Σάββατο 20 Απριλίου 2013

ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΓΗΠΕΔΑ;

Κίνδυνος να κλείσουν 500 γήπεδα στην Αττική που δεν πληρούν τις προδιαγραφές αν δεν βρεθεί λύση σε 2 μήνες.

Του Γιάννη Αργυρού

To μείζον ζήτημα της ασφάλειας όλων των γηπέδων επαγγελματικών και ερασιτεχνικών στην Αττική ήρθε στο προσκήνιο με δραματικό τρόπο μετά το τραγικό περιστατικό του θανάτου  ενός  8χρονου παιδιού  σε γήπεδο 5Χ5 στην Ηλιούπολη την περασμένη εβδομάδα.
Το συγκεκριμένο γήπεδο είναι μέρος του  4ου δημοτικού Αθλητικού κέντρου που αριθμεί 3  γήπεδα με πλαστικό χλοοτάπητα που παραχωρήθηκαν στις 19- 2-2013 όπως αποκαλύπτουν σήμερα τα Παραπολιτικά  με διετές συμβόλαιο σε τέσσερις τοπικές ομάδες από τον Δήμο Ηλιούπολης. Πρόκειται για τον Γυμναστικό σύλλογο Ηλιούπολης, τον Χαραυγιακό, τον Α.Ο.  Φωστήρα και τον Α.Ο. Διάνα.

Σύμφωνα με την αποκεντρωμένη περιφέρεια Αττικής το γήπεδο αυτό ουδέποτε είχε ζητηθεί να ελεγχθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου. Μάλιστα ο Δήμος το είχε παραχωρήσει τις τοπικές ομάδες καθώς δεν μπορούσε ουσιαστικά να το συντηρήσει. Ετσι προτίμησε να εξυπηρετούνται οι δημότες του από κοινού με τους αθλητές  των παραχωρησιούχων όπως αναγράφεται στο συμφωνητικό με τους συλλόγους.
 Το ετήσιο  αντάλλαγμα της συμφωνίας ήταν 4000 ευρώ ενώ παράλληλα είχαν μπει όροι ότι οι ενοικιαστές  θα πρέπει να φροντίζουν από κοινού για την συντήρηση και την καθαριότητα του χώρου. Μάλιστα στο συγκεκριμένο γήπεδο την ώρα του ατυχήματος δεν υπήρχε όπως προβλέπεται ούτε γιατρός, ούτε νοσηλεύτρια.Τελικά το γήπεδο σφραγίσθηκε από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες μετά και από παρέμβαση του αθλητικού εισαγγελέα.
Αναπάντητα ερωτήματα
Ένα άλλο ζήτημα που προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον σε όσους αθλούνται στα εκατοντάδες διάσπαρτα σε όλη την Αττική γήπεδα είναι ποιος φέρει την ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος όπως στο τραγικό περιστατικό με τον οχτάχρονο.
Σύμφωνα πάντα  με τους όρους του συμφωνητικού οι σύλλογοι που ενοικίασαν τα γήπεδα έχουν την αποκλειστική ευθύνη όπως και την υποχρέωση αποζημίωσης  σε περίπτωση ατυχήματος ωστόσο άνθρωποι που γνωρίζουν καλά το υφιστάμενο πλαίσιο αμφιβάλουν εάν αρκεί μόνο αυτό, για να το κάνουν.
Το περιστατικό έχει προκαλέσει  έντονη ανησυχία στους εμπλεκόμενους φορείς καθώς από τα 300 γήπεδα που αθλούνται εκατοντάδες χιλιάδες παιδιών, ελάχιστα έχουν ελεγχθεί και έχουν πάρει άδειες από τις υπηρεσίες της περιφέρειας. Ουσιαστικά άδεια διαθέτουν μόνο τα μεγάλα γήπεδα της Super league και από αυτά  πολλά με επιφυλάξεις.
Το πρόβλημα εστιάζεται στο γεγονός πως η αποκεντρωμένη περιφέρεια διαθέτει μόνο 7 μηχανικούς για να ελέγξει και επανελέγξει  τα εκατοντάδες  γήπεδα που διεξάγονται  οι αγώνες. Αραγε μπορεί με αυτό το δυναμικό οι αρμόδιες υπηρεσίες να ανταποκριθούν στο έργο τους χωρίς την βοήθεια της αιρετής περιφέρειας που διαθέτει 200 και πλέον μηχανικούς;
Σύμφωνα με τους γνωρίζοντες η κατάσταση αυτή βαίνει αδιέξοδη. Τους επόμενους δύο μήνες   θεωρείται αδύνατο να πραγματοποιηθούν όλοι οι έλεγχοι από μηχανικό, πυροσβέστη και γιατρό ώστε να ξεκινήσουν εγκαίρως τα τοπικά και ερασιτεχνικά πρωταθλήματα όπως και τα προγράμματα εκγύμνασης των συλλόγων. Ο γενικός γραμματέας της αποκεντρωμένης περιφέρειας Δημήτρης Καλογερόπουλος  οποίος μόλις  προχθές επισκέφθηκε τον αρμόδιο εισαγγελέα για την υπόθεση των ελέγχων προηγούμενων ετών  δηλώνει στα Παραπολιτικά πως «θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα αθλητικό όσο και κοινωνικό καθώς εάν δεν πραγματοποιηθούν οι προβλεπόμενοι έλεγχοι τότε σταδιακά θα σφραγισθούν όλα τα γήπεδα που δεν έχουν άδειες και δεν θα λειτουργεί κανένα χωρίς εξαίρεση».
Ο κ. Καλογερόπουλος σε μια κραυγή αγωνίας για την  διαμορφούμενη κατάσταση τονίζει ακόμη πως η πολιτεία πρέπει να πάρει τις αποφάσεις της σύντομα και να παροτρύνει τις περιφέρειες να συνεργαστούν ώστε να κλείσει το ζήτημα. Διαφορετικά όπως επισημαίνει είναι «αδύνατον να λειτουργούν 500 γήπεδα στην Αττική εάν προσθέσει κάποιος και τους χώρους άθλησης στις παιδικές χαρές που δεν πληρούν τις προδιαγραφές και είναι χωρίς άδεια. Θα κλείσουν όλοι», προσθέτει. Απόψεις με τις οποίες ταυτίζεται και ο αθλητικός Εισαγγελέας που βλέπει την κατάσταση να επιδεινώνεται μέρα με την ημέρα.Μοναδική λύση σύμφωνα με το γενικό γραμματέα της αποκεντρωμένης περιφέρειας οποίος έχει ήδη ξεκινήσει να ενημερώνει δημάρχους και φορείς της αυτοδιοίκησης είναι να "αλλάξει ο νόμος και να βρεθεί προσωπικό, σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει όσα γήπεδα έχει κατασκευάσει το κράτος με δημόσιους διαγωνισμούς να δοθούν άδειες από  τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού που διαθέτει και τους φακέλους. Αντίστοιχα οι δήμοι και πολεοδομίες τους να εξετάσουν τα δικά τους και οι περιφέρειες τα λεγόμενα ορφανά". Επίσης πρέπει να τροποποιηθούν οι ισχύοντες νόμοι γιατί οι έλεγχοι σε 2 μήνες είναι ανέφικτοι και οι υπάλληλοι κινδυνεύουν να κατηγορηθούν για παράβαση καθήκοντος και να τεθούν σε διαθεσιμότητα ενω υπάρχει διαχρονική ευθύνη πολλών παραγόντων.Παράλληλα στην υπόθεση κομβικό ρόλο αναμένεται να παίξει και η δικαιοσύνη που θα κληθεί να διαπιστώσει  εάν και κατά πόσο εφαρμόζονται οι νόμοι για την ασφάλεια και την προστασία των πολιτών    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου