Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

ΝΕW YORK TIMES: ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

''Η Ελλάδα δεν έχει ξεφύγει ακόμη τον κίνδυνο, αλλά είναι σε ένα αξιόπιστο μονοπάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα ξανά στο φως του ήλιου.

Αν και η οικονομία θα βιώσει ένα φριχτό 2013, το επόμενο έτος θα είναι καλύτερο. Αλλά οι προοπτικές είναι εύθραυστες: θα μπορούσε να ξεσπάσει ξανά πολιτική κρίση, η φοροδιαφυγή είναι ευρεία και υπάρχει και το ρίσκο των εξωτερικών σοκ.

Η κυβέρνηση συνασπισμού του Αν. Σαμαρά έχει κρατηθεί απροσδόκητα καλά από τον περασμένο Ιούνιο που ανέλαβε την εξουσία, μετά από μια περίοδο πολιτικού χάους, παρά το ότι επέβαλε μη δημοφιλή μέτρα λιτότητας


Στις δημοσκοπήσεις, η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «στήθος με στήθος», ωστόσο ο Αν. Σαμαράς δεν έχει πληγεί από υποχώρηση της στήριξης προς το πρόσωπό του, όπως συνέβη στην περίπτωση του Mariano Rajoy στην Ισπανία και του Francois Hollande στη Γαλλία.

Κυρίως εξαιτίας της αποτελεσματικής κυβέρνησης του Αν. Σαμαρά, η τρόικα έδωσε τα εύσημα στην Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα στην τελευταία της έκθεση προόδου. Περισσότερα κεφάλαια διάσωσης θα διανεμηθούν.

Το τραύμα του περασμένου έτους, όταν φαινόταν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να εγκαταλείψει το ευρώ, και η συνεχιζόμενη λιτότητα, θα προκαλέσει συρρίκνωση της οικονομίας κατά περαιτέρω 5% φέτος, με το συνολικό ποσοστό συρρίκνωσης να διαμορφώνεται σε 25% ενώ η ανεργία θα ανέλθει πιθανότατα στο 30%.

Αυτά είναι ζοφερά στοιχεία. Αλλά η Αθήνα φαίνεται τώρα ότι είναι εντός τροχιάς για την επίτευξη «πρωτογενούς ισοζυγίου» φέτος. Με άλλα λόγια, δεν θα έχει έλλειμμα προϋπολογισμού πριν από την πληρωμή των τόκων, κάτι που σημαίνει ότι πιθανώς δεν θα πρέπει να εφαρμόσει έναν ακόμη γύρο λιτότητας τον επόμενο χρόνο, επομένως η οικονομία δεν θα έχει να αντιμετωπίσει αυτό το εμπόδιο.

Εν τω μεταξύ, περίπου 50 δισ. ευρώ είναι διαθέσιμα για την ανακεφαλαιοποίηση των βιώσιμων τραπεζών και το κλείσιμο των μη βιώσιμων. Τα λεφτά αυτά έχουν στόχο να καλύψουν μια τρύπα που άφησαν οι υψηλές ζημιές που άφησαν πίσω τους οι συμμετοχές σε κρατικά ομόλογα και η χιονοστιβάδα των bad loans στον ιδιωτικό κλάδο.
Είναι τραγικό ότι αυτή η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί από την έναρξη της κρίσης, καθώς το ζόμπι-τραπεζικό σύστημα έχει επιδεινώσει την ύφεση. Ακόμη κι έτσι, κάλιο αργά παρά ποτέ.

Είναι τρομερό το ότι αυτό δεν γινόταν νωρίτερα. Η αποτυχία της κυβέρνησης να πληρώσει τις υποχρεώσεις της έχει καταστρέψει πολλές επιχειρήσεις. Αλλά ξανά, εάν τα λεφτά διανεμηθούν αμέσως, ο ιδιωτικός κλάδος θα πάρει ανάσα».

Ακόμη, η προσπάθεια να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα μέσω χαμηλότερου μισθολογικού κόστους, αποδίδει τελικά καρπούς. Αυτό είναι πιο ορατό στον τουρισμό, ο οποίος αντιστοιχεί στο 17% του ΑΕΠ. Τα έσοδα αναμένεται να αυξηθούν 9%-10% φέτος, σύμφωνα με τον κλάδο.

Εάν η Αθήνα μπορέσει να διατηρήσει αυτή την πορεία, υπάρχει μια καλή περίπτωση η ευρωζώνη να συμφωνήσει να ελαφρύνει περαιτέρω το φορτίο χρέους της χώρας, το οποίο ανέρχεται στο 160% του ΑΕΠ, μειώνοντας τα επιτόκια και παρατείνοντας την αποπληρωμή των επίσημων δανείων. Αυτό αναφέρθηκε ρητά στην τελευταία έκθεση της τρόικας. Η ανακούφιση χρέους θα επιτρέψει στην Αθήνα να αποφύγει περαιτέρω δημοσιονομική σύσφιξη.

Όμως η πολιτική κατάσταση παραμένει εύθραυστη. Ακόμη κι αν η κυβέρνηση συνασπισμού παραμείνει ενωμένη, οι εκλογές πιθανότατα θα λάβουν χώρα στις αρχές 2015 το αργότερο, και αυτό διότι η Ελλάδα πρέπει να εκλέξει νέο πρόεδρο, και εάν η Βουλή δεν μπορεί να συμφωνήσει σε έναν υποψήφιο –το οποίο φαίνεται πιθανό- θα συγκληθούν γενικές εκλογές.

Αρκετοί παρατηρητές θεωρούν ότι ο Αν. Σαμαράς μπορεί να προκηρύξει εκλογές ακόμη νωρίτερα, ιδιαίτερα εάν νομίζει ότι θα τις κερδίσει. Όμως ένα τέτοιο στοίχημα θα μπορούσε να αποτύχει. Εν τω μεταξύ, μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα τριβή με την τρόικα και υποχώρηση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης.

Ενώ η Αθήνα πετυχαίνει τους στόχους για το έλλειμμα, αυτό είναι διότι οι δαπάνες είναι χαμηλότερα του στόχου. Και τα έσοδα είναι επίσης χαμηλότερα του στόχου, μια συνέπεια της συνεχιζόμενης αποτυχίας να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για πολλούς λόγους, και κατά κύριο λόγο διότι έτσι οι φόροι στους έντιμους πολίτες δεν θα χρειαστεί να αυξηθούν περαιτέρω.

Γενικότερα ο Αν. Σαμαράς δεν φαίνεται να κάνει πολλά για να αντιμετωπίσει τις ολιγοπωλιακές πρακτικές, ίσως διότι το κόμμα του είναι στενά συνδεδεμένο με μερικούς από τους ολιγάρχες της χώρες. Η τρόικα θα πρέπει να καταστήσει σαφές ότι η απελευθέρωση των αγορών είναι απαραίτητη για την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας και ότι η πρόοδος σε αυτό το μέτωπο θα είναι βασικός παράγοντας στο να καθοριστεί εάν θα παρασχεθεί περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους.

Τέλος υπάρχει και το ρίσκο των εξωτερικών σοκ. Η Αθήνα έχει μέχρι στιγμής αποφύγει σε μεγάλο βαθμό τις επιπτώσεις από την Κύπρο, αφότου τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα θα προστατευθούν από το κούρεμα καταθέσεων στη Λευκωσία. Ακόμη κι έτσι, το εμπόριο με την Κύπρο θα υποχωρήσει κατακόρυφα και η εμπιστοσύνη των Ελλήνων καταθετών έχει κλονιστεί κάπως.

Ο πραγματικός κίνδυνος θα είναι εάν η κυπριακή κρίση επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθμό που η Λευκωσία εγκαταλείψει το ευρώ. Η μετάδοση στην Ελλάδα θα είναι δύσκολο να αποδεχθεί.

Οι προοπτικές για την Ελλάδα μοιάζουν πολύ καλύτερες από ό,τι ήταν εδώ και χρόνια. Η χώρα πιθανώς θα τα καταφέρει.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου