Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ



ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Κόπηκε το 25% των κλινών, χρησιμοποιούν τα super puma για ταξί, και προσλαμβάνουν γιατρούς με…500 ευρώ και μπλοκάκι  

 ΤΗΣ ΓΙΩΤΑΣ ΚΗΠΟΥΡΟΥ

Με κουβάρι δίχως τέλος μοιάζει η κατάσταση στο χώρο της υγείας καθώς όπου ευημερούν οι αριθμοί και οι θεωρίες συνήθως  δυστυχούν οι άνθρωποι. Η εφαρμοζόμενη βίαιη προσαρμογή του ΕΣΥ στα οικονομικά δεδομένα του μνημονίου φέρνει οβιδιακές αλλαγές τόσο στα νοσοκομεία όσο και την καθημερινότητα των ασθενών.    
Πάνω από 11.000 νοσοκομειακές κλίνες προβλέπεται να κλείσουν άμεσα -με τις καθορισμένες, από τον εφαρμοστικό  νόμο του μνημονίου-, συγχωνεύσεις κλινικών και πενήντα διασυνδεόμενων νοσοκομείων. Την ίδια στιγμή, προκαλεί αίσθηση η αποκάλυψη πως το κράτος ξοδεύει δεκάδες χιλιάδες ευρώ καθημερινά  σε αερο-διακομιδές ασθενών που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν δεν υπήρχαν τεράστιες ελλείψεις σε φάρμακα, και μεγάλα κενά  σε τεχνολογικό εξοπλισμό και γιατρούς. Τρύπες  που όσον αφορά το ιατρικό προσωπικό, προσπαθούν να "μπαλωθούν" με προσλήψεις επικουρικών γιατρών με... μπλοκάκι. Και την ίδια ώρα οι αιώνιες καθυστερήσεις στην πληρωμή των εφημεριών αναγκάζουν 50άρηδες και 60άρηδες γιατρούς  να πραγματοποιούν 24ωρες βάρδιες, οκτώ και δέκα φορές το μήνα για να λειτουργήσουν υποτυπωδώς οι νοσοκομειακές  κλινικές.



Αυστηρή δίαιτα στις δαπάνες
Σύμφωνα με το νέο υγειονομικό χάρτη της χώρας και τα νέα οργανογράμματα των νοσοκομείων του ΕΣΥ, που δημοσιεύτηκαν σωρηδόν το τελευταίο διάστημα, προβλέπεται η συνένωση-συγχώνευση κλινικών και τμημάτων και η μείωση των κλινών στα δημόσια νοσοκομεία συνολικά  κατά 11.000. Συγκεκριμένα από τις 45.000 οργανικές κλίνες που υπάρχουν σήμερα "ψαλιδίζονται" οι 11.000, οι οποίες, όμως, όπως υποστηρίζει το υπουργείο Υγείας ήταν αδρανείς καθώς δεν λειτούργησαν ποτέ. "Η κυβέρνηση θέλει να καταργήσει αυτές τις 11.000 κλίνες που είναι αδρανείς. Όμως πέρα από αυτές έχουμε και το Σχέδιο 2020 σύμφωνα με το οποίο στην Ελλάδα χρειαζόμαστε το πολύ 25.000-30.000 κλίνες. Αυτό, στην πράξη σημαίνει πως αφού καταργηθούν οι αδρανείς κλίνες με τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων, σε λίγες ημέρες θα μειωθούν κι άλλο οι κλίνες με προοπτική να μείνουν 25.000 με 30.000 εξηγεί στα Παραπολιτικά ο κ. Ηλίας Σιώρας, καρδιολόγος και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον Ευαγγελισμό.

Με τα νοσοκομεία να βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού και τα κρεβάτια να μειώνονται κατά χιλιάδες εύλογα γεννάται το ερώτημα που θα νοσηλεύονται οι ασθενείς που... δεν περισσεύουν και που έχουν ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε το δημόσιο σύστημα υγείας."Πρακτικά το λουκέτο στις κλίνες σημαίνει ότι ο κόσμος θα συνεχίσει να συνωστίζεται στα τακτικά ιατρεία, θα πηγαίνει στις ιδιωτικές κλινικές και θα πληρώνουν έως και 50%   κάποια ταμεία παραπάνω από το κρατικό τιμολόγιο και φυσικά θα αυξάνουν συνεχώς οι λίστες αναμονής στα χειρουργεία " τονίζει ο πρόεδρος των εργαζομένων στον Ευαγγελισμό.
 Για ακόμη πιο δύσκολη πρόσβαση των ασθενών στις υπηρεσίες υγείας και για αύξηση των ράντζων στα δημόσια νοσοκομεία κάνει λόγο ο κ. Δημήτρης Βαρνάβας πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας(ΟΕΝΓΕ). "Την εποχή που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη, έρχονται να κάνουν περικοπές και μάλιστα χωρίς σχέδιο. Όταν το κράτος σου μειώνει, για παράδειγμα σε ένα νοσοκομείο, τα κρεβάτια από σαράντα σε τριάντα, σημαίνει ότι είτε θα αναπτύξεις τα υπόλοιπα σε ράντζα, είτε θα τα κρατήσεις στους κανονικούς θαλάμους, αλλά οι δαπάνες που θα σου δικαιολογεί, θα είναι για 30 κρεβάτια. Πρόκειται για μια συνολική επιδείνωση της δημόσιας υγείας".

Κι όμως λεφτά υπάρχουν !
Την ίδια ώρα, το κράτος πληρώνει μέχρι και 7.500 ευρώ για αερο-διακομιδές ασθενών που χρειάζονται απλά μια... ακτινογραφία. Σύμφωνα με τους γιατρούς του ΕΚΑΒ, το 20% των αερο-διακομιδών πραγματοποιούνται άσκοπα καθώς στα περισσότερα νοσοκομεία της νησιωτικής χώρας υπάρχουν τρομερές ελλείψεις σε γιατρούς, φάρμακα και αναλώσιμα υλικά. "Δεν γίνεται ορθολογικός προγραμματισμός. Σηκώνεται ελικόπτερο για μια ακτινογραφία αφού οι γιατροί επικαλούνται είτε ότι δεν έχουν τεχνολόγο είτε ότι δεν έχουν φιλμ για ακτινογραφία. Επιπλέον, σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει και η πίεση που δεχόμαστε για να πραγματοποιηθεί μια αερο-διακομιδή, πίεση που προέρχεται κυρίως από το οικογενειακό περιβάλλον τους ασθενούς αλλά και από πολιτικά πρόσωπα" λέει ο κ. Μανώλης Τσανικλίδης, πρόεδρος των ιατρών του ΕΚΑΒ.

Όπως εξηγεί στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, μια αερο-διακομιδή στοιχίζει από 3.500 μέχρι 7.500 ευρώ. Αν πραγματοποιηθεί με C-130 το κόστος ανέρχεται στις 7.370 ευρώ για κάθε ώρα πτήσης ενώ αν γίνει με ελικόπτερο το κόστος δεν ξεπερνά τις 3.500 ευρώ. "Το super puma για να πάει από την Πάρο στην Αθήνα και να επιστρέψει κοστίζει γύρω στις 8.000 ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζουμε τους μισθούς του γιατρού και του διασώστη. Και ο λόγος που αναφέρω την Πάρο δεν είναι τυχαίος. Το νησί αυτή τη στιγμή δεν έχει καρδιολόγο. Ο καρδιολόγος που υπήρχε έφυγε στο εξωτερικό λόγω της έλλειψης στοιχειωδών υπηρεσιών".

Όσον αφορά τα δημοτικά ΕΚΑΒ που εγκαινίασαν πρόσφατα αρκετοί νησιωτικοί δήμοι, ο κ. Τσανικλίδης κάνει λόγο για πολιτικάντικη συμφωνία, πελατειακά συμφέροντα και παροχή εκδούλευσης στους κατοίκους των νησιών. "Πρόκειται για συμβάσεις στην πλάτη του ΕΚΑΒ, που εξυπηρετούν μόνο τα συμφέροντα των δημάρχων και των ασφαλιστικών εταιρειών. Κοροϊδεύουν τον κόσμο. Όταν ένας κάτοικος έχει ανάγκη το ΕΚΑΒ είναι εκεί. Όταν δεν είναι, σημαίνει πως το περιστατικό δεν χρήζει άμεσης διακομιδής".

Ελλείψεις σε υπηρεσίες και αναλώσιμα υλικά, κενά σε ιατρικό προσωπικό. Την ώρα που το υπουργείο Υγείας προαναγγέλλει προσλήψεις 600 τακτικών και 800 επικουρικών γιατρών, οι  νοσοκομειακοί γιατροί δίνουν στοιχεία για 5.000 ελλείψεις που αφορούν κρίσιμες ειδικότητες όπως καρδιολόγους, παιδίατρους, αναισθησιολόγους, ΩΡΛ και γυναικολόγους. "Δεν μας ικανοποιούν οι εξαγγελίες του κ. Λυκουρέντζου. Εμείς θέλουμε μόνιμους γιατρούς με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση και έναν αξιοπρεπή μισθό. Δεν θέλουμε επικουρικούς με μονοετείς συμβάσεις. Υπάρχουν περίπου 900 κρίσεις γιατρών που έχουν ολοκληρωθεί εδώ και δύο χρόνια και δεν έχει διοριστεί ούτε ένας" επισημαίνει ο κ. Σιώρας.

ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΜΕΘ
Οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι και η κυριότερη αιτία που παραμένουν ανενεργές πάνω από 150 κλίνες Εντατικής Θεραπείας σε όλη την Ελλάδα με συνέπεια ασθενείς βαριά άρρωστοι να νοσηλεύονται σε κοινά κρεβάτια, ακόμη και στους διαδρόμους με ό, τι αυτό συνεπάγεται. Σύμφωνα με υπολογισμούς, κάθε χρόνο θα μπορούσαν να σώζονται περίπου 3.500 άνθρωποι αν λειτουργούσαν όλα τα κρεβάτια των ΜΕΘ. Ωστόσο, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Υγείας για άμεσες προσλήψεις ιατρικού προσωπικού, δεκάδες «πολύτιμα» κρεβάτια εξακολουθούν να μη λειτουργούν ελλείψει γιατρών.

Ενδεικτική είναι η κατάσταση που επικρατεί καιρό τώρα στο Αττικό Νοσοκομείου. Τον Μάιο του 2012 έκλεισαν δύο κλίνες, ακολούθησαν τρεις τον Οκτώβριο και άλλα τρεις τον Δεκέμβριο." Στο Αττικό Νοσοκομείο 10 κρεβάτια στην ΜΕΘ είναι εκτός λειτουργίας. Αν δεν έρθει άμεσα προσωπικό φοβάμαι ότι θα κλείσουν και άλλες. Έχουμε συνεχώς διασωληνωμένους ασθενείς σε κοινά κρεβάτια, η κατάσταση είναι επικίνδυνη" λέει στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ο κ. Απόστολος Αρμαγανίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στον Ευαγγελισμό. Από τις 50 κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ που διαθέτει το νοσοκομείο λειτουργούν μόνο οι 41 και αυτές κάτω από αντίξοες, πολλές φορές, συνθήκες καθώς το προσωπικό δεν επαρκεί."Το νέο Οργανόγραμμα του νοσοκομείου μας, προβλέπει και για τα πέντε διατομεακά τμήματα μόνο πέντε κλίνες εντατικής θεραπείας από επτά που λειτουργούσαμε μέχρι τώρα. Μας μειώνουν τις κλίνες χωρίς να μπορούν να καταλάβουν τι σημαίνουν για τον κόσμο της Ρόδου αυτά τα δύο επιπλέον κρεβάτια "λέει ο κ. Βασίλης Κινούς, εντατικολόγος και πρόεδρος των εργαζομένων στο Νοσοκομείο της Ρόδου.

Γιατροί 24ώρου υπηρεσίας
Κενά που γίνονται αντιληπτά ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των εφημεριών καθώς 50άρηδες και 60άρηδες γιατροί αναγκάζονται να δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο προκειμένου να καλυφθούν οι βάρδιες."Όταν κάποιος κάνει έως και δέκα εφημερίες, 17ωρες ή 24ωρες, το μήνα, αυτό σημαίνει ότι εργάζεται 2,5 φορές παραπάνω από το μέγιστο επιτρεπόμενο χρόνο εργασίας που είναι οι 48 ώρες εβδομαδιαία. Από ένα σημείο και μετά δεν είναι θέμα θέλησης αλλά θέμα βιολογικών αναγκών, ειδικά για έναν γιατρό που έχει και κάποια ηλικία" εξηγεί ο καρδιολόγος του Ευαγγελισμού.
Ειδικά στην επαρχία και τα νησιά όπου οι περισσότερες ειδικότητες είναι μονήρεις, οι γιατροί καλύπτουν όλο το 24ωρο και όλο το μήνα."Δεν υπάρχει ούτε ένα τμήμα του νοσοκομείου που να λειτουργεί σύμφωνα με το γράμμα του νόμου. Δεν τηρούνται σχεδόν ποτέ οι κυκλικά εναλλασσόμενες βάρδιες και οι γιατροί είναι ανά πάσα στιγμή σε ετοιμότητα, με το τηλέφωνο στο χέρι, κάτι που φυσικά  απαγορεύεται" λέει ο κ. Σωτήρης Δρούλιας, γενικός ιατρός στο νοσοκομείο Ικαρίας.
Πέρα όμως από την κούραση, οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν να αντιμετωπίσουν και την κωλυσιεργία στην καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών τους. Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες η ΟΕΝΓΕ απέστειλε εξώδικο στον υπουργό Υγείας κ. Λυκουρέντζο, με το οποίο ζητά την αποπληρωμή των δεδουλευμένων τακτικών εφημεριών των μηνών Δεκεμβρίου του 2012 και Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου του 2013. Εφημερίες με ωρομίσθιο που δεν ξεπερνά τα 2,5 ευρώ για τους ειδικευόμενους γιατρούς και τα 3,5 ευρώ για τους διευθυντές των μονάδων.



Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έρχονται και τα «μπλοκάκια» ! Πρόκειται για μια νέα μορφή εργασιακών σχέσεων στο χώρο της δημόσιας υγείας που έχει ξεκινήσει ήδη να εφαρμόζεται σε κάποια περιφερειακά νοσοκομεία. Η πρόσληψη των γιατρών γίνεται με καθεστώς δελτίου παροχής υπηρεσιών και με την προϋπόθεση ότι το εκάστοτε νοσοκομείο διαθέτει ιδίους διαθέσιμους πόρους."Ο γιατρός με μπλοκάκι υπογράφει μια σύμβαση που προβλέπει «δουλοπρεπείς»  συνθήκες εργασίας. Δεν έχει άδεια, δεν έχει ωράριο και φυσικά τα χρήματα που παίρνει είναι πάρα πολύ λίγα, δεν είναι πάνω από 700 ευρώ γιατί είναι αυτασφαλιζόμενος που σημαίνει μισθό κάτω από 500 ευρώ" τονίζει ο κ. Σιώρας.
Ηδη η  συγκεκριμένη ρύθμιση προκαλεί έντονες αντιδράσεις στους συνδικαλιστές του χώρου καθώς με τον τρόπο αυτό αποφεύγονται οι μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ και οι ανάγκες καλύπτονται με προσωρινό προσωπικό και μάλιστα... κατά το δοκούν . "Δυστυχώς πρόκειται για τη χειρότερη μορφή σύμβασης. Ο γιατρός παύει να έχει οποιοδήποτε εργασιακό δικαίωμα. Μιλάμε για γιατρούς με «σημαία ευκαιρίας» "δηλώνει στα Παραπολιτικά  ο κ. Βαρνάβας, ενώ για μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε ιδιωτικές εταιρείες κάνουν  λόγο άλλοι γιατροί "Οδηγούμαστε στο μοντέλο νοσοκομείο ίσον επιχείρηση. Έχει έσοδα το νοσοκομείο, προσλαμβάνει γιατρούς, δεν έχει, δεν προσλαμβάνει. Είναι τραγικό, μιλάμε για καραμπινάτη επιχείρηση «ιδιωτική υγεία»".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου