Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

ΑΡΧΙΣΕ ΤΟ ΨΑΛΙΔΙΣΜΑ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΣΤΙΣ ΔΕΚΟ

Μπορεί να είναι ζημιογόνες οι περισσότερες ΔΕΚΟ, αλλά οι μισθοί εύκολα μπορούν να χαρακτηριστούν “χρυσοί”. Το υπουργείο οικονομικών κάνει αγώνα δρόμου για να μπορέσει να συμμαζέψει το χάος που επικρατεί με τις αμοιβές των υπαλλήλων στις ΔΕΚΟ, καθώς μέχρι πρότινος ουδείς γνώριζε τα επιδόματα που ελάμβαναν.
Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ πως βάσει μνημονίου η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ετοιμάσει σχέδιο αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης των ζημιογόνων δημόσιων φορέων έως το τέλος του έτους. Το οικονομικό επιτελείο θα προχωρήσει στις αλλαγές, καθώς τα ελλείμματα και τα χρέη των ΔΕΚΟ παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανοδική αναθεώρηση του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2009 πάνω από το 15% του ΑΕΠ, που θα επηρεάσει αρνητικά τόσο το 2010 όσο και το 2011.

Ο μέσος ετήσιος μισθός για το 2009 ανέρχεται στα 40.772 ευρώ και είναι διπλάσιος από τον αντίστοιχο του ιδιωτικού τομέα και κατά 44,1% υψηλότερος από τον μέσο μισθό στον δημόσιο τομέα. Μάλιστα, τα επιδόματα και οι έκτακτες αμοιβές αυξάνουν τις τακτικές αποδοχές κατά 40% - 50%, σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, τις υπερδιπλασιάζουν.
Το 2010, αναμένεται να είναι και το έτος εκκίνησης της λιτότητας των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ. Το υπουργείο Οικονομικών, προβλέπει ότι έως το τέλος του έτους, το “ψαλίδι” στο κονδύλι της μισθοδοσίας, θα φτάσει στα 220 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, οι αποδοχές εξαμήνου των εργαζομένων στις 52 ΔΕΚΟ διαμορφώθηκαν -κατά μέσο όρο- στις 18.882 ευρώ, ενώ δαπανήθηκαν περίπου 578 εκατ. ευρώ, ποσό μειωμένο κατά 8%, λόγω μνημονίου, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
Αυτό που εξετάζεται στην παρούσα φάση είναι οι δευτερεύουσες απολαβές, χωρίς σε αυτές να συνυπολογίζονται τα χρονοεπιδόματα, να μην ξεπερνούν το 10% με 15% του μισθού. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, με τις περικοπές στις αποδοχές των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ θα είναι δραστικές. Στο στόχαστρο μπαίνουν σημαντικά επιδόματα, μερικά από τα οποία θα στο βασικό μισθό, ενώ βέβαιο πρέπει να θεωρείται ότι θα μειωθούν εκ νέου οι δαπάνες για υπερωρίες και τα εκτός έδρας. Μεταξύ άλλων με «ψαλίδισμα» κινδυνεύουν:
- το κίνητρο απόδοσης που επιβραβεύει την παραγωγικότητα.
- το ΔΙΒΕΕΤ των εφοριακών, το ΔΕΤΕ των τελωνειακών και το ΔΕΧΕ των υπαλλήλων του Γενικού Χημείου του κράτους.
- το επίδομα που λαμβάνουν οι δικαστικοί για την ταχύτερη διεκπεραίωση υποθέσεων.
- το επίδομα πληροφορικής.
ΑΠΟ ΤΟ REPORTER.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου