Ριζικές ανακατατάξεις στο προσωπικό δήμων, νομαρχιών και περιφερειών φέρνει ο «Καλλικράτης». Τον δρόμο για τους νέους δήμους παίρνουν περίπου 2.500 υπάλληλοι των σημερινών νομαρχιών, ενώ ανάλογη πορεία από τις κρατικές στις αιρετές περιφέρειες θα ακολουθήσουν άλλοι 4.000 εργαζόμενοι, καθώς οι αρμοδιότητες των υπηρεσιών όπου απασχολούνται μεταφέρονται πλέον στις νέες υπηρεσίες. Ολες θα γίνουν έως το τέλος του χρόνου.
«Κάποιοι ήξεραν ότι θα πάνε υποχρεωτικά στις νέες υπηρεσίες, ενώ άλλοι απέφυγαν να υποβάλουν αίτηση, καθώς δεν γνώριζαν ακριβώς τι συνεπάγεται αυτό εξαιτίας του σύντομου χρονικού διαστήματος. Διαφορετικά θα είχαμε περισσότερες αιτήσεις» λέει ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος αναφερόμενος στη θετικότατη- όπως τη χαρακτηρίζει- ανταπόκριση των υπαλλήλων.
Οι 6.500 εργαζόμενοι υπηρεσιών που «αλλάζουν χέρια» θα πρέπει να έχουν μεταταχθεί μέχρι το τέλος του έτους ή τα μέσα του 2011. Από τους 2.500 υπαλλήλους των νομαρχιών, περίπου οι μισοί δήλωσαν εθελοντικά πως επιθυμούν να μετακινηθούν. Αντιθέτως, μεγαλύτερη απροθυμία έδειξαν οι απασχολούμενοι στις κρατικές περιφέρειες, καθώς μόνον 800 εμφανίστηκαν οικειοθελώς να αποδέχονται τη μετακίνησή τους.
«Κατά 99% θέλουν να παραμείνουν σε κρατικές δομές και να μην είναι υπάλληλοι της Αυτοδιοίκησης πρώτου ή δεύτερου βαθμού» επισημαίνει και ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Περιφερειών Απόστολος Ανδρου, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως στην περίπτωση της Περιφέρειας Αττικής υποβλήθηκαν μόνον 3 αιτήσεις για εθελοντική μετάταξη στη νέα αιρετή περιφέρεια.
Το επόμενο βήμα
Στο υπουργείο Εσωτερικών ετοιμάζουν τώρα το επόμενο βήμα, που είναι η διαδικασία των υποχρεωτικών μετατάξεων όσων υπαλλήλων υπηρετούν στις κρίσιμες υπηρεσίες. Σε κάθε περίπτωση αυτό που προβληματίζει τα στελέχη του υπουργείου είναι η επόμενη μέρα του «Καλλικράτη», μετά την εγκατάσταση δηλαδή των νέων δημοτικών και περιφερειακών αρχών.
Το πρώτο αγκάθι είναι πως ο μεγαλύτερος αριθμός μετατάξεων θα διενεργηθεί σταδιακά από τις αρχές του 2011 μέχρι το τέλος του 2012, που αποτελεί τη μεταβατική περίοδο για τη μεταφορά του συνόλου των αρμοδιοτήτων οι οποίες περιλαμβάνονται στον νόμο. Παράλληλα, προβλέπεται πως θα υπάρξει ανάγκη και για ένα δεύτερο, παράλληλο, κύμα μετατάξεων, αυτήν τη φορά από δήμους σε δήμους.
Ηδη, έχουν αρχίσει να καταγράφονται διαφοροποιήσεις στο προσωπικό που θα βρεθεί να απασχολείται σε κάθε περιοχή. Για παράδειγμα, αναφερόταν πως σε αρκετούς δήμους- πρωτεύουσες νομών θα υπάρξει πληθώρα μηχανικών, την ώρα που σε άλλους δεν θα καλύπτονται οι ανάγκες.
Ισως δοθούν κίνητρα
Για τον λόγο αυτό βρίσκεται υπό εξέταση μία επικείμενη ορθολογική κατανομή του προσωπικού των δήμων, ενώ δεν αποκλείεται στη φάση αυτή να δοθούν και ορισμένα κίνητρα προς τους υπαλλήλους προκειμένου να αποδεχθούν τη μετακίνησή τους σε άλλες περιοχές από αυτές που τώρα υπηρετούν.
Οι διαδικασίες αυτές έχουν προκαλέσει πάντως αντιδράσεις στους κόλπους των υπαλλήλων, που φοβούνται πως θα διαταραχθεί η καθημερινότητά τους. Οπως ανέφερε ο κ. Ανδρου, δεν έχει διευκρινιστεί το μέλλον των υπαλλήλων που θα μεταφερθούν από τις σημερινές περιφέρειες στις 7 νέες αποκεντρωμένες κρατικές διοικήσεις. Από το υπουργείο Εσωτερικών διαβεβαιώνουν πάντως πως οι υπάλληλοι θα παραμείνουν στις περιοχές όπου υπηρετούν.
απο τα νεα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου