Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

ΤΑΒΕΡΝΙΑΡΗΣ ΕΚΤΕΛΕΙ ΧΡΕΗ ΓΙΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΝΟΣΟΚΟΜΟΥ



ΓΑΥΔΟΣ: Ιατρείο έχουν γιατρό δεν έχουν
Ιδιοκτήτρια ταβέρνας εκτελεί χρέη νοσοκόμου και γιατρού για τους 100 κατοίκους του νησιού
ΤΗΣ ΓΙΩΤΑΣ ΚΗΠΟΥΡΟΥ
Χωρίς γιατρό και στοιχειώδη φαρμακευτική περίθαλψη έχουν μείνει πολλά απομακρυσμένα νησιά της χώρας, με τους κατοίκους να καλούνται αρκετές φορές να παίξουν το ρόλο του γιατρού, του νοσοκόμου και του φαρμακοποιού προκειμένου να αντιμετωπίσουν τυχόν έκτακτα περιστατικά.
Στη Γαύδο, οι 100 μόνιμοι κάτοικοι παρακαλούν να μην συμβεί κάποιο ατύχημα ή να μην αρρωστήσει κανείς αφού το νησί δεν έχει γιατρό από τις 15 Αυγούστου. Στο έλεος του Θεού βρίσκεται και το Μαθράκι, το μικρότερο και νοτιότερο Διαπόντιο νησί, στο Ιόνιο  οι κάτοικοι του οποίου περιμένουν τον γιατρό εδώ και...επτά μήνες.



Στη Γαύδο οι πόρτες και τα παράθυρα του νέου, κατά τα άλλα, αγροτικού ιατρείου παραμένουν ερμητικά κλειστά από τον Δεκαπενταύγουστο, καθώς ο ειδικευόμενος γιατρός που βρισκόταν στο νησί, μετά την ολοκλήρωση της απόσπασής του από το νοσοκομείο Χανίων, επέστρεψε στο νοσηλευτικό ίδρυμα. Από τότε, τα κλειδιά του ιατρείου τα κρατά η κ. Γεωργία Κατράκη, η οποία είναι και η «υπεύθυνη» για όποιο ατύχημα συμβεί στο νησί. «Μένω στη Γαύδο μια ζωή. Δεν φανταζόμουν όμως ποτέ ότι εκτός από την ταβέρνα που έχω, θα εκτελώ και χρέη γιατρού. Να σας πω χαρακτηριστικά πως πολλές φορές αναγκάζομαι να κάνω μέχρι και ενέσεις σε κατοίκους του νησιού υπό τις  τηλεφωνικές οδηγίες του εκάστοτε εφημερεύοντος ιατρού στο Κέντρο Υγείας της Κανδάνου. Ακόμη και φάρμακα δίνω στους ηλικιωμένους που τα έχουν ανάγκη», λέει στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ η κ. Κατράκη.


Για τριτοκοσμικές καταστάσεις κάνει λόγο και ο δημοσιογράφος από τον 'Φάρο του Νότου 88,8 FM', κ. Βασίλης Τζουνάρας. «Πρόσφατα είχαμε ένα ατύχημα και ζητήσαμε βοήθεια από κάποιον Ιταλό τουρίστα, που έτυχε να είναι γιατρός και να βρίσκεται στο νησί. Έχουμε ένα ολοκαίνουργιο ιατρείο με καρέκλες από το… καφενείο. Αν χρειαστεί να μεταφέρουμε κάποιον ασθενή, τον μεταφέρουμε με κάποιο αγροτικό αυτοκίνητο. Αν συμβεί κάτι σοβαρό, θα πάμε σαν το σκυλί στο αμπέλι», τονίζει.



Μέχρι και σήμερα κανείς γιατρός δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για να καλύψει την κενή θέση στο αγροτικό ιατρείο του νησιού, παρά τις δεσμεύσεις του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη για άμεση επίλυση του προβλήματος. «Περιμένουμε από μέρα σε μέρα τον γιατρό να έρθει, ωστόσο, και πάλι πρόκειται για μια προσωρινή λύση καθώς απ' ό,τι ενημερωθήκαμε ο γιατρός θα έρθει με απόσπαση και μόνο για είκοσι ημέρες. Δεν τους αδικώ όμως τους γιατρούς που δεν έρχονται στο νησί μας. Δεν έχουν κίνητρα καθώς κόπηκαν τόσο το επίδομα αγόνου νησιού που λάμβαναν όσο και τη μοριοδότηση για την ειδικότητα λόγω παραμεθόριας περιοχής», εξηγεί στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ η  αντιδήμαρχος Γαύδου Ευαγγελία Καλλίνικου.



Στο πλευρό των κατοίκων της Γαύδου στέκεται και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών τονίζοντας ότι ο εθνικός Επανασχεδιασμός για την Ανασυγκρότηση της Υγείας πρέπει να αρχίζει και όχι να τελειώνει από τα νησιά μας, από τους «συνοριοφύλακες» της πατρίδας μας, που έχουν στα χέρια τους την ασφάλεια των συνόρων μας. Για έλλειψη ουσιαστικών κινήτρων για τους ειδικευόμενους γιατρούς κάνει λόγο και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, κ. Δημήτρης Βαρνάβας. «Σε όλα τα ακριτικά και τα μικρά νησιά μας, όχι μόνο στη Γαύδο η εικόνα είναι ίδια. Οι συνθήκες εργασίας για τους γιατρούς είναι πολύ δύσκολες και δυστυχώς η αμοιβή τους δεν επαρκεί για να καλύψουν τα στοιχειώδη. Θα πρέπει να βάλουν και από την τσέπη τους, πράγμα που δεν το επιλέγει κάποιος σε εποχές οικονομικής κρίσης», εξηγεί ο τελευταίος.



Στο...Θεό έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους και οι λιγοστοί κάτοικοι στο Μαθράκι που παραμένουν χωρίς γιατρό από τον περασμένο Μάρτιο. Όταν ηχούν οι καμπάνες στο νησί δεν πρόκειται για κάλεσμα για τη Θεία Λειτουργία αλλά για αναγγελία της άφιξης του γιατρού, ο οποίος τους επισκέπτεται μια φορά το μήνα . «Ο γιατρός έρχεται στο νησί μας μια φορά το μήνα και εφόσον το θέλει ο θεός και το επιτρέπει ο καιρός. Έχουμε κάνει αμέτρητα διαβήματα προς τους αρμοδίους και το υπουργείο Υγείας. Έρχεται ο χειμώνας και ο γιατρός είναι απαραίτητος», λέει ο κ. Βασίλης Μάστορας, μέλος της Ανεξάρτητης Κίνησης Πολιτών Μαθρακίου.



Αν τώρα κάποιος αρρωστήσει άλλη μέρα, καθήκοντα... γιατρού αναλαμβάνει ο νεότερος ηλικιακά κάτοικος του νησιού. «Χάνουμε ανθρώπους σε ένα νησί που βρίσκεται μόλις 35 ναυτικά μίλια από την Κέρκυρα. Δεν επιτρέπεται να παρέχουμε τις πρώτες βοήθειες και να δίνουμε φάρμακα σε ηλικιωμένους χωρίς να έχουμε καμμία ιατρική γνώση, αλλά πολλές φορές αναγκαζόμαστε να το κάνουμε γιατί πρόκειται για ανθρώπινες ζωές. Πρέπει η Πολιτεία να σταματήσει να μας αντιμετωπίζει ως παρείσακτους και τρίτης κατηγορίας ανθρώπους», τονίζει ο κ. Μάστορας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου