Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

ΝΕΑ ΒΟΥΤΙΑ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ



Στις κατοικίες που προσφέρονται σε τιμή κάτω των 200 χιλιάδων ευρώ επικεντρώνεται πλέον το αγοραστικό ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά τα οικιστικά ακίνητα, η ζήτηση για τα οποία εκτιμάται πως θα περιοριστεί περαιτέρω μέχρι τα τέλη του έτους.

Οι ελάχιστοι ενδιαφερόμενοι αγοραστές ζητούν σήμερα από τους κτηματομεσίτες να τους προτείνουν ακίνητα με κόστος που δεν υπερβαίνει τις 200 χιλιάδες ευρώ, χρηματικό όριο που οι ίδιοι τοποθετούσαν στις 250 χιλιάδες ευρώ στις αρχές του 2010. 
Παράγοντες του κλάδου θεωρούν τη μείωση του ανώτερου ορίου κόστους για την απόκτηση ενός ακινήτου φυσικό επακόλουθο της οικονομικής κρίσης, της αβεβαιότητας που επικρατεί στα ελληνικά νοικοκυριά αλλά και της απροθυμίας των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν την αγορά ακριβών κατοικιών.

Φυσικά, στις τιμές αυτές προσφέρονται κατά κύριο λόγο παλαιές κατοικίες, με αποτέλεσμα η πλειονότητα των πράξεων που έχουν γίνει εντός του έτους να αφορά σε ακίνητα από… δεύτερο χέρι.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων, κ. Γρηγόρη Λιάντα, τα ακίνητα παλαιότητας αποτελούν σχεδόν το 90% του συνόλου των φετινών συναλλαγών, εξέλιξη που μεταξύ άλλων αποδεικνύει και τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι εργολάβοι εξαιτίας της έλλειψης αγοραστικού ενδιαφέροντος για τα νεόδμητα διαμερίσματά του
Η κατάσταση αυτή δεν προβλέπεται να αλλάξει το προσεχές διάστημα, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη της χρονιάς. Ασφαλώς, οι τιμές είναι αυτές που θα καθορίσουν εν πολλοίς και τη ζήτηση και από τη στιγμή όπου στα νεόδμητα σπίτια εξακολουθούν να διατηρούνται σε σχετικά υψηλά επίπεδα οι ελπίδες για αναθέρμανση της αγοράς εξανεμίζονται.

Οι εργολάβοι, θεωρώντας εξ αρχής την κρίση παροδική και μικρής διάρκειας, αρνήθηκαν να μειώσουν τις τιμές των ακινήτων, με αποτέλεσμα να βρίσκονται τώρα με ένα σημαντικό απόθεμα απούλητων κατοικιών στα χέρια τους.

Έπειτα από περίπου δύο χρόνια κρίσης και αναμονής καλύτερων ημερών στην κτηματαγορά, οι αντοχές των κατασκευαστών έχουν αρχίσει να εξαντλούνται. Έτσι, σταδιακά αυξάνονται εκείνοι που δέχονται να πουλήσουν τις κατοικίες τις οποίες κατασκεύασαν σε τιμή χαμηλότερη κατά 20% - 25% σε σχέση με την αρχικά ζητούμενη τιμή.

«Νεκρό» φθινόπωρο; 
Παρά τις μειώσεις, όμως, το αγοραστικό ενδιαφέρον για τα νεόδμητα εξακολουθεί να είναι μικρό, «πιέζοντας» ακόμη περισσότερο τους εργολάβους που φαίνεται να έχουν αντιληφθεί ότι δεν θα βγουν αλώβητοι από την κρίση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το διάστημα Σεπτεμβρίου - Νοεμβρίου, που παραδοσιακά θεωρείται το πλέον «παραγωγικό» για την εγχώρια κτηματαγορά, δεν αναμένεται να λειτουργήσει το ίδιο παραγωγικά φέτος.

Σύμφωνα με τον κ. Λιάντα, η κίνηση το φθινόπωρο θα συνεχίσει κατά πάσα πιθανότητα να είναι το ίδιο υποτονική με το καλοκαίρι, καθώς δεν διαφαίνονται σημάδια ανάκαμψης. «Ζήτηση και πωλήσεις θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα, ενώ οι τιμές ενδεχομένως θα καταγράψουν περαιτέρω πτώση», αναφέρει ο ίδιος.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ορισμένες κατασκευαστικές εταιρίες, βασικά όσες δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, έχουν σταματήσει προσωρινά τις προσπάθειες εξεύρεσης αγοραστών για τα οικιστικά συγκροτήματα που έχουν ανεγείρει, καθώς δεν προτίθενται να πουλήσουν στις τιμές που ζητούν να εξασφαλίσουν οι υποψήφιοι ιδιοκτήτες. «Θα επανέλθουμε στην αγορά όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες και εφόσον διαπιστώσουμε ότι μπορούμε να πουλήσουμε τα ακίνητά μας στις κατάλληλες γι’ αυτά τιμές», αναφέρει στέλεχος εταιρίας real estate που αποφάσισε να «παγώσει» την προώθηση των νεόδμητων κατοικιών του εξαιτίας των χαμηλών προσφορών που είχε από ενδιαφερόμενους αγοραστές. 

ΑΠΟ ΤΟ EURO2DAY.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου