Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

ΦΟΥΝΤΩΝΕΙ Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Εντός των επόμενων μηνών, εκτιμούν οι διεθνείς αναλυτές, θα εκδηλωθεί μια νέα κρίση στα ομόλογα της Ευρωπαικής Ένωσης. Παράξενη πρόβλεψη, αφού υποτίθεται οτι οι αιτίες της κρίσης υπάρχουν ήδη. 


Αφού υπάρχουν, γιατί δεν εκδηλώνεται τώρα η κρίση; Μήπως διότι τελικά πρόκειται για ένα συντονισμένο κερδοσκοπικό παιχνίδι εις βάρος των προυπολογισμών των αδυνάμων χωρών; Προφανώς. Και αυτό δεν είναι θεωρία συνωμοσίας, είναι ο τρόπος που λειτουργούν οι αγορές και οι κερδοσκοπικές δυνάμεις. Νόμιμος και αποδεκτός απο τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες. Κάτι όμως έχει ξεφύγει απο τις αγορές. Κάτι δεν έχουν σκεφτεί. Και αυτό το κάτι είναι το επιτόκιο των Γερμανικών και των Γαλικών ομολόγων.
Η Γερμανία είναι η ισχυρότερη χώρα της ΕΕ. Η οικονομία της είναι ασφαλέστερη απο τις άλλες ευρωπαικές οικονομίες και για αυτόν τον λόγο το επιτόκιο με το οποίο δανείζεται είναι χαμηλότερο απο το Ισπανικό, το Ελληνικό, το Πορτογαλικό, το Ιρλανιδικό κλπ.  Οι αγορές αρνούνται να δανείσουν την Ελλάδα και δανείζουν πολύ ακριβότερα τις άλλες αδύναμες χώρες της Ευρώπης. Τη Γερμανία συνεχίζουν να την δανείζουν φθηνά, το ίδιο και τη Γαλλία. Εδώ όμως υπάρει ένα πρόβλημα. Αφού η Γερμανία και η Γαλλία δανείζουν την Ελλάδα, την Ισπανία την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, παίρνουν μέρος του ρίσκου τους. Για την ακρίβεια, παίρνουν ολόκληρο σχεδόν το ρίσκο των αδυνάτων χωρών. Δεν θα έπρεπε λοιπόν το επιτόκιο με το οποίο η Γερμανία και η Γαλλία δανείζονται να ανέβει, αφού έχουν δανείσει τις «επικίνδυνες» χώρες;
Για να γίνω πιο σαφής: Ας υποθέσουμε οτι μια τράπεζα δεν δανείζει τον Κωστάκη γιατί είναι αφερέγγυος, αλλά δανείζει τον Γιωργάκη διότι είναι φερέγγυος. Αν ο φερέγγυος Γιωργάκης δανείζεται απο την τράπεζα και δανείζει τον αφερέγγυο Κωστάκη, τελικά η τράπεζα  δεν παίρνει ρίσκο Κωστάκη; Δεν πρέπει λοιπόν να ανεβάσει το επιτόκιο με το οποίο δανείζει τον Γιωργάκη;
Αυτό συμβαίνει και με τις χώρες. Οι Γερμανοί έχουν δανείσει όλες τις ευρωπαικές χώρες.  Συνολικά έχουν δανείσει 330,4 δις ευρω στις υπόλοιπες ευρωπαικές χώρες. Η Γαλία έχει δανείσει 269 δις ευρω στις τέσσερις χώρες Ισπανία, Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία. Συνεπώς οι ισχυρές αυτές χωρες, είναι εξαιρετικά εκτεθειμένες στο ρίσκο που έχουν οι τέσσερις «επικίνδυνες» ευρωπαικές οικονομίες και αυτό λογικά θα έπρεπε να αντανακλάται στο επιτόκιο με το οποίο δανείζονται οι ίδιες.
Και αυτό θα συμβεί σύντομα. Για την ακρίβεια, αυτή θα είναι η νέα κρίση στα ευρωπαικά ομόλογα την οποία προβλέπουν οι διεθνείς αναλυτές. Ο καταλύτης είναι η Ισπανία. Όσο η Ισπανία αντέχει, τα πράγματα παραμένουν σε ισορροπία. Μόλις φανεί οτι η Ισπανία θα χρειαστεί βοήθεια – και αυτό θα γίνει αμέσως μετά την Πορτογαλία – η κατάσταση θα γίνει εκρηκτική. Και εκεί θα πρέπει να τοποθετούμε χρονικά την έκδοση του ευρωομολόγου. Ή μάλλον λίγο νωρίτερα. Διότι μόλις οι ευρωπαικές ηγεσίες αντιληφθούν οτι κινδυνεύει η Ισπανία, θα προλάβουν το κακό και θα εκδώσουν το ευρωομόλογο διότι αλλιώς καταστρέφονται και οι μεγάλες ευρωπαικές οικονομίες.
Το ευρωομόλογο λοιπόν, είναι η μόνη λύση που υπάρχει για την διατήρηση της ισορροπίας στην Ευρωπαική Ένωση και αυτό ήταν φανερό απο την αρχή της ελληνικής κρίσης. Αν τότε η Ευρώπη είχε αποφασίσει την έκδοση του, δεν θα είχε σήμερα τον συστημικό κίνδυνο που αντιμετωπίζει.
Οι αντιρρήσεις λοιπόν των Γάλλων και των Γερμανών θα καμφθούν πολύ σύντομα και η Ευρώπη θα προχωρήσει στην έκδοση ευρωομολόγου. Ίσως μάλιστα οι αντιρρήσεις αυτές να διατυπώνονται σήμερα ώστε οι ισχυρές χώρες να κερδίσουν χρόνο και να προλάβουν να δανειστούν μεγάλα ποσά τώρα,  πριν την έκδοση του ευρωμολόγου, το οποίο θα αυξήσει σχετικά και το κόστος δανεισμού των ιδίων.

ΑΠΟ ΤΟ REPORTER.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου