει το βαρύ φορτίο βάζοντας -λόγω συνθηκών- ακόμη και σε κίνδυνο ανυποψίαστους ασθενείς . Στο αρμόδιο υπουργείο έχει σημάνει συναγερμός καθώς η κατάσταση δεν είναι άγνωστη ενώ ποντάρουν στις επικείμενες προσλήψεις ιατρικού προσωπικού. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του υπουργείου σύντομα θα ενισχυθούν με 160 μόνιμους γιατρούς και 800 επικουρικούς Κέντρα Υγείας και νοσοκομεία κυρίως στα νησιά του Αιγαίου. Η καθυστέρηση αποδίδεται στην χρονοβόρα διαδικασία έγκρισης από το Υπουργείο Οικονομικών.  Ωστόσο ακόμη και με αυτό το τρόπο ουδείς  μπορεί  να ξεκαθαρίσει με σαφήνεια πότε και πως θα καλυφθούν τα μεγάλα κενά του προσωπικού ώστε τα κέντρα υγείας να επιτελέσουν το ρόλο τους και να μην είναι απλά διακομιστές ασθενών στις μεγαλύτερες υγειονομικές μονάδες.

Τα Παραπολιτικά αποκαλύπτουν σήμερα ότι τα περισσότερα νησιά και οι αντίστοιχοι δήμοι που δέχονται την μεγαλύτερη τουριστική πίεση βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό. Ο Δήμαρχος Τήνου Παναγιώτης Κροντηράς  έστειλε  κατεπείγουσα επιστολή στις 8-5 προς τον πρωθυπουργό , τους  αρχηγούς και την ηγεσία του υπουργείου όπου κάνει λόγο « για επιεικώς απαράδεκτη κατάσταση στον τομέα της υγείας που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους» προσθέτει ακόμη πως η υπομονή των κατοίκων εξαντλείται καθώς  «ετοιμάζεται πρόγραμμα εφημεριών χωρίς την παρουσία γενικού ιατρού αλλά μόνο με γιατρούς ειδικοτήτων (!) ενώ σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο δεν επιτρέπεται εφημερία χωρίς γενικό γιατρό ή παθολόγο». Ο Δήμαρχος Τήνου περιγράφει με γλαφυρότητα πως μόνο 3 από τις 8 θέσεις αγροτικών ιατρών έχουν καλυφθεί ενώ η λύση που βρέθηκε ο γιατρός εφημερίας να είναι σε ετοιμότητα στο σπίτι του(!) δεν αρμόζουν  σε τουριστικό και προσκυνηματικό προορισμό του διαμετρήματος της Τήνου. Μάλιστα επισημαίνει πως η επιστημονική διευθύντρια έστειλε έγγραφο που τονίζει πως «με τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχει ασφαλής κάλυψη του Κέντρου Υγείας».
"Στα νησιά η κατάσταση είναι τραγική. Προσπαθούν να λύσουν τα βαριά περιστατικά με αεροδιακομιδές. Κάθε αεροδιακομιδή κοστίζει 30.000 ευρώ όσο κοστίζουν δηλαδή οι ετήσιες απολαβές ενός γιατρού. Από τις αρχές του χρόνου έχουν πραγματοποιηθεί 600 αεροδιακομιδές από τα νησιά και μέχρι το τέλος του χρόνου υπολογίζεται ότι θα φτάσουν τις 2.000. Αντί να ενισχύσουν το ΕΣΥ, το αποδυναμώνουν μειώνοντας το προσωπικό." εξηγεί ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, κ. Δημήτρης Βαρνάβας.
Αντίστοιχα  δραματική είναι η κατάσταση και στην Πάτμο όπου 3 γιατροί εξυπηρετούν 3.500 κατοίκους και  17.000 τουρίστες. Ενας παθολόγος ,ένας γενικός γιατρός και μια ειδικευόμενη που ετοιμάζεται να φύγει. Το νησί επισκέπτονται κάποιες μέρες ιδιώτες παιδίατροι, οδοντίατροι και ορθοπεδικοί ενώ δεν υπάρχει γυναικολόγος. Εξετάσεις  αίματος ή ακτινογραφίες, δεν μπορούν  να γίνουν λόγω των κενών θέσεων. Για την πιο απλή εξέταση οι ασθενείς πρέπει να μετακινηθούν  τρείς ώρες μακριά σε Κάλυμνο ,Λέρο ή Σάμο και να επιβαρυνθούν με τα ακτοπλοικά εισιτήρια και  ξενοδοχείο προκαλώντας τις εύλογες απορίες των επισκεπτών. Είναι χαρακτηριστικό πως ο κάθε γιατρός εφημερεύει 15 ημέρες συνεχόμενα με αποτέλεσμα την φυσική του εξουθένωση. "Το καλοκαίρι η δουλειά μας αυξάνεται. Πέρυσι το καλοκαίρι δούλευα μόνος και απ' ό,τι φαίνεται το ίδιο θα κάνω και φέτος. 'Εχουμε ελλείψεις σε προσωπικό σε κύριες και κρίσιμες ειδικότητες όπως παθολόγο, χειρουργό και αναισθησιολόγο.  Ειδικότητες που είναι απαραίτητες κυρίως για τα επείγοντα περιστατικά. Οι γιατροί δεν έρχονται στη Λήμνο γιατί έχουν καταργηθεί πέρα από τα οικονομικά και τα θεσμικά κίνητρα" λέει ο κ. Δημήτρης Σταυρόπουλος, αναισθησιολόγος και πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Λήμνου.
Στους Λειψούς στο πολυδύναμο περιφερειακό Ιατρείο έχει 2 γιατρούς και δύο νοσηλευτές που εφημερεύουν σε 24ωρη βάση. Στη  Μήλο 2 γιατροί καλύπτουν τις ανάγκες 7000 κατοίκων και χιλιάδων τουριστών. Υπηρετούν δύο γενικοί γιατροί όπου πραγματοποιούν 15θήμερες εφημερίες. Συχνά μεταβάλλονται και σε οδηγούς ασθενοφόρου, τραυματιοφορείς, ή χειριστές ακτινολογικού.
Στη Νάξο το αναβαθμισμένο Κέντρο Υγείας λειτουργεί με 15 γιατρούς και δύο ασθενοφόρα χωρίς όμως χειρουργείο, αιμοδοσία, και μονάδα νεφρού ενώ εκκρεμεί ο διορισμός 12 γιατρών. Οι εφημερίες καλύπτονται πλέον από αγροτικούς γιατρούς και ειδικευόμενους σε ετοιμότητα. Και όλα αυτά  όταν το συγκεκριμένο κέντρο καλύπτει εκτός της Νάξου και τα νησιά Ηρακλειά, Σχοινούσα, Κουφονήσι, Δονούσα, Αμοργού, Ιου, Σίκινου και Φολεγάνδρου συνολικά 40.000 μόνιμοι κάτοικοι και 150.000 επισκέπτες το καλοκαίρι.
Παρόμοιες καταστάσεις βιώνουν και τα υπόλοιπα νησιά με τραγελαφικά περιστατικά. Στη Σίφνο ο διευθυντής εφημερεύει για 30 μέρες καθώς οι άλλοι γιατροί είναι οδοντίατρος και γυναικολόγος ενώ η διοικητική υπάλληλος υπηρετεί εθελοντικά  καθώς έληξε η σύμβαση της!  "Κάθε μέρα το πρόβλημα γίνεται όλο και πιο δύσκολο. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση το καλοκαίρι θα υπάρξουν σοβαρότατα προβλήματα. Υπάρχουν πολλές μονήρεις ειδικότητες και επιπλέον το νοσοκομείο Ρόδου καλύπτει με γενικούς γιατρούς την Τήλο, την Χάλκη και το Καστελόριζο. Έχουν προκηρυχθεί 15 θέσεις για επικουρικούς γιατρούς αλλά το θέμα είναι ποιος θα πληρώνει την μισθοδοσία τους, όταν η Διοίκηση του νοσοκομείου έχει χρήματα μόνο για 5; " δηλώνει στα Παραπολιτικά ο πρόεδρος της Ένωσης νοσοκομειακών γιατρών Ρόδου.



Στη Χαλκιδική οι γιατροί κάνουν λόγο για ΚΥ σε διάλυση. Εξαιρετικά δύσκολη είναι η καθημερινότητα επίσης στο Κέντρο Υγείας Ψαχνών στην Εύβοια στην Ελευθερούπολη Καβάλας, στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας αλλά και στο Αγιο Ευστράτιο, τα Κύθηρα, την Κύθνο, τη Σέριφο την Ανάφη και τα Ψαρά.                     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου