Τετάρτη, 5 Ιουνίου 2013

O ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΡΟ ΑΚΙΝΗΤΩΝ


Σκηνικό αντίστοιχο του περασμένου Μαρτίου στήνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, όταν η κωλυσιεργία στη διαμόρφωση του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων του 2013 οδήγησε, σαν λύση ανάγκης, να εισπράττεται  για ένα ακόμα χρόνο το χαράτσι ακινήτων μέσω της ΔΕΗ.

Ενώ τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικας που βρίσκονται ήδη στην Αθήνα ξεκίνησαν χθες τους ελέγχους τους στην Τράπεζα της Ελλάδος και συνεχίζουν από σήμερα τις επισκέψεις τους στο Γενικό Λογιστήριο και άλλα υπουργεία, το υπουργείο Οικονομικών επί μία εβδομάδα δεν παρουσιάζει στα μέλη της διακομματικής επιτροπής τα πιθανά σενάρια για τον ενιαίο φόρο του 2014.

Η διακομματική συνεδριάζει σήμερα από τις 10.30, παρόντος του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, αλλά τα μέλη της προσήλθαν στη σύσκεψη με τον υφυπουργό Γιώργο Μαυραγάνη «αδιάβαστα», χωρίς να έχουν στα χέρια τους για να μελετήσουν τα στοιχεία που ζήτησαν από την περασμένη Τετάρτη αν και, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, αυτά είναι έτοιμα -ή σχεδόν έτοιμα- τουλάχιστον από την Τρίτη το απόγευμα.

Στους κόλπους της Επιτροπής  και στους εκπροσώπους όλων των κομμάτων επικρατεί αναβρασμός γιατί διαφαίνεται πως ούτε σήμερα θα καταλήξει σε αποφάσεις (το χρονοδιάγραμμα έλεγε πως από την Τρίτη έπρεπε να είχε ολοκληρώσει τις εργασίες της) επειδή το υπουργείο... τους φυλάει «για έκπληξη» τα στοιχεία που χρειάζονται για να καταλήξουν σε αποφάσεις.

Αντιθέτως,  με την πίεση της Τρόικας να αυξάνεται, ο χρόνος και τα περιθώρια για διαπραγμάτευση εξαντλούνται και ορισμένα μέλη δείχνουν αποφασισμένα να τραβήξουν «κόκκινες γραμμές» καθώς αισθάνονται πως σύρονται σε αποφάσεις με διαδικασίες τους κατεπείγοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου