Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΠΑΝΤΑ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΑΛΛΟΙ

Ο βολικότερος φταίχτης 

ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΡΠΕΤΟΠΟΥΛΟΥ

Είναι θηρίο ο Κατσουράνης; Ναι. Γιατί έχει άποψη, είναι σεβαστός στα αποδυτήρια, δεν γουστάρει να χάνει, είναι ευθύς και όταν μιλάει δεν χαρίζεται.
Είναι πρόβλημα ένας τέτοιος παίκτης; Αν δεν ξέρεις να τον χρησιμοποιήσεις, σίγουρα! Δεν ήταν πάντως πρόβλημα για τον Τεν Κάτε, τον Σάντος, τον Ρεχάγκελ, κι άλλους... απίθανους που δεν κέρδισαν τίποτα. Οι κύριοι αυτοί δεν είχαν κανένα πρόβλημα και με τον Καραγκούνη που παίζει στην Πρέμιερ Λιγκ, αλλά δεν έκανε στον Φερέιρα.



Για να καταλάβει κανείς γιατί ο Παναθηναϊκός έδιωξε τον Κώστα Κατσουράνη, ας σκεφτεί το εξής απλό: ας πούμε πως βρίσκονταν ο Αλαφούζος, ο Φερέιρα, ο Ελευθεράκης, ο Κωνσταντίνου και ο Παναγόπουλος και συζητούσαν το γιατί ο ΠΑΟ δεν ξεκίνησε καλά. Υπάρχει περίπτωση να πει ο Αλαφούζος «φταίω εγώ που δεν έχω βρει τα χρήματα που η ομάδα χρειάζεται και που δεν έχω κανένα να στηρίξει σοβαρά το εγχείρημα της "Παναθηναϊκής Συμμαχίας"»; Μου φαίνεται απίθανο. Υπάρχει περίπτωση να πει ο Φερέιρα «συγγνώμη, τα έχω κάνει θάλασσα, για δεύτερη χρονιά έχω φτιάξει μια ομάδα χωρίς κυνηγούς και φέτος δεν υπάρχει κι ο Λέτο να μας σώσει»; Ούτε αυτό το πιστεύω. Μπορεί κάποιος άλλος να αναλάβει κάποιου τύπου ευθύνη ή κάποια πρωτοβουλία λέγοντας «ξέρω τι έγινε και πώς θα αλλάξουν τα πράγματα»; Αποκλείεται. Τι μπορεί να κάνουν όλοι αυτοί αντί να κοιτάξουν στον καθρέφτη για να δουν ποιος φταίει; Να συμφωνήσουν ότι φταίει κάποιος άλλος! Δεν υπάρχει πιο βολικός στον ρόλο του φταίχτη από τον Κατσουράνη.

Πορεία
Για σκεφτείτε το λίγο. Η πορεία του στον Παναθηναϊκό είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι ο τελευταίος προπονητής της ομάδας ήταν ο Τεν Κάτε και ο τελευταίος πρόεδρος ο Νίκος Πατέρας. Με τον Τεν Κάτε ο Κατσουράνης έδωσε ένα πρωτάθλημα στον Παναθηναϊκό, δίνοντας ένα σωρό βαθμούς στον πρώτο γύρο της χρονιάς του νταμπλ. Μετά τη φυγή του Ολλανδού ο Κατσουράνης άρχισε να γίνεται πρόβλημα, ακριβώς όπως ο Σπυρόπουλος, ο Καντέ, ο Μαρίνος, ο Καραγκούνης, ο Πετρόπουλος, ο Τζόρβας, ο Νίνης κι άλλοι κι άλλοι. Μετά την αποχώρηση του Πατέρα αρχίσαμε και να διαβάζουμε για τις εντός των αποδυτηρίων πρωτοβουλίες του, τους καβγάδες του, τις νουθεσίες του στους μικρότερους και στους ξένους κ.λπ. Στον ΠΑΟ σήμερα υπάρχουν ένας προπονητής που δεν ξέρει να τον χρησιμοποιήσει (όπως ο προηγούμενος που τον είχε ηγέτη και σκόρερ) και υπάρχει φυσικά και ένας πρόεδρος που ανάγοντας ως τρόπο διοίκησης το πώς θα πείσουμε τον κόσμο να βοηθήσει, έχει ελάχιστη παραγοντική βαρύτητα. Θα ήταν πρόβλημα ο Κατσουράνης αν ο ΠΑΟ είχε προπονητή τον Τεν Κάτε και πρόεδρο τον Πατέρα; Ναι, για όσους δεν καταλαβαίνουν τις ικανότητές του ή περιμένουν να ξαναδούν τον Μάτος (που είναι πάλι τραυματίας ο καψερός) ή τον Σιμάο (που στην Κίνα και μόνο βρήκε μεροκάματο κι αυτό χάρη στον Τεν Κάτε).

Απόλυση
Δεν αποκλείεται η απόλυση του Κατσουράνη να κάνει κάποιου είδους καλό στον ΠΑΟ -δεν αποκλείεται δηλαδή οι ποδοσφαιριστές της ομάδας να υπερβάλουν εαυτούς για να ικανοποιήσουν τον πρόεδρο και τον προπονητή. Αυτό όμως, χωρίς να είναι λάθος, είναι κοντόφθαλμο και δεν ταιριάζει καθόλου στον ΠΑΟ. Αν πιέζεις με τέτοια κολπάκια τους ποδοσφαιριστές μπορεί να κερδίσεις προσωρινά την προσοχή τους (αν το πετύχεις), αλλά δεν θα κερδίσεις ποτέ τον σεβασμό τους. Θα έχεις απλώς κάποιους υπερστρεσαρισμένους υπάλληλους που θα ψάχνουν την επόμενη δουλειά τους στα μουλωχτά: αν ο Αλαφούζος δεν το πιστεύει, ας ρωτήσει τον Τζίγκερ. Η ας διαβάσει το βιβλίο του Νικοπολίδη, για να δει πώς οι ποδοσφαιριστές αντιμετωπίζουν τέτοιες συμπεριφορές παραγόντων.

Ιστορία
Δεν υπάρχει τίποτα πρωτότυπο στην ιστορία του Κατσουράνη όπως δεν υπήρχε και τίποτα σε εκείνη του Καραγκούνη. Το κακό για τον ΠΑΟ είναι ότι παραμένει κυρίαρχη λογική αυτή η λογική που εδώ και δεκαπέντε χρόνια τον μίκρυνε. Οι παίκτες αντιμετωπίζονται σαν υπαλληλάκια, οι παράγοντες είναι ικανοί για το οτιδήποτε αρκεί να καλύψουν τις δικές τους αδυναμίες, οι οπαδοί διχάζονται και τσακώνονται μπροστά στα απλούστατα. Υπάρχουν π.χ. άνθρωποι που χάρηκαν που έφυγε ο «Κάρα» -οι ίδιοι θα χαρούν και για τη φυγή του Κατσουράνη. Μπορεί και να γίνουν μέλη της «Συμμαχίας». Αλλά είναι ελάχιστοι -είναι περίπου όσοι ήταν στο γήπεδο, όταν 50 χιλιάδες πικραμένοι άνθρωποι έκαναν το συλλαλητήριο. Ο Αλαφούζος νομίζει ότι θα στηριχθεί από αυτούς και δεν βλέπει ότι έχασε ήδη τους άλλους που ένιωθαν τότε προδομένοι…

Ψάχνει
Ο Κατσουράνης στοχοποιήθηκε από δημοσιογράφους, λοιδορούνταν από διάφορους νοσταλγούς, ενοχλούσε και γιατί είχε ένα μεγάλο συμβόλαιο. Ο ΠΑΟ από εδώ και πέρα ψάχνει παίκτες που να παίρνουν λίγα, να μην έχουν προσωπικότητα και να είναι του Φερέιρα. Τώρα ποιος θα θέλει να δει μια τέτοια ομάδα, μη με ρωτάτε…
ΑΠΟ ΤΗΝ SPORTDAY

1 σχόλιο:

  1. Είναι εκπληκτικό πόσο σωστά περιγράφει την κατάσταση ο Αντώνης και δεν ισχύει μόνο για τον Παναθηναικό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή