Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

AIMA KAI ΔΑΚΡΥΑ

Οι αντιδράσεις των πολιτών απο τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού φιλοξενεί ο διεθνής  τύπος:
«Η Ελλάδα εφαρμόζει μέτρα λιτότητας» σχολιάζει το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο ΒΒC. «O Έλληνας πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου εξήγγειλε σκληρά μέτρα λιτότητας, με στόχο την περικοπή του μεγάλου δημόσιου χρέους της χώρας του. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το πάγωμα των μισθών στον δημόσιο τομέα και η αύξηση του φόρου στα καύσιμα είναι απαραίτητη, γιατί η οικονομική κρίση έσπρωχνε την Ελλάδα προς τον γκρεμό». Το BBC φιλοξενεί και δηλώσεις του γερμανού αναλυτή Οτμαρ Ισινγκ «οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται θα προκαλέσουν αίμα και δάκρυα ... αλλά χωρίς αυτές , η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να ξεπεράσει τα προβλήματά της».

Η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν» σε ανταπόκριση  από την Αθήνα αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου απηύθυνε έκκληση από την τηλεόραση για εθνική ενότητα και συναίνεση με στόχο την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης .
Στο ίδιο κλίμα κινούνται και οι Financial Times οι οποίοι αφιερώνουν το πρώτο τους θέμα στο διάγγελμα του Πρωθυπουργού, επαναλαμβάνοντας τους κινδύνους που εγκυμονεί για το ευρώ η δημοσιονομική ανισορροπία της Ελλάδας. Αναφέρεται επίσης στα «επώδυνα» μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις που εξήγγειλε ο κ. Παπανδρέου για να αποφύγει η Ελλάδα τα χειρότερα. «Οι Βρυξέλλες στηρίζουν το σχέδιο της Ελλάδας για την αντιμετώπιση του χρέους» σημειώνει η βρετανική εφημερίδα , τονίζοντας ότι ο έλληνας πρωθυπουργός προωθεί «επώδυνες» μεταρρυθμίσεις.
Το Bloomberg, στην ηλεκτρονική του σελίδα, αναφέρεται στο χθεσινοβραδυνό διάγγελμα του Γ. Παπανδρέου, αναφέρεται στα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης για αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού και αναφέρεται στις δηλώσεις Μπαρόζο ότι η πορεία μείωσης του ελλείμματος έως το 2012 «ενέχει κινδύνους».
Η ισπανική «Ελ Παίς» σημειώνει σε κύριο άρθρο της ότι «η Ελλάδα θα αυξήσει τους φόρους και την ηλικία συνταξιοδότησης, με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης». ... «Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι η χώρα του βρίσκεται αντιμέτωπη με άνευ προηγουμένου κερδοσκοπικές επιθέσεις», σημειώνει η ισπανική εφημερίδα. Αναφέρει επίσης εκτίμηση του υπουργού Οικονομικών ότι «η Ισπανία και η Πορτογαλία θα είναι οι επόμενες χώρες που θα υποφέρουν από τα οικονομικά τους προβλήματα».
Στη δήλωση του έλληνα πρωθυπουργού ότι «η Ελλάδα δέχεται επιθέσεις από τους κερδοσκόπους» αναφέρεται η ιταλική εφημερίδα «Ρεπούμπλικα». Κάνει μάλιστα μνεία στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού ότι το επίπεδο των spreads των κρατικών ομολόγων είναι εντελώς αδικαιολόγητο με βάση την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας», γράφει η ιταλική εφημερίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου