Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΟ ΨΑΛΙΔΙ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ
ΜΕΙΩΣΕΙΣ- ΣΟΚ έως και 50% στις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ) λόγω της αλλαγής στον τρόπο υπολογισμού τους φέρνει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, σύμφωνα με αναλυτικά στοιχεία που δόθηκαν από τους εκπροσώπους των εργαζομένων του ΙΚΑ.
Σύμφωνα με σχετική έρευνα των εκπροσώπων του προσωπικού του ΙΚΑ, ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων είναι αποτέλεσμα της ακόλουθης μεθοδολογίας: το ΙΚΑ με βάση το ισχύον νομοσχέδιο δίνει συντάξεις με βάση την ασφαλιστική κλάση και τα ημερομίσθια.
Η ασφαλιστική κλάση υπολογίζεται με βάση το τεκμαρτό μηνιαίο εισόδημα αφού λαμβάνεται υπόψη η καλύτερη 5ετία αποδοχών από την τελευταία 10ετία του εργασιακού βίου. Οι ασφαλιστικές κλάσεις στο ΙΚΑ με το ισχύον νομοσχέδιο είναι 28. Οι ασφαλιστικές κατηγορίες που προτείνει το νέο νομοσχέδιο είναι 12. Συνεπώς για να συγκριθούν τα δύο ασφαλιστικά συστήματα προσαρμόστηκαν οι 28 ισχύουσες ασφαλιστικές κλάσεις σε 12.

Οι αποδοχές του συνόλου του εργασιακού βίου που προβλέπει ως βάση υπολογισμού το νέο σύστημα οδηγούν κατά μέσο όρο σε χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία από αυτήν που θα έπαιρνε ένας εργαζόμενος με βάση την τελευταία καλύτερη 5ετία. Αν υπολογίσουμε την κατάργηση των συμβάσεων εργασίας, τους προβλεπόμενους χαμηλούς μισθούς και τη μερική απασχόληση (τετράωρα κ.λπ.), η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη, με αποτέλεσμα το σύνολο του εργασιακού βίου να οδηγεί σε ακόμα χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία. Συνεπώς λαμβάνουμε ως δεδομένο ότι ο υπολογισμός του συνόλου του εργασιακού βίου για την κατηγοριοποίηση σε ασφαλιστική κλάση οδηγεί σε μείωση από δύο έως πέντε κατηγορίες χαμηλότερα από αυτήν που θα κατατασσόταν κάποιος εάν υπολογιζόταν η καλύτερη τελευταία 5ετία του. Για τις ανάγκες της σύγκρισης πήραμε ως δεδομένο έναν μέσο όρο και μειώσαμε την ασφαλιστική κατηγορία του κάθε ασφαλισμένου κατά τρεις κατηγορίες. Οι συντάξεις μειώνονται έως και 50%.

Οπως τονίζει σε σχετική του δήλωση ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΙΚΑ Αττικής κ. Νίκος Χατζόπουλος, «το νομοσχέδιο χτυπάει τη μεσαία τάξη που έπειτα από κόπους μιας ζωής έφθανε τα τελευταία χρόνια του εργασιακού βίου να έχει ένα αξιοπρεπές εισόδημα και μπορούσε να ελπίζει και σε μία αξιοπρεπή σύνταξη. Τώρα ξαναγυρίζει αυτούς τους ανθρώπους σε συντάξεις πείνας και βασικής επιβίωσης». Σημειώνεται ότι το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι το ποσοστό αναπλήρωσης μαζί με τη βασική σύνταξη φθάνει στο 64%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου