Τρίτη 25 Μαΐου 2010
ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ
«Μαχαίρι» στα ποσά των συνδρομών που δίνονται σε Διεθνείς Οργανισμούς βάζει η κυβέρνηση που θεωρεί πρόκληση να δίνονται τέτοιου είδους κονδύλια όταν κόβονται δώρα και επιδόματα σε χαμηλοσυνταξιούχους.
Όπως αποκαλύπτει σήμερα το «bankingnews.gr», το ποσό που προέβλεπε ο φετινός προϋπολογισμός για επιχορηγήσεις σε Διεθνείς Οργανισμούς ( ΝΑΤΟ, ΟΗΕ κλπ.) έφθανε τα 240, 7 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 81,9 εκατ. ευρώ προορίζονταν να δοθούν σε πολιτικούς και οικονομικούς οργανισμούς.
Το 2009 που η Ελλάδα στροβιλίζονταν ήδη στη δίνη της οικονομικής κρίσης, η απελθούσα κυβέρνηση διέθεσε 216, 8 εκατ. ευρώ προκειμένου να ενισχύσει τα ταμεία αυτών των Οργανισμών.
Ήταν η ίδια χρονιά, που ο πρώην υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό αποφάσισε να δώσει έκτακτα επιδόματα αντί για κανονικές αυξήσεις στο Δημόσιο. Και όχι για όλους τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα.
Ένα χρόνο πριν το 2008 που τα σύννεφα της διεθνούς κρίσης πλησίαζαν την Ελλάδα χωρίς ακόμη να την απειλούν, οι εισφορές που δόθηκαν στους εν λόγω οργανισμούς ανήλθαν σε 202,1 εκατ. ευρώ.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θεωρεί πρόκληση να δίνονται τέτοια ποσά σε εποχές κρίσης και με εγκύκλιο που αποστέλλει στα υπουργεία αλλά και στο Γενικό Λογιστήριο ζητά αναλυτικό κατάλογο με τα αναλυτικά ποσά που δόθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια. Επισημαίνει δε στον Φίλιππο Σαχινίδη να εξετάσει την δυνατότητα διαπραγμάτευσης του ύψους των εισφορών – συνδρομών σε όσους από τους διεθνείς οργανισμούς κρίνεται αναγκαία η συμμετοχή της Ελλάδας. Στους υπόλοιπους να γίνουν οι αναγκαίες περικοπές των κονδυλίων. Ειδικότερα:
Ποσό 240,7 εκατ. ευρώ προβλέπει ο φετινός προϋπολογισμός για επιχορηγήσεις σε Διεθνείς Οργανισμούς, από το οποίο τα 81,9 εκατ. ευρώ εκπρόκειτο να δοθούν σε πολιτικούς και ΄οικονομικούς οργανισμούς. Όμως οι άσχημες δημοσιονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζει η χώρα μας αναγκάζουν τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου να «κόψει» αυτές τις εισφορές – συνδρομές ή να τις περιορίσει στα ελάχιστα δυνατά επίπεδα. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το ύψος αυτών εισφορών ξεπερνά ακόμη και τις εισπράξεις από την αύξηση των ειδικών φόρων σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα. Για την ιστορία και μόνο τα έσοδα από την αναπροσαρμογή του φόρου στα ποτά μόλις που φθάνουν τα 50 εκατ. Ευρώ.
Ιδιαίτερα γενναιόδωρος ο προϋπολογισμός του 2009, ο οποίος παρά τις περσινές εισπρακτικές δυσκολίες και τα σύννεφα της οικονομικής κρίσης που επισκίαζαν την Ελλάδα, ενίσχυσε τα ταμεία των διεθνών οργανισμών με το ποσό των 216,8 εκατ. ευρώ. Όσα δηλαδή εξοικονόμησε η προηγούμενη κυβέρνηση από την απόφαση της να χορηγήσει έκτακτα επιδόματα αντί κανονικών πέρυσι στο Δημόσιο . Η επιχορήγηση των 216, 8 εκατ. ευρώ επιμερίζεται σε 130,9 εκατ. ευρώ που εκταμιεύθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό για εισφορές σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς ( ΝΑΤΟ κλπ) ενώ κονδύλια 69,5 εκατ. ευρώ απορρόφησαν πέρυσι συνολικά διάφοροι πολιτικοί και οικονομικοί οργανισμοί.
Το πρώτο «μπαμ» της οικονομική κρίσης έφθασε στα αυτιά της Ελλάδας το καλοκαίρι του 2007. Εποχή που οι ελληνικές κυβερνήσεις είθισται να χαράσσουν την πολιτική του επόμενου χρόνου και να αποτυπώνουν αυτά τα σχέδια στον προϋπολογισμό που ακολουθεί. Εκείνο το καλοκαίρι ο Γιώργος Αλογοσκούφης δεν μπορούν να φανταστεί το «τι μέλλει γενέσθαι» για την ελληνική οικονομία αφήνοντας έτσι τους συντάκτες αυτών των σχεδίων να προϋπολογίσουν δαπάνη 202,18 εκατ. ευρώ για τους διεθνείς οργανισμούς. Το ποσό εκταμίευσε ο προϋπολογισμός του 2008 παρά τον θόρυβο που έκανε ο κρότος της κρίσης και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
ΑΠΟ ΤΟ BANKINGNEWS.GR
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου