Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

ΤΙ ΒΛΕΠΕΙ Η CITIGROUP ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Εξακολουθεί να θεωρεί πιθανή την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους η Citigroup στην τελευταία 80σέλιδη έκθεση της με τίτλο “The Debt of Nations” (τα χρέη των κρατών) στην οποία μεταξύ άλλων κάνει εκτενείς αναφορές για την πορεία της ελληνικής οικονομίας την επόμενη πενταετία.



Σύμφωνα με τη Citigroup η Ελλάδα πιθανόν μόλις λήξει το 2013 το πρόγραμμα των 110 δισ. ευρώ να ενταχθεί στο μόνιμο μηχανισμό στήριξης (EFSF), με μία παράλληλη αναδιάρθρωση του χρέους που θα περιλαμβάνει και haircut.

Τέσσερα είναι τα σενάρια που μπορεί να συμβούν και να οδηγήσουν σε διάσπαση της ευρωζώνης σύμφωνα με τη Citigroup:



Το πρώτο σενάριο θέλει την Ελλάδα να εγκαταλείπει το ευρώ, αλλά να παραμένουν όλα τα υπόλοιπα μέλη. Η Citigroup θεωρεί παράλογο ένα τέτοιο σενάριο, το οποίο μπορεί μόνο να συμβεί μόνο αν υπάρξουν πολιτικές και κοινωνικές αναταραχές που θα παραλύσουν τη χώρα.

Το δεύτερο σενάριο θέλει τις αδύναμες χώρες, Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία (πιθανόν και την Ισπανία) να εγκαταλείπουν τη ζώνη. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο εάν οι μεγαλύτερες χώρες δε θα μπορούν να βοηθήσουν στα προβλήματα ρευστότητας αυτών των χωρών, καθώς το κόστος μίας τέτοιας εξέλιξης θα είναι τεράστιο, ιδιαίτερα για τις τράπεζες που είναι εκτεθειμένες σε αυτές τις χώρες.

Παράλληλα, εάν στην ευρωζώνη παραμείνουν οι ισχυρές χώρες, τότε θα δούμε και μία ανατίμηση του ευρώ, αφού θα χρησιμοποιείται από τους ισχυρούς.

Το τρίτο σενάριο θέλει τη Γερμανία να εξέρχεται της ζώνης. Αυτό το σενάριο τροφοδοτείται εξαιτίας των διαμαρτυριών των Γερμανών ότι επωμίζονται όλο το βάρος της διάσωσης των αδύναμων χωρών. Αν και η νέα γενιά των Γερμανών πολιτικών δείχνουν αποκομμένοι από το “Ευρωπαϊκό Όραμα” της γενιάς του Kohl και του Schröder, η Citigroup δηλώνει ότι αυτό το σενάριο είναι εξαιρετικά απίθανο να συμβεί, μόνο εάν η οικονομική πορεία της Γερμανίας αναστραφεί. Αλλά και πάλι η Γερμανία με τους “δορυφόρους” της θα επιχειρήσει να δημιουργήσει μία νέα ζώνη κοινού νομίσματος, όπως και η εξέλιξη του δευτέρου σεναρίου.

Το τέταρτο σενάριο θέλει να φεύγει κάποιο ουδέτερο μέλος της ζώνης, ή να υπάρξει μία τέτοια αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας που να αλλάζει άρδην τους δεσμούς των χωρών μελών. Αυτό το σενάριο που θα ήθελε μία πιο χαλαρή Ένωση είναι και το λιγότερο πιθανό από τα υπόλοιπα για τη Citigroup.



Οι τρεις προϋποθέσεις για τη λήξη της κρίσης χρέους στην ΕΕ



Σύμφωνα με τη Citigroup τρείς είναι οι προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν σε βελτίωση της κατάστασης στην Ευρώπη:

1)Μεγαλύτερο ταμείο στήριξης (EFSF) και περισσότερα προγράμματα στήριξης της ρευστότητας

2)Αναδιάρθρωση του χρέους των χωρών που προβλέπεται μη βιώσιμο

3)Αναδιάρθρωση και επανακεφαλαιοποίηση των σημαντικών για το σύστημα τραπεζών, χρησιμοποιώντας ειδικά προγράμματα στήριξης








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου