Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

To νέο «ΠΑΣΟΚ» της ΔΗΜΑΡ.




Η ισχυρή ενδεκάδα του Ευρωψηφοδελτίου της Αγ Κωνσταντίνου και οι κινήσεις Κουβέλη.

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΟΥ
Με μια δυναμική ενδεκάδα αναγνωρίσιμων προσώπων, κορυφαίων κομματικών στελεχών, αλλά και υποψηφιοτήτων που θα σηματοδοτούν ευρύτερη  πολιτική ισορροπία, στο πλαίσιο του τρίτου πόλου  της κεντροαριστεράς αναμένεται να μπει στη μάχη των ευρωεκλογών η Δημοκρατική Αριστερά- Δημοκρατική συμπαράταξη προσπαθώντας να κερδίσει τις εντυπώσεις.
Αν και επισήμως οι διαδικασίες διαμόρφωσης του ψηφοδελτίου βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, στο παρασκήνιο οι συζητήσεις με τους ενδιαφερόμενους έχουν προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό ώστε ήδη να έχει σχηματιστεί η βασική ομάδα που θα τραβήξει το εκλογικό κουπί στο μαραθώνιο που θα ακολουθήσει για μια ευπρόσωπη εκλογική παρουσία στις κάλπες της 25ης Μαίου.

Το επιτελείο της Αγ Κωνσταντίνου θεωρεί ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν και άλλες υποψηφιότητες ενώ θα ήθελαν πρόσωπα και από το εκσυγχρονιστικό στρατόπεδο με εκλογικό μηχανισμό από το ΠΑΣΟΚ όπως οι κ.κ. Ν. Χριστοδουλάκης ή Στ. Μανίκας ώστε η συμπαράταξη να πάρει ευρύτερες διαστάσεις από μια απλή σύμπραξη της ΔΗΜΑΡ με πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Επίσης θεωρείται δεδομένη η στήριξη του ψηφοδελτίου από ισχυρές περιφερειακές υποψηφιότητες όπως στη Θράκη από Μουσουλμάνο υποψήφιο.
ΠΡΙΝ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
Όλες οι επιλογές θα συζητηθούν και θα ανακοινωθούν επίσημα σε ειδική συνεδρίαση της Κ.Ε. λίγο πριν το Πάσχα. Αίσθηση πάντως προκαλεί -μετά από πολλά χρόνια-η αλλαγή στα χρώματα  και η επαναφορά στο πορτοκαλί χρώμα που είχε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν η ΕΔΗΚ του Γιώργου Μαύρου. Στόχος είναι το ευρωψηφοδέλτιο να κερδίσει τις πολιτικές εντυπώσεις από το αντίστοιχο της Ελιάς του Ευάγγελου Βενιζέλου αλλά παράλληλα και περισσότερες ψήφους καθώς σε μια τέτοια περίπτωση η Αγ Κωνσταντίνου θα έχει σαφώς το πάνω χέρι στις όποιες διαδικασίες ανοίξουν μετά τις ευρωκάλπες. Τα Παραπολιτικά σας παρουσιάζουν τα 11 πρόσωπα που αποτελέσουν την δυναμική ομάδα του Ευρωψηφοδελτίου.     
Τα πρόσωπα
Θεόδωρος Παπαθεοδώρου: Ο πρώην υφυπουργός Παιδείας, καθηγητής εγκληματολογίας στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου θεωρείται ένα από τα ισχυρά χαρτιά του ψηφοδελτίου. Με σημαντικές σπουδές στις νομικές και πολιτικές επιστήμες διατηρεί άριστες επαφές με την γαλλική κοινότητα καθώς διετέλεσε για χρόνια Διευθυντής του Κέντρου Γαλλόφωνων Νομικών Σπουδών  του Πανεπιστημίου της La Rochelle. Είναι εμπειρογνώμονας του Συμβουλίου της Ευρώπης για θέματα ευρωπαϊκών πολιτικών  στην προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού και τη λειτουργία της Δικαιοσύνης για τους ανήλικους.
Γιάννος Τσαμουργκέλης: Οικονομολόγος, πρώην τραπεζικό στέλεχος και καθηγητής διεθνών σπουδών στο πανεπιστήμιο του Αιγαίου. Από τα πλέον προβεβλημένα τηλεοπτικά πρόσωπα λόγω των οικονομικών εξελίξεων. Παλιό στέλεχος της ΠΑΣΠ και του ΠΑΣΟΚ ήρθε στο τρίτο πόλο με την οργάνωση Π80 που οραματιζόταν την αναγέννηση της κεντροαριστεράς. Όταν τα υπόλοιπα στελέχη αποχώρησαν ο ίδιος επέλεξε να συνεχίσει παρέα με τον άλλοτε διοικητή του ΟΑΕΔ Ηλία Κικίλια. 
 
Ανδρέας Παπαδόπουλος: Δημοσιογράφος, μέχρι πριν λίγες εβδομάδες υπεύθυνος του γραφείου τύπου του κόμματος, ηγετικό στέλεχος της μειοψηφίας  προοριζόταν για την βιτρίνα του ευρωψηφοδελτίου της Ελιάς. Ο αιφνιδιασμός του σταυρού άλλαξε άρδην τα δεδομένα  και τώρα προσβλέπει σε μια δυναμική παρουσία στο ευρωψηφοδέλτιο του τρίτου πόλου. Επικοινωνιακός, άφθαρτος μετριοπαθής, θα κυνηγήσει μια από τις πρώτες θέσεις με στόχο αφενός την επόμενη ημέρα για την κεντροαριστερά αφετέρου την εμπειρία της Ευρωβουλής αν ο πρώτος αποφασίσει να εκτεθεί στις εθνικές εκλογές.
Μαριλένα Κοππά: Η μέχρι πρότινος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ που διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Γιώργο Παπανδρέου έχει σπουδάσει  Νομικά στην Αθήνα και Πολιτική Επιστήμη στο Παρίσι όπου ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ Συγκριτικής Πολιτικής. Είναι Λέκτορας στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Θα ήθελε μια ακόμα θητεία πριν επιστρέψει στην Αθήνα.
Θόδωρος Μαργαρίτης: Ενας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Φώτη Κουβέλη με κομβικό ρόλο στη ηγετική ομάδα του κόμματος. Από τα πιο επικοινωνιακά πρόσωπα της Αγ Κωνσταντίνου είναι από τα δημοφιλέστερα στελέχη στις πολιτικές εκπομπές. Για πολλούς μήνες θεωρούνταν φαβορί για τη θέση του γραμματέα θα διεκδικήσει με αξιώσεις μια από τις πρώτες θέσεις.
Αντώνης Μανιτάκης: Ο πρώην Υπουργός διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου αποτελεί ένα από τα πρόσωπα τα οποία θα λάβουν ισχυρή στήριξη από την πλειοψηφία της ΔΗΜΑΡ. Η ηγετική ομάδα εκτιμά ότι επικοινωνιακά αδικήθηκε από όσα έγιναν την περίοδο της συγκυβέρνησης και θα ήθελαν να «αποκατασταθεί» κερδίζοντας μια θέση στην ευρωβουλή.
Πάνος Μπεγλίτης: Πρώην υπουργός Άμυνας και για πολλά χρόνια ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου. Ανοιξε την πόρτα της ΔΗΜΑΡ όταν κατάλαβε ότι υπό τη σημερινή ηγεσία του κόμματος δεν είχε καμία τύχη. Διπλωμάτης με καλούς εκλογικούς μηχανισμούς στην Κορινθία θέλει να δοκιμάσει την Ευρωπαική προοπτική. Το εκλογικό αποτέλεσμα θα δείξει κατά πόσο μπορεί ο τρίτος πόλος να αφομοιώσει πρόσωπα που ταυτίστηκαν με το κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ.

Γιάννης Αμοιρίδης: Ακόμη μια υποψηφιότητα πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ. Διετέλεσε για 17 μήνες διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΔΗΜΑΡ και θεωρείται ικανότατος στις διασυνδέσεις με την τοπική κοινωνία. Ικανός για μεγάλες εκπλήξεις .

Δημήτρης Χατζησωκράτης: Πρόσωπο κλειδί την περίοδο της τρικομματικής αποτελούσε τον συνδετικό κρίκο με τα άλλα κόμματα και κυρίως με το μέγαρο Μαξίμου. Στενός πολιτικός φίλος του Φώτη Κουβέλη μετά την απώλεια της βουλευτικής έδρας θέλει να κερδίσει μια θέση στην ευρωβουλή έχοντας το βλέμμα στην αυτοδιοίκηση καθώς υπό προυποθέσεις μπορεί να ορκιστεί και βουλευτής.
Γρηγόρης Ψαριανός: Ένα ακόμη ηγετικό στέλεχος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης που φλέρταρε με την Ελιά. Η υποψηφιότητα του θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από  το αν θα ισχύσει το ασυμβίβαστο. Εάν τελικά είναι υποψήφιος θα είναι δίδυμο με τον Δ. Χατζησωκράτη καθώς σε περίπτωση εκλογής θα τον αντικαστήσει στο εθνικό κοινοβούλιο.
 Θανάσης Οικονόμου: Πρώην βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ επί διακυβέρνησης Γ. Παπανδρέου. Αφθαρτο και επικοινωνιακό πρόσωπο θεωρείται μια από τις καλύτερες προσθήκες στη διεύρυνση που επιχειρεί η Αγ Κωνσταντίνου. Λίγο πριν το συνέδριο έγινε μέλος του κόμματος και αποτελεί μια ισχυρή περιφερειακή υποψηφιότητα.
                           


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου