Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Ιnvest in Greece χωρίς.. πτυχία



Ρεπορτάζ: Γ. Μανουσακάκης

Σοβαρό πρόβλημα με τα κριτήρια του διορισμού του φαίνεται πως έχει ο πρόεδρος του περίφημου οργανισμού «Επενδύστε στην Ελλάδα» κ. Αρης Συγγρός. Όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες ο κ. Συγγρός που διορίστηκε στην επίμαχη θέση υπό υπουργίας Χάρη Παμπούκη δεν διαθέτει τους κατάλληλους πανεπιστημιακούς τίτλους που προβλέπει η προκήρυξη διαγωνισμού για την κατάληψη της θέσης, γεγονός που έχει προβληματίσει την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.
Σύμφωνα με την προκήρυξη του INVEST IN GREECE που έγινε με την διαδικασία του open gov που εφάρμοσε στην χώρα ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου το άτομο που έπρεπε να καταλάβει την συγκεκριμένη θέση θα πρέπει μεταξύ άλλων να διαθέτει πανεπιστημιακό δίπλωμα της ημεδαπής ή αλλοδαπής και επιπλέον να μην έχει άμεση ή έμμεση συμμετοχή ή άλλη ενεργή επαγγελματική σχέση με φορείς υλοποίησης στρατηγικών ή άλλων επενδύσεων που να δημιουργούν σύγκρουση συμφερόντων με την ιδιότητα του προέδρου της εταιρίας «Επενδύστε στην Ελλάδα». Ωστόσο τα πράγματα δεν δείχνουν ότι ο κ. Συγγρός πληροί τα κριτήρια.

Ειδικότερα το θέμα ξεκίνησε πριν τρεις μήνες περίπου όταν ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιντζής έλαβε καταγγελία σχετικά με τα γνωστικά προσόντα του κ. Συγγρού αλλά και την επαγγελματική του σταδιοδρομία. Και εδώ πρέπει να τονιστεί ότι ο κ. Συγγρός πριν καταλήξει στο ελληνικό δημόσιο έχει εργαστεί στην SIEMENS, στον «Αθήνα 2004» για τις ανάγκες των ολυμπιακών αγώνων και στην οργάνωση «Διεθνής Διαφάνεια» με την οποία τώρα έχει σχέση το άλλοτε στέλεχος του «Αθήνα 2004» Κωστας Μπακούρης.
Ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης από την στιγμή που έλαβε την καταγγελία ανέλαβε να την εξετάσει. Γι αυτό το λόγο έστειλε σχετική επιστολή στον κ. Συγγρό στις 22 Φεβρουαρίου 2013 με την οποία του ζητούσε να του αναφέρει και να του πιστοποιήσει τους πανεπιστημιακούς του τίτλους με βάσει την προκήρυξη του διαγωνισμού και τον διορισμό του στις 18 Ιανουαρίου 2011.
Απάντηση στην επιστολή του ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης έλαβε ένα μήνα αργότερα και συγκεκριμένα στις 21 Μαρτίου 2013. Εκεί ο κ. Συγγρός, στην δισέλιδη απάντηση του, αναφέρει ότι η θέση που καταλαμβάνει δεν υπόκειται στον νόμο περί προσλήψεων του Δημοσίου καθώς καταλαμβάνει κυβερνητική θέση. Επιπλέον καταλήγει επισημαίνοντας ότι τα όσα αναφέρονται εις βάρος του είναι συκοφαντικά και κακόβουλα. Ωστόσο για την «ταμπακιέρα» δεν κάνει καμία αναφορά και αναφέρει τίποτα για τους τίτλους σπουδών του.
Η αλήθεια είναι ότι στο βιογραφικό του στην επίσημη σελίδα του  INVEST IN GREECE ο κ. Συγγρός σε ότι αφορά τις σπουδές του αναφέρει «Σπουδές σε Οικονομικά και Διοίκηση Επιχειρήσεων στη Γερμανία» και τίποτα άλλο πέραν ότι είναι γνώστης Αγγλικών και Γερμανικών.
Με βάση αυτά τα δεδομένα και επειδή η ανεξάρτητη αρχή του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης δεν είναι εκτελεστικός θεσμός αλλά ελεγκτικός έστειλε επιστολή στον πολιτικό προϊστάμενο του κ. Συγγρού που είναι ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζιδάκης. Ειδικότερα η επιστολή εστάλη στις 3-4-2013 και αναφέρει προς τον κ. Χατζιδάκη τα ευρήματα της έρευνας και τον ενημερώνει πλήρως για το όλο θέμα. Μάλιστα στην επιστολή του ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης προς τον υπουργό Ανάπτυξης του επισημαίνει ότι «τέτοια φαινόμενα δεν υπηρετούν την αρχή της διαφάνειας».
Σε ότι αφορά την επαγγελματική σταδιοδρομία του κ. Συγγρού το βιογραφικό του μιλάει… από μόνο του:
«Εργάστηκε στη SIEMENS την περίοδο 1987-1999 κατά τη διάρκεια της οποίας τοποθετήθηκε σε διευθυντικές θέσεις σε διάφορες χώρες του κόσμου (Ελλάδα, Γερμανία, Ουγγαρία, Βιετνάμ). Υπήρξε αντιπρόσωπος της εταιρείας στο Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βιομηχανικών Προϊόντων από το 1991 έως το 1995. Ως εξειδικευμένος εμπειρογνώμονας της Κεντρικής Υπηρεσίας Οργάνωσης και Συμβούλων της SIEMENS ανέλαβε την επίλυση προβλημάτων σε πολλά καίρια projects της εταιρείας σε διάφορες χώρες (Πορτογαλία, Σουηδία, κ.ά). Ανέλαβε Διευθυντής Οργάνωσης της πρώτης θυγατρικής εταιρείας στην Ανατολική Ευρώπη (Ουγγαρία) με αντικείμενο την εισαγωγή συστημάτων διοίκησης και ελέγχου διαδικασιών σύμφωνα με τα πρότυπα της μητρικής εταιρείας. Επίσης διετέλεσε Γενικός Διευθυντής του τομέα τηλεπικοινωνιών της εταιρείας στο Βιετνάμ.
Από το 2000 έως το 2003 δραστηριοποιήθηκε ως Σύμβουλος Διοίκησης σε θέματα στρατηγικής και επικοινωνίας με ειδικότητα την ανάλυση και επίλυση προβλημάτων και κρίσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Από το 2003 έως το 2005 διετέλεσε Διευθυντής Λειτουργικού Σχεδιασμού στην ΟΕΟΑ «Αθήνα 2004» με αντικείμενο το σχεδιασμό της επιχειρησιακής λειτουργίας του Διεθνούς Τηλεπικοινωνιακού Κέντρου, του οποίου ανέλαβε και τη διοίκηση κατά τη διάρκεια των Αγώνων.
Από το 2005 ως Διευθυντής της παγκόσμιας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς» (Transparency International-Greece) συνέβαλε στην ανάδειξη της ως μία από τις πιο δραστήριες ΜΚΟ με σημαντικές θεσμικές παρεμβάσεις διεθνώς. Διατηρεί ενεργό παρουσία σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και σήμερα είναι μέλος της ευρείας συντονιστικής επιτροπής της «Καμπάνια των ΜΚΟ για το Σύνταγμα». Ως εμπειρογνώμονας σε θέματα διαφάνειας έχει συνεργασθεί και με το Υπουργείο Εξωτερικών και άλλες Ομοσπονδιακές και Πολιτειακές Αρχές των ΗΠΑ για την καταπολέμηση της διαφθοράς, και διετέλεσε εκπρόσωπος του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (Παράρτημα Ελλάδος) στην Επιτροπή Διαφάνειας του ΔΕΕ στο Παρίσι.»
Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι ο διορισμός του Συγγρού στην επίμαχη θέση επί ΠΑΣΟΚ είχε προκαλέσει πολιτικό θέμα κυρίως λόγω της θητείας του στην SIEMENS αλλά και για τις σχέσεις του με την Νέα Δημοκρατία αφού υπήρξε μέλλον της ΟΝΝΕΔ. Τότε, στις 30 Μαρτίου 2011, είχε κατατεθεί σχετική ερώτηση στη Βουλή  από δέκα βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.  
Στην επερώτηση αναφέρουν ότι ο κ. Συγγρός, ο εκτελεστικός πρόεδρος της εταιρείας, ως εμπειρογνώμονας και σύμβουλος της Siemens AG (μητρική) από το 1995 έως το 2000, ανέλαβε την επίλυση σοβαρών προβλημάτων της εταιρείας σε μεγάλα projects με διάφορες χώρες και ρωτούν εάν μεταξύ των χωρών αυτών συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα, δεδομένου ότι το ίδιο χρονικό διάστημα υπογράφηκαν οι προγραμματικές συμβάσεις της Siemens με τον ΟΤΕ, τον ΟΣΕ κλπ. Τέλος οι δέκα βουλευτές μεταξύ των 12 ερωτημάτων που απευθύνουν στο τότε υπουργό Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκη, είναι επίσης εάν έχει καταρτισθεί ο προγραμματισμός δράσης της εταιρείας αυτής κι ειδικότερα αν έκανε έρευνα αγοράς και διαπραγματεύσεις για ενδεχόμενες επενδύσεις της Siemens στην Ελλάδα.
 ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου