Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

ΔΑΝΕΙΑ ΓΙΑ ΔΗΜΌΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ


Νέα δάνεια, ειδικά για τους εργαζομένους στον δημόσιο τομέα, σχεδιάζουν να λανσάρουν οι τράπεζες στο άμεσο μέλλον. Στόχος τους, μετά τη μείωση των εσόδων των δημοσίων υπαλλήλων, να διατηρήσουν την πελατεία τους, να μειώσουν τον κίνδυνο επισφαλειών και να κερδίσουν πελάτες από... ανταγωνιστές τους.
Μειωμένα επιτόκια, μεγαλύτερη διάρκεια δανείων και ειδικοί όροι για όσους είχαν μεγάλη μείωση επιδομάτων, είναι μερικά από τα προνόμια που προσφέρουν οι τράπεζες στους πελάτες τους που εργάζονται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Οπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, οι δημόσιοι υπάλληλοι συγκαταλέγονται ανάμεσα στους καλύτερους και πιο συνεπείς πελάτες, καθώς έχουν σταθερό, εγγυημένο εισόδημα. Ειδικά εν μέσω κρίσης, το χαρτοφυλάκιο δανείων που έχει δοθεί σε δημοσίους υπαλλήλους θεωρείται ιδιαίτερα ασφαλές και μπορεί να τιτλοποιηθεί με ευνοϊκούς όρους.
Χειρότερα στα ζευγάρια
Εντούτοις, όπως εξηγούν οι τραπεζίτες, η πρόσφατη μείωση των επιδομάτων κατά 12% και το ψαλίδι 30% σε δώρα Πάσχα, Χριστουγέννων και επίδομα αδείας οδήγησαν πολλούς δανειολήπτες στο «κόκκινο». Σε περιπτώσεις ζευγαριών δημοσίων υπαλλήλων, η απώλεια εισοδήματος είναι τόσο μεγάλη, ώστε οι δανειολήπτες ουσιαστικά αδυνατούν να πληρώσουν τις οφειλές τους, ειδικά αν πρόκειται για στεγαστικά δάνεια.
Με «διαβατήριο» τη δημοσιοϋπαλληλική τους ιδιότητα λοιπόν, οι πελάτες των τραπεζών θα μπορούν να αποκτούν πρόσβαση σε μια σειρά από διευκολύνσεις. Για παράδειγμα, οι τράπεζες θα αναπροσαρμόζουν προς τα κάτω το ύψος της μηνιαίας δόσης των δανείων, ανάλογα με τη μείωση του μισθού του δανειολήπτη. Ο πελάτης θα πηγαίνει στην τράπεζα με το παλιό και το νέο εκκαθαριστικό της μισθοδοσίας του και θα ζητά αντίστοιχη μείωση των χρημάτων που πληρώνει κάθε μήνα, ώστε να αποφύγει τον κίνδυνο της υπερχρέωσης. Η κίνηση αυτή θα γίνεται χωρίς κόστος, αλλά με αντίστοιχη αύξηση της διάρκειας του δανείου. Αυτό σημαίνει, δηλαδή, ότι οι πελάτες θα πληρώνουν μεν λιγότερα χρήματα κάθε μήνα, όμως συνολικά θα καταβάλλουν στην τράπεζα περισσότερους τόκους. Μάλιστα, αν τα οικονομικά του δανειολήπτη βελτιωθούν, θα μπορεί να αυξήσει ξανά τη δόση του, ώστε να γλιτώσει κάποιους από τους επιπλέον τόκους.
Πάσχα, καλοκαίρι και Χριστούγεννα
Μια επιπλέον διευκόλυνση είναι η μείωση της δόσης το Πάσχα, το καλοκαίρι και τα Χριστούγεννα, όταν δηλαδή ψαλιδίζονται τα δώρα. Τις συγκεκριμένες περιόδους οι πελάτες των τραπεζών θα μπορούν να πληρώνουν έως και 30% λιγότερα χρήματα, όσο δηλαδή και η μείωση των επιπλέον αποδοχών.
Τέλος, το πακέτο αυτό των διευκολύνσεων θα συνδυάζεται με χαμηλότερα επιτόκια στην περίπτωση αναχρηματοδότησης ή μεταφοράς οφειλών, ώστε οι τράπεζες να διεκδικήσουν πελάτες από τους ανταγωνιστές τους
ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ

1 σχόλιο:

  1. ΙΟΥΝΙΟΣ 2010 -ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ...ΛΟΓΙΑ ΨΕΥΤΙΚΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή