Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

ΤΟ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΛΑΘΟΣ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΟ ΣΠΙΡΑΛ ΘΑΝΑΤΟΥ


Εξι μήνες μετά την εφαρμογή του μνημονίου και ενώ όλες οι προβλέψεις του υπουργού οικονομικών για έσοδα, πληθωρισμό και ύφεση έχουν πέσει έξω τις τελευταίες εβδομάδες βλέπουν με τρόμο ότι η επιχείρηση -ανταγωνιστικότητα  δεν περπατά. Η υπόθεση εργασίας με την επιλογή της εσωτερικής υποτίμησης έχει πέσει τελείως έξω. Οι μισθοί μειώθηκαν αισθητά τείνουν να φτάσουν το 25% σε αρκετές περιπτώσεις και 15-20% για τον μέσο εργαζόμενο μόνο από φόρους και περικοπές αλλά οι τιμές όχι μόνο δεν πέφτουν αλλά σε πολλές περιπτώσεις έχουν καπέλο 10%.

Η τρόικα έχει τη δικαιολογία ότι δεν γνώριζε τις Ελληνικές ιδιαιτερότητες στο υπουργείο όμως;
Ο προβληματισμός των προηγούμενων μηνών τείνει να γίνει απελπισία καθώς παρά την πρωτοφανή ένταση της κρίσης, την άνοδο της ανεργίας και την σαλαμοποίηση των τζίρων  οι τιμές στα τρόφιμα είναι υψηλότερες, όπως και όλα σχεδόν τα καταναλωτικά αγαθά.
Εξαίρεση αποτελούν μόνο αγαθά που η κερδοσκοπία είχε ξεπεράσει κάθε προηγούμενο στο παρελθόν  όπως τα παλιά ακίνητα, ρούχα ή παπούτσια από στοκ, δαπάνες για διασκέδαση (λουλούδια). Αντίθετα οι καθημερινές δαπάνες πήραν την ανηφόρα. Ομως έτσι δεν κερδίζεται ούτε η περιβόητη ανταγωνιστικότητα ούτε φαίνεται στο τούνελ η ανάπτυξη.Τσάμπα πάνε οι θυσίες.
Αιτίες; Δυο απλά δεδομένα. Η ανταγωνιστικότητα δεν επιβαρύνεται τόσο από τους μισθούς όσο από τις ολιγοπωλιακές συνθήκες που έχουν εγκαταστήσει κάποιοι στη χώρα.
Πως αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί το φαινόμενο οι τιμές των γαλακτοκομικών στην Ελλάδα να είναι 25% υψηλότερες από τα Σκόπια. Ούτε μεγαλύτερη αγορά είναι ούτε λιγότερα μεταφορικά πληρώνουν. Επίσης η υπέρμετρη φορολογία παίζει σημαντικό  ρόλο.
Οσο για την ανάπτυξη δεν θα έρθει ποτέ όσο η φοροδιαφυγή ζει και βασιλεύει. Ουσιαστικά ένα χρόνο μετά τις βαρυσήμαντες εξαγγελίες Παπακωνσταντίνου η μοναδική αλλαγή  είναι ότι ανέβηκε ο πήχης της δυσκολίας για μείνουν αφορολόγητοι. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα συνεισφέρουν  στα κρατικά ταμεία. Ομως η αγελάδα των φόρων μισθωτοί και συνταξιούχοι στέρεψαν και καθώς μειώνονται τα εισοδήματα  η διέξοδος από το τούνελ είναι μια. Η πάταξη της φοροδιαφυγής με οποιοδήποτε κόστος. Διαφορετικά η στρέβλωση θα συνεχιστεί, η αγελάδα(μισθωτοί)  θα ψοφήσει και  θα επαληθευτεί το σπιράλ του οικονομικού θανάτου που προβλέπουν οι ξένοι οικονομολόγοι ειδικά τώρα που οι επιχειρηματίες αρνούνται ακόμη και τη σκέψη να βάλουν το χέρι στην τσέπη...        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου