Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

H ΠΟΡΤΟΓΑΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Το ελληνικό ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) συρρικνώθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2010 κατά 6,6% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό και 1,4% σε τριμηνιαία βάση, σύμφωνα με τη Eurostat.

Οι πρόχειροι υπολογισμοί μας δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία θα πρέπει να συρρικνώθηκε κατά 5% περίπου το 2010 από 4% που ήταν η αρχική πρόβλεψη του μνημονίου τον περασμένο Μάιο, υπερακοντίζοντας κατά πολύ τις προβλέψεις των αρμόδιων τμημάτων των ελληνικών και μερικών ξένων τραπεζών.

Αν μάλιστα οι τριμηνιαίες μεταβολές του ΑΕΠ για το 2009 που διαβάσαμε σε ξένη ιστοσελίδα είναι σωστές, η ύφεση ήταν ακόμη μεγαλύτερη το 2009 απ’ αυτήν που γνωρίζαμε μέχρι πρότινος.
Όμως, υποψιαζόμαστε ότι η μεγάλη αρνητική μεταβολή του ΑΕΠ το 4ο τρίμηνο του 2010, όπως και το 3ο, οφείλεται εν μέρει στην αναμόρφωση της σειράς των στατιστικών στοιχείων.
Ωστόσο, κανείς δεν θα βρεθεί να τα αμφισβητήσει, γιατί τώρα όλα γίνονται στο όνομα της διαφάνειας που επιβάλλει η τρόικα, ενώ προηγουμένως γίνονταν στο όνομα της δημιουργικής λογιστικής.
Πάντως, η τάση είναι δυστυχώς η αναμενόμενη, δηλαδή πτωτική, επιβεβαιώνοντας ότι μαζί με τους ανθρώπους δυστυχούν κι οι αριθμοί.
Από την άλλη πλευρά, κάποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι υπάρχει κάτι θετικό.
Η χαμηλή βάση του ΑΕΠ το 2ο εξάμηνο του 2010, σε συνδυασμό με τις ενδείξεις για περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών και ανάκαμψη του τουρισμού στον απόηχο των γεγονότων στην Αίγυπτο και στη Λιβύη, και η ταχύτερη ανάπτυξη της οικονομίας της ευρωζώνης αυξάνουν τις πιθανότητες σταθεροποίησης της οικονομίας το 4ο τρίμηνο του 2011.



Όμως, η σταθεροποίηση των αριθμών δεν σημαίνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα συνεχίσουν να δυστυχούν.



Ακόμη κι αν οι προβλέψεις της κυβέρνησης και της τρόικας για ύφεση 3% το 2011 αποδειχτούν σωστές, η ελληνική οικονομία θα έχει συρρικνωθεί κατά 10% και άνω την τριετία 2009 - 2011, υποβαθμίζοντας το βιοτικό επίπεδο του ελληνικού λαού στο σημείο όπου βρισκόταν αρκετά χρόνια πριν.



Όλα δείχνουν λοιπόν ότι δεν θα δικαιωθούν οι αισιόδοξοι, που προέβλεπαν πέρυσι το καλοκαίρι ότι θα έπρεπε να έρθει το 2015 για να επιστρέψει το κατά κεφαλήν εισόδημα της χώρας στα επίπεδα του 2008.



Αντίθετα, όλα δείχνουν ότι θα δικαιωθούν οι απαισιόδοξοι και το μόνο που απομένει να δούμε είναι αν θα έχουν δίκιο οι πιο μετριοπαθείς ή οι υπεραπαισιόδοξοι, που μιλάνε για επιστροφή στη δεκαετία του 1990 και πιο πίσω.



Ο κίνδυνος να μετατραπεί η Ελλάδα σε μια νέα Πορτογαλία, της οποίας η οικονομία θα αναπτύσσεται με ισχνούς ρυθμούς για μεγάλο χρονικό διάστημα στο μέλλον, παρά κάποιες αναλαμπές, είναι υπαρκτός.



Μερικοί, μάλιστα, στην αγορά το θεωρούν σίγουρο και περιμένουν να δουν τα επόμενα χρόνια σκηνές ανάλογες εκείνων που βλέπει κανείς στα καφενεία και στους δρόμους της Λισαβόνας.



Ο λόγος είναι ότι δεν βλέπουν πρωτοβουλίες και πολιτικές που θα μπορούσαν να αλλάξουν την κατάσταση ριζικά προς το καλύτερο τα επόμενα χρόνια.



Από την άλλη πλευρά, πολύ πιο αισιόδοξοι εμφανίζονται οι άνθρωποι της τρόικας, ισχυριζόμενοι ότι έχουν δει ξανά το ίδιο έργο.



Δεν είναι τυχαίο ότι ο επικεφαλής ελεγκτής του ΔΝΤ στη χώρα μας, κ. Πολ Τόμσεν, εκφράζει σε συνομιλητές του, όταν θίγουν το θέμα, την πίστη του ότι η ελληνική οικονομία θα μπορέσει να γυρίσει, επικαλούμενος την εμπειρία του από άλλες χώρες.



Ο χρόνος θα δείξει ποια πλευρά έχει δίκιο.



Όμως, ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος εκείνων που πιστεύουν ότι η Ελλάδα δεν θα γίνει Πορτογαλία όσο η ανάπτυξη παραμένει απόρροια και όχι στόχος των οικονομικών πολιτικών.

ΑΠΟ ΤΟ ΕURO2DAY.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου