Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Στα άκρα για μια χούφτα σταυρούς



Η «ΚΟ» των βουλευτών που επιδιώκουν την προβολή με κάθε τρόπο και πλήττουν το κύρος της βουλής.  

Μόλις δώδεκα μήνες  χρειάστηκαν  μετά  τις εκλογές,  για να αναδειχθεί μια  διακομματική  ομάδα βουλευτών  που με ομιλίες υψηλών τόνων, έντονους  διαξιφισμούς, πρωτοφανείς προκλήσεις και ακρότητες εντός και εκτός βουλής  αλλά και κάποιες φορές με επεισόδια ή δηλώσεις -που αποδοκιμάστηκαν ακόμη και από τα κόμματα τους- επεδίωξαν να «κλέψουν» με εντυπωσιακό τρόπο τα λαμπερά φώτα  των προβολέων της  δημοσιότητας. Η προσπάθεια αυτή όμως έπεσε στο κενό και γρήγορα μεταβλήθηκαν σε αρνητικούς πρωταγωνιστές κερδίζοντας απλά λίγα δευτερόλεπτα  ανούσιας προβολής στην τηλεόραση  καταβαραθρώνοντας το κύρος του κοινοβουλίου .
 Αποτελούν τον μόνιμο «πονοκέφαλο» του προεδρείου καθώς συχνά επιλέγουν να μετατρέψουν το χώρο σε θέατρο «ανεβάζοντας» την δική τους επιθεώρηση είτε σε γήπεδο μιμούμενοι την κακή εκδοχή των χούλιγκαν αδιαφορώντας προκλητικά για τις συστάσεις του προεδρεύοντα. Νέοι πολιτικοί που δεν διακρίνονται για την κοινοβουλευτική τους εμπειρία αλλά για την προσπάθεια εντυπωσιασμού σε κάθε ευκαιρία. Στις πρόσφατες εκλογές οι περισσότεροι εκλέχθηκαν χάρις στα social media και μάλλον από τα καπρίτσια του εκλογικού νόμου, αφού απέσπασαν μόλις  λίγες εκατοντάδες ψήφους.


ΟΙ ΚΥΡΙΕΣ ΤΩΝ… ΑΚΡΩΝ
Η αποχώρηση από το  προσκήνιο των ΑΝ.ΕΛ  έμπειρων στελεχών όπως ο Χρήστος Ζώης ή ο Κώστας Μαρκόπουλος άφησε  σημαντικό  κενό, σε βουλευτές όπως η Ραχήλ Μακρή  για να διεκδικήσουν μια θέση στον «ήλιο της επικοινωνίας» με κάθε τίμημα. Από πολύ νωρίς μετέφερε το κλίμα της αντιπαράθεσης  από  τα τηλεοπτικά  πρωινάδικα  στη βουλή. Η μαχητικότητα, η επικοινωνιακή δεινότητα και η εξωτερική της εμφάνιση την βοήθησαν  γρήγορα να ξεχωρίσει και αυτό  ίσως ήταν  μοιραίο λάθος. Σε μια ξέφρενη πορεία δημοσιότητας   γρήγορα έκανε την πρώτη σημαντική γκάφα. Σε συνεδρίαση, σε μια πρωτοφανή έκρηξη θυμού ήρθε σε σκληρή αντιπαράθεση με απίστευτες εκφράσεις κατά της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου της ΝΔ Σοφίας Βούλτεψη και του πατέρα της Γιάννη. Μετά την αποχώρηση και όταν  έγινε κατανοητό το ατόπημα  προσπάθησε να «μπαλώσει» τα γεγονότα. Τα πράγματα όμως πήραν  τον δρόμο τους. Οι καυγάδες με τους βουλευτές της συμπολίτευσης απέκτησαν  μόνιμο χαρακτήρα με πρόσφατη κατάληξη την κόντρα για την ενδυματολογική της εμφάνιση ,την άρνηση να αποδεχθεί το έλεγχο στην είσοδο της βουλής αλλά και τη φραστική επίθεση κατά της Φωτεινής Πιπιλή. Στην Κοζάνη οι  2394 ψηφοφόροι των ΑΝ.ΕΛ σίγουρα δεν νιώθουν πάντα περήφανοι για τις επιλογές της.
Η  Μαρία Ρεπούση καθηγήτρια  ιστορίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο  και οι επιστημονικές απόψεις  αποτελούν εδώ και μήνες ένα σημαντικό πονοκέφαλο  για την Αγ Κωνσταντίνου. Η τακτική της να αναμοχλεύει ιστορικές εκδοχές που προκαλούν την κοινωνία είτε με την καταστροφή της Σμύρνης  είτε με το χορό του Ζαλόγγου και τη γενοκτονία των Ποντίων προκαλεί τραγελαφικά συναισθήματα στην Κ.Ο. Αποτέλεσμα; Ακόμη και η ίδια  να υφίσταται  από τους συναδέλφους της πειράγματα του τύπου οι 300 του Λεωνίδα ήταν όντως τριακόσιοι ή τριακόσιοι ένας; Τα φάλτσα της κ. Ρεπούση πολλοί τα αποδίδουν σε επιστημονικό οίστρο και καθηγητική  εμμονή, δεν είναι όμως λίγοι όσοι διαβλέπουν πίσω από όλα αυτά  άγχος να μεταβληθεί σε επώνυμο κομματικό στέλεχος.  Ισως και σε ένα αδιόρατο φλέρτ με τον ΣΥΡΙΖΑ που οι κακές γλώσσες λένε πως θα είναι η επόμενη πολιτική της στέγη. Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον η άποψη των 1536 ψηφοφόρων που την έστειλαν στην βουλή για τις θέσεις  της κ. Ρεπούση.

ΟΙ.. ΑΠΟΧΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
Ο Βαγγέλης Καραγιαννίδης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη  Δράμα  και εκλεκτός μόλις  1146 ψηφοφόρων έγινε γνωστός στο πανελλήνιο μετά την δήλωση του για την έλλειψη κρατικών συνόρων που προκάλεσε ανατριχίλες ακόμη και στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ: «Να αφήσουμε κατά μέρος τα εθνικά φαντασιακά, τους εθνικούς μας εχθρούς, γιατί σε αυτόν τον κόσμο δεν υπάρχουν σύνορα. Δεν υπάρχουν εθνικά σύνορα. Υπάρχουν ταξικά σύνορα». Σταδιακά με δηλώσεις του  ζήτησε την άμεση έξοδο της χώρας από το ΝΑΤΟ, την κρατικοποίηση οργανισμών, όπως ο ΟΤΕ και τη μονομερή διαγραφή του χρέους. Θέσεις που έφεραν σε δύσκολη θέση την αξιωματική αντιπολίτευση και έκαναν «δημοφιλή» τον βουλευτή στο γραφείο τύπου του κόμματος της …Νέας Δημοκρατίας.
 Η Αφροδίτη Θεοπεφτάτου βουλευτής Κεφαλληνίας έγινε  βουλευτής χάρις τους 1288 σταυρούς  που απέσπασε. Ηταν αρκετή μια δήλωση περί επιστροφής στη δραχμή για να γίνει γνωστή:  "Τι θα πάθουμε, δηλαδή; Τι θα πάθουμε αν πληρώνουμε με δραχμές; Αυτό είναι το ζητούμενο;»  Μάλιστα έχει άποψη ότι όσο λιγότεροι σταυροί τόσο καλύτερα: "Εκτός από γυναίκα κι αριστερή, έσπασα κι άλλο ρεκόρ, είμαι η βουλευτής με τους λιγότερους σταυρούς, από τη μεταπολίτευση και έπειτα, 1.200 τόσους. Είναι συμβολικό αυτό, είναι τιμητικό για εμένα, γιατί υπήρχε μεγάλο ποσοστό ασταύρωτων ψηφοδελτίων, ήταν πολιτική η ψήφος" δηλώνει.
Μια άλλη ομάδα είναι οι βουλευτές Γιώργος Πάντζας και Ευστάθιος Παναγούλης  οι οποίοι ξεχώρισαν ο πρώτος με το πρόσφατο «Χάιλ Χίτλερ» και ο δεύτερος με τις περίφημες κρεμάλες για τους κυβερνητικούς βουλευτές. Επίσης ο Πέτρος Τατσόπουλος με την περιβόητη δήλωση για την περιποίηση της «μισής Αθήνας». Και οι τρείς έχουν ψηφισθεί από 14.700 έως 17.680  ψηφοφόρους και μπορεί να πήραν περισσότερους σταυρούς από τους προηγούμενους  σαφώς  όμως απέχουν σημαντικά από τους πρώτους της περιφέρειας όπως για παράδειγμα η Σ. Σακοράφα που πήρε 73.450 σταυρούς. 

Οι άντρες με τα μαύρα
Σε επεισοδιακές  καταστάσεις έχουν εμπλακεί ουκ ολίγες φορές και οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Ροκ-διάλογοι, απειλές κατά βουλευτών, ακόμη και απόπειρα χειροδικιών όπως στην περίπτωση του Δημάρχου Αθηναίων . Πρωταγωνιστές οι Γιώργος Ηλιόπουλος βουλευτής Μαγνησίας με 3177 σταυρούς προτίμησης, ο Κώστας Μπαρμπαρούσης βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με 5881  αλλά και οι βουλευτές Β Αθήνας  Γιώργος Γερμενής με 12006 και Ηλίας Παναγιώταρος με 11204 ψηφοδέλτια όταν συνήθως οι περισσότεροι βουλευτές της συγκεκριμένης περιφέρειας εκλέγονται με 20.000 και πλέον σταυρούς.        


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου