Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Η κρίση τραντάζει τα κόμματα



          
         Του Κ.Ι.Αγγελόπουλου                                                                                              
            Οι υποχρεώσεις της χώρας έναντι της τρόικας  των ξένων δανειστών και οι επιπτώσεις της  κρίσης στην πραγματική οικονομία και στην κοινωνία έχουν φέρει την κυβέρνηση και σχεδόν όλα τα κόμματα σε  μία κατάσταση πολιτικής ασφυξίας.  Το όλον σύστημα» κλονίζεται και δίνει στους πολίτες  την εντύπωση ,ότι κάποιες «ανακατατάξεις» είναι ίσως ήδη ante portas  -  προ των πυλών.
  Στην παράταξη της Νέας Δημοκρατίας που διαχειρίζεται υπό μεγάλη πίεση  τη «μνημονιακή» πολιτική ,οι αντοχές του πρωθυπουργού ,της κυβέρνησης και των βουλευτών αγγίζουν πλέον τα όρια τους και  η ατμόσφαιρα «μυρίζει μπαρούτι» στα γαλάζια παρασκήνια .Νέα «μέτρα» δεν φαίνεται δυνατόν να περάσουν με «πειθαρχημένη» την Κ.Ο. της ΝΔ ,ενώ και  η προοπτική εκλογών τρομάζει το κόμμα ,που διαπιστώνει ,ότι οι κοινωνικές δυνάμεις που το στηρίζουν είναι σοβαρά μειωμένες . Στο εσωτερικό της κυβέρνησης καίει και μία φωτιά που άναψε ο  υπουργός Αμυνας ,κ .Δ. Αβραμόπουλος ,που «κάρφωσε» τον συνάδελφο του των Εξωτερικών,κ. Βενιζέλο για παλαιότερες «υποβρύχιες αμαρτίες»του ΠΑΣΟΚ. Πρόβλημα για τη ΝΔ συνιστούν  και οι «διαρροές» ψηφοφόρων της «προς τα δεξιά».

      Δίπλα στη Νέα Δημοκρατία του βαθιά προβληματισμένου πλέον κ. Αντ .Σαμαρά, στέκει όρθιος μετά κόπου ο κυβερνητικός συνέταιρος του, το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου ,που βρίσκεται σε οικτρή κατάσταση και κάτω από τη  απειλή αφανισμού σε οποιαδήποτε προσεχή  εκλογική μάχη . Την ίδια ώρα απειλείται σοβαρά έως και με συντριβή ο παλιός συνέταιρος, το κόμμα της ΔΗΜΑΡ ,στο εσωτερικό του οποίου διχάζονται οι γνώμες για το «επόμενο βήμα»του. Η τύχη του κ. Φώτη Κουβέλη και των συντρόφων του συναντάται τώρα  με τα διαδραματιζόμενα στο χώρο της λεγόμενης «κεντροαριστεράς».Εκεί  καταβάλλεται ,κυρίως από σημιτικούς «εκσυγχρονιστές» και μιντιακούς υποστηρικτές τους, μία  αγωνιώδης προσπάθεια δημιουργίας ενός πολιτικού φορέα οποίος θα συνδύαζε κάτι το σοσιαλδημοκρατικώς «νέο» στο αστικό πολιτικό φάσμα με την αποφυγή μίας άτακτης διάλυσης του ΠΑΣΟΚ. Στο εν λόγω σκηνικό ,έχει καταστεί εξαιρετικά δύσκολη η θέση του κ .Βαγγέλη Βενιζέλου η ηγεσία του οποίου αμφισβητείται από  στελέχη διαφόρων «πτερύγων»,που θεωρούν σήμερα τον αρχηγό του κόμματος κάτι σαν «καμμένο χαρτί».
   Η κρίση  έχει προκαλέσει πλέον αναταράξεις και στα μικρότερα κόμματα ,αφού η εμπιστοσύνη της κοινωνίας απέναντι στον πολιτικό κόσμο είναι πλέον μειωμένη σε μεγάλη έκταση .Ετσι ,οι ζωηροί κάποτε Ανεξάρτητοι Ελληνες του κ. Καμμένου λιγοστεύουν και κάποια στελέχη του «λακίζουν» αναζητώντας αλλού την τύχη τους ,ο ΛΑΟΣ του κ. Γεωργίου Καρατζαφέρη έχει γίνει σχεδόν αόρατος ,ενώ την ίδια ώρα εκδηλώνεται  αστάθεια στην εσωτερική συνοχή του μικρού κόμματος των Οικολόγων. Είναι ξεκάθαρο ,ότι οι θυελλώδεις άνεμοι της εθνικής κρίσης δεν αφήνουν άθικτη καμία δύναμη του αστικού πολιτικού κόσμου.

BENΙΖΕΛΟΣ Ο ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ


Σε αδύναμο κρίκο του πολιτικού συστήματος εξελίσσεται το άλλοτε κραταιό κόμμα του ΠΑΣΟΚ.Η ανάσα της κυβερνητικής αναβάθμισης μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ εξαντλήθηκε γρήγορα και ήδη ταλανίζεται από τρία μεγάλα προβλήματα που δοκιμάζουν την συνοχή του και την κυβερνητική σταθερότητα.
Η Κ.Ο. εισπράττει το μεγαλύτερο κόστος από την πολιτική φθορά των επώδυνων μέτρων ακόμη και από τη ΝΔ και ο μεγαλύτερος  αριθμός βουλευτών έχει πλέον εξουθενωθεί ψυχολογικά από την πίεση όσο και τα συνεχή εκβιαστικά διλήμματα για να υπερψηφίζουν τα μέτρα, πολλά από τα οποία μάλιστα δεν τα πιστεύουν. Ένα δεύτερο σημαντικό πρόβλημα  αφορά την κυβερνητική παρουσία και τις πρωτοβουλίες του κόμματος. Η υπόθεση της Χρυσής Αυγής παρά το γεγονός ότι ήταν «σημαία» για ένα χρόνο δεν απέδωσε δημοσκοπικά ενώ η σκλήρυνση της κυβερνητικής γραμμής έναντι της τρόικας φάνηκε να αιφνιδιάζει τον  πράσινο αντιπρόεδρο. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν έχει βρει λύση να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών που θα οδηγούσαν το ΠΑΣΟΚ στη χειρότερη ήττα της ιστορίας του. Εκεί αποδίδεται και σκληρή δήλωση κατά των τροικανών  ενώ παράλληλα παρακολουθεί αμήχανος τις επικοινωνιακές πιέσεις που ασκούν κορυφαία στελέχη της ΝΔ κερδίζοντας πολύτιμες δημοσκοπικές ανάσες. Ο ίδιος πάντως δέχεται ευθείες βολές ότι μετέβαλε το κόμμα σε παρακολούθημα της πολιτικής  Σαμαρά.
Ακόμη χειρότερα είναι τα εσωκομματικά δεδομένα. Το ΠΑΣΟΚ δείχνει να έχει σπάσει σε κομμάτια  επιρρίπτοντας την ευθύνη στη ηγεσία Βενιζέλου. Οι πρώην υπουργοί του Παπανδρέου αποστασιοποιούνται σταδιακά με το βλέμμα στην επόμενη μέρα. Κορυφαία στελέχη όπως  οι Σκανδαλίδης και Ρέππας ζητούν δραστική αλλαγή πορείας, οι συνδικαλιστές μετακόμισαν στον ΣΥΡΙΖΑ και οι πρώην κορυφαίοι φλερτάρουν με τη ΔΗΜΑΡ. Οι νυν υπουργοί διατηρούν χαλαρή σχέση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο ενώ Σημίτης και Παπανδρέου χαράσσουν την δική τους αυτόνομη πορεία γύρω και μέσα από την προσπάθεια ανασύστασης της κεντροαριστεράς.
ΔΗΜΑΡ: ΒΑΘΑΙΝΕΙ ΤΟ ΣΧΙΣΜΑ
Στη ΔΗΜΑΡ το κείμενο του κεντροαριστερού πόλου άναψε μεγάλες φωτιές παρά την φαινομενική ηρεμία του Φώτη Κουβέλη. Στην Αγ Κωνσταντίνου προβάλουν εντέχνως την συμφωνία με τον Ανδρέα Λοβέρδο, την προσχώρηση του Χάρη Καστανίδη αλλά και τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις με μια σειρά άλλων  πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ είτε για συνεργασία στις ευρωεκλογές
( Διαμαντοπούλου, Φλωρίδης,) είτε στις αυτοδιοικητικές (Μπόλαρης) προσπαθώντας να ξορκίσουν  το φάντασμα της αποτυχίας στις εκλογές.
Στο εσωτερικό του κόμματος συνυπάρχουν οι απόψεις των προεδρικών που εμμένουν σε αυτόνομη πορεία με συμπαραστάτες τους πασοκογενείς οι οποίοι αντιδρούν έντονα  σε τυχόν συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ - εμείς φύγαμε από τη Χαριλάου Τρικούπη και εσείς θέλετε να μας γυρίσετε πίσω; τονίζουν σε κάθε ευκαιρία-.
Το άνοιγμα μιας  σειράς στελεχών της Κ.Ε. με την υπογραφή του κειμένου ήταν ψυχρολουσία που έγινε πιο οδυνηρή καθώς περιλαμβάνονταν και στενοί φίλοι και συνεργάτες του προέδρου. Τις επόμενες ημέρες όμως η απόσταση μεταβλήθηκε σε χάσμα καθώς ο γραμματέας της Κ.Ε. Σπύρος Λυκούδης με άρθρο του ξεκαθάρισε «πως ουδείς μπορεί να αδιαφορεί στο κάλεσμα της κεντροαριστεράς ενώ πρέπει να μπουν στην άκρη ηγεμονισμοί και αποκλεισμοί». Ουσιαστικά ζητώντας από τη ΔΗΜΑΡ να επανεξετάσει τη θέση της και να μπει σύντομα σε διαδικασία προγραμματικής σύγκλισης. Σταδιακά όμως το χάσμα έγινε διχασμός καθώς οι διαφωνούντες ξεκίνησαν μία εσωκομματική εκστρατεία συλλογής υπογραφών, μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που αποστέλλουν σε όλα τα μέλη και όλα τα στελέχη του κόμματος . Ετσι το επερχόμενο συνέδριο του Δεκεμβρίου αποτελεί κομβικό σταθμό για το μέλλον του κόμματος καθώς αρκετά στελέχη όπως οι Λυκούδης, Παπαδόπουλος, Οικονόμου, Ψαριανός θα βάλουν ζήτημα συνεργασίας ευθέως -αν δεν τους έχει προλάβει ο Κ Σημίτης- και τότε οι κλυδωνισμοί θα είναι χωρίς επιστροφή.
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο της ΝΔ τα σημάδια φθοράς  είναι πλέον εμφανή  με πλήθος βουλευτών να ξεκαθαρίζουν προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να δεχθούν να ψηφίσουν νέα μέτρα. Οι βουλευτές κινούνται  πιο άνετα καθώς ολοκληρώνεται η περίοδος της λίστας ενώ λόγω των σεναρίων εκλογών βρίσκουν εύκολο καταφύγιο στον λαικισμό προς τέρψιν των ψηφοφόρων. Κορυφαίος κοινοβουλευτικός της ΝΔ που γνωρίζει την ανθρωπογεωγραφία εξηγεί πάντως ότι σήμερα οι βουλευτές είναι «δύο λογιών, αυτοί που ξέρουν ότι δεν υπάρχουν νέα μέτρα και εκείνοι που νομίζουν ότι τον άλλο μήνα να έχουμε νέα μέτρα στη Βουλή».
        Ο παράγοντας Αβραμόπουλος
   Ο υπουργός Αμυνας, δυσαρεστημένος από την μετακίνησή του και έχοντας ήδη γράψει αρκετές κόντρες με τον Ευ. Βενιζέλο, ξεκίνησε το θέμα των υποβρυχίων ικανοποιώντας δύο στόχους, κυρίως επικοινωνιακούς και όχι ουσίας, όπως λένε στελέχη του Μαξίμου.  Αφενός να καταδείξει στο δεξιό ακροατήριο ότι υπάρχει κάποιος που «δεν χαρίζεται» στο ΠΑΣΟΚ  και αφετέρου να «κλείσει το μάτι» στον ΣΥΡΙΖΑ στοχεύοντας στην εικόνα του έντιμου πολιτικού που δεν κρύβεται πίσω από το κομματικό συμφέρον. Στο Μαξίμου τονίζουν ότι σε καμία περίπτωση ο κ. Αβραμόπουλος δεν έκανε κάτι τέτοιο σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, ή τουλάχιστον εν γνώσει του πρωθυπουργού. Αλλωστε το αποτέλεσμα της επικοινωνίας Σαμαρά-Βενιζέλου ήταν η ξεκάθαρη στήριξη του αντιπροέδρου. Κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης επισημαίνει ότι « το θέμα αυτό έχει λήξει, συζητήθηκε εκτενώς και δεν υπάρχει κανένα ζήτημα με τον κ. Βενιζέλο. Εάν κάποιος έχει στοιχεία ότι υπήρξε παράνομος χρηματισμός , να τα  τα δώσει αλλιώς πολύς λόγος για το τίποτα». Συνομιλητές του υπουργού Αμυνας τονίζουν ότι «δεν θα μπορούσε να απαντήσει αλλιώς ο υπουργός». Θυμίζουν ακόμη σε όποιον ενδιαφέρεται να δει, το τι ακριβώς είχε πει ο κ. Σαμαράς αλλά και ο πρόεδρος της Βουλής κ. Μειμαράκης στην συζήτηση για τα υποβρύχια όταν βρίσκονταν στην αντιπολίτευση. Στη ΝΔ υπάρχουν και εκείνοι που επισημαίνουν ότι ο κ. Αβραμόπουλος ήταν καιρός εκτός κεντρικού κάδρου και έπρεπε να βρει τρόπο να πρωταγωνιστήσει ενώ επιχειρεί να ομαδοποιήσει καμία δεκαριά βουλευτές που φέρονται δυσαρεστημένοι με το Μαξίμου.
         Ο     παράγοντας  Στουρνάρας

   Το αλεξικέραυνο του Α. Σαμαρά συνεχίζει να δέχεται τα πυρά από βουλευτές της ΝΔ. Οι επιθέσεις στο πρόσωπό του είναι προσεκτικές και κινούνται στο πλαίσιο του θεσμικού ρόλου του βουλευτή. Ενίοτε ακούγονται και χειρότερα καθώς ο κ. Στουρνάρας δεν είναι «γαλάζιος»  ενώ στελέχη όπως η κ. Μπακογιάννη, Ν. Κακλαμάνης , Α. Σπηλιωτόπουλος τον επικρίνουν δημοσίως για την πολιτική του σε επί μέρους ζητήματα. Στο Μαξίμου «βολεύει» η κριτική κατά Στουρνάρα και όταν ξεφεύγει από το όρια γίνεται η συνήθης διαρροή για την αυτονόητη στήριξή του. Τελευταία χρειάστηκε και ανακοίνωση που βγήκε επισήμως για πρώτη φορά με αφορμή δημοσιεύματα περί αντικατάστασής του.
Το σίγουρο είναι ότι ο παράγοντας Στουρνάρας λειτουργεί αποσταθεροποιητικά για την βάση της ΝΔ , την οποία τώρα ουδείς υπολογίζει αλλά σύντομα θα κληθεί να βάλει πλάτη και να δώσει ψήφο στις εκλογές. «Ως τότε έχουμε καιρό, πολλά γίνονται» λέει συνομιλητής του πρωθυπουργού. Εσχάτως, αντιδράσεις προκαλούν οι ραδιοφωνικές τοποθετήσεις του γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Τάκη Μπαλτάκου. Η τοποθέτηση « το μνημόνιο είναι «ο,τι χειρότερο» ερμηνεύεται ως απάντηση στα όσα προσφάτως δήλωσε ο κ. Στουρνάρας ότι το μνημόνιο είναι το καλύτερο κείμενο που έχει η Ελλάδα. Η Ντόρα Μπακογιάννη κάλεσε τον πρωθυπουργό να τον μαζέψει και έπεται συνέχεια..

 ΣΥΡΙΖΑ
Στον ΣΥΡΙΖΑ όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν πως οι συνεχείς «στροφές» στις θέσεις , η πολυγλωσσία των στελεχών και η έλλειψη ξεκάθαρης εναλλακτικής πρότασης για την οικονομία  θόλωσαν την εικόνα του κόμματος με αποτέλεσμα να έχει βαλτώσει στις δημοσκοπήσεις παρά τα προβλήματα συνοχής που εμφανίζει η κυβέρνηση όσο και την κατάσταση που επικρατεί στην κοινωνία.
Κορυφαία στελέχη εκτιμούν πως έχει χαθεί η μάχη για την  εικόνα του κόμματος καθώς άλλοι βλέπουν τον ΣΥΡΙΖΑ του 2013 ως το ΠΑΣΟΚ του 81 και άλλοι την εκδοχή μιας κυβερνώσας αριστεράς με στοιχεία που όμως δεν μπορεί να συναντήσει κανείς σε ανεπτυγμένες χώρες.
Παρά το γεγονός ότι η Κουμουνδούρου περιμένει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις η κίνηση Τσίπρα να διεκδικήσει την υποψηφιότητα του προέδρου της κομισιόν μέσω της Αριστεράς αποσυντονίζει το κόμμα και προκαλεί νέες αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό του καθώς αρκετοί εκτιμούν ότι δεν θα μπορέσει  να ανταποκριθεί ικανοποιητικά στην άσκηση της αντιπολίτευσης σε μια τόσο κομβική περίοδο. Επίσης θεωρούν πολιτική ανακολουθία από τη μια να επιτίθεσαι στην κομισιόν και την άλλη να προσπαθείς να μπεις «στο αρχηγείο της Βέρμαχτ» όπως τονίζουν χαρακτηριστικά.
Στο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες της ηγεσίας με την «αριστερή πλατφόρμα» η οποία είναι κάθετα αντίθετη σε κάθε δίαυλο συναίνεσης με τον κυβερνητικό συνασπισμό και τις επιλογές του ενώ παράλληλα φουντώνουν οι φωνές για αλλαγές στο τιμόνι της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.
     
ΜΙΚΡΑ ΚΟΜΜΑΤΑ 200
Η δικαστική περιπέτεια της Χρυσής Αυγής αν και είχε περιορισμένα δημοσκοπικά αποτελέσματα άνοιξε την όρεξη σε πολλούς επιγόνους που κινούνται να καλύψουν το πολιτικό κενό. Η επικοινωνιακή επιστράτευση Καρατζαφέρη ελάχιστα έχει αποδώσει καθώς λείπουν οι επικοινωνιακοί πυρήνες. Στο παρασκήνιο καταγράφεται μια προσπάθεια από πρώην ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής να διαμορφώσουν ένα νέο πολιτικό σχηματισμό που θα προσομοιάζει στην ΕΠΕΝ όπως και μια κίνηση στρατιωτικών, επιχειρηματιών που σκέφτεται να καλέσει στην ηγεσία τον Φράγκο Φραγκούλη.  
Οι χαμηλές επιδόσεις της Νέας Μέρας όσο και των άλλων σχημάτων που δημιουργήθηκαν πρόσφατα (Σχέδιο β, κόμμα Λοβέρδου κόμμα Κατσανέβα, και η παλιότερη δράση)    προκαλούν έντονο προβληματισμό στα στελέχη τους που αναζητούν δρόμο επιστροφής στα παραδοσιακά κομματικά μαντριά. Ηδη μια μεγάλη ομάδα των οικολόγων πρασίνων υπό την Ιωάννα Κοντούλη διαπραγματεύεται την ένταξη στον ΣΥΡΙΖΑ και κάποια άλλα στελέχη φλερτάρουν με τη ΔΗΜΑΡ.
Στους Ανεξάρτητους Ελληνες η πολιτική εξαφάνιση του Πάνου Καμμένου και οι εσωκομματικοί κλυδωνισμοί ταλανίζουν το κόμμα. Η πρόσφατη αποχώρηση   35 στελεχών με ηχηρές καταγγελίες όπως   «τα περί κινηματικού χαρακτήρα απεδείχθησαν κούφιες εξαγγελίες και φρούδες ελπίδες. Έως και σήμερα εξακολουθεί να επικρατεί η παλαιοκομματική νοοτροπία και πρακτική, μεταλλάσσοντας το κίνημα σε ένα αρχηγοκεντρικό και προσωποπαγές κόμμα», εμπλέκουν για μία ακόμα φορά  στη δίνη της εσωστρέφειας. Την ίδια ώρα οι έριδες μεταξύ των βουλευτών και οι κόντρες παραμένουν στην ημερήσια διάταξη. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου